Fadimes 10-årsdag – Fadimes park

Fortsättning från detta inlägg om förra lördagen:

Från Uppsala kyrkogård gick vi till den lilla miniparken i centrala Uppsala som nu har kallats efter Fadime. Det var svinkallt och då är det hoppingivande och imponerande att exempelvis prata med en snubbe som hade åkt hela vägen från Skövde (!) för att bevittna ceremonin.

Kommunalpolitiker från alla partier (förutom SD) höll tal och sedan invigdes platsen med bandklippning.
Sara Mohammad höll ett passionerat tal som måste ha berört alla närvarande. Jag fick gåshud i alla fall. Hon började med att nämna ungdomarna som sveks av fegheten och rädslan inom hedersdebatten, och började förstås med Fadime, Pela och Sara, men sen fortsatte hon och fortsatte och fortsatte, med en lång lista på tjejer men även killar som har knivhuggits, stryps osv genom åren, i Sverige och resten av Europa världen. [Tillägg: Jag hittade talet på Youtube: Kolla in 1:22–2:55]

Idén om ett lokalt minnesmärke över Fadime har ju funnits i flera år nu, men först 2009 blev det överhuvudtaget aktuellt och sedan har det tagit nära ett år innan man har nått ett beslut. Ursprungsidén var en staty, men den valdes bort eftersom man (enligt en person jag talat med) var orolig för att vissa skulle ta illa upp och förstöra statyn.
Nu finns det egentligen inget som visar att parken är kallad efter Fadime; ingen skylt eller något annat. Platsen ska få en ”konstnärlig utsmyckning” senare, men jag har känslan av att det lär bli något abstrakt, istället för byst av Fadime. Men men, man får glädjas åt de små framstegen antar jag. :/

Det hela avslutades med att ballonger, med Fadimes porträtt på, släpptes fria.

© Nima Dervish 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.

About these ads

1 kommentar

Under Fotografi, Hedersförtryck, Personligt, Sverige/Inrikes, Världsmusik

Ett svar till “Fadimes 10-årsdag – Fadimes park

  1. mopsen

    Tack för denna rapport! Tyvärr kände jag inte till manifestationen. Skulle så gärna ha varit närvarande. Tack även för dina genomtänkta inlägg i olika samhällsfrågor.

    Stellan Bojerud
    Fd riksdagsledamot SD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s