Nima

Presentationen nedan skrevs för snart sex år sen (14 apr 2007). Genom åren förändrades snart bloggens roll från komplettering till mina kolumner till nåt annat.
Om du undrar ”vem 17 är Nima D?” så innehåller den här Wiki-sidan det mesta. (Du behöver bara byta tempus på vissa saker, från nutid till dåtid.) ;)
ND, 14 mars 2013

—————
Jag skriver brukade skriva krönikor för City och skriver varje månad i Close-Up Magazine, Skandinaviens största metaltidning. Tidigare skrev jag för Aftonbladet (2006–2008 ) och innan dess var det faktiskt City som gällde (2004–2006) så cirkeln är sluten. ;)

Intressen är religion/andlighet, integrationsfrågor, Iran, resor, film, musik (främst metal och världsmusik), design/reklam och språk.

Varför blogga:

 1. Om jag pga platsbrist utelämnat ngt i en kolumn kan jag här komplettera med förklarande kommentarer.
 2. Jag slipper ge individuella svar på en massa läsarfrågor utan svarar på ofta-förekommande-frågor här.
 3. Intressanta och tankeväckande (eller heltokiga ;) ) läsarkommentarer kan fler ta del av här.
 4. Här kan jag kommentera ämnen, nyheter och händelser som engagerar mig.
 5. Det är underbart att vara musikambassadör: Här kan jag tipsa om bra världsmusik och metal, två musikstilar som alltför få upptäckt tjusningen med.
 6. Vissa ämnen är inte tillräckligt angelägna att skriva en HEL kolumn om, men de är likväl intressanta. Nu kan kortare texter, bortprioriterade ämnen, eventuella refuserat material eller texter om ämnen som inte längre är RÅaktuella hamna här.
 7. Bloggen är ett bra verktyg för att sprida information om Iran och persisk kultur. I dessa tider när alltför många tror att Iran består av 70 miljoner väst-hatande barbarer är det en angelägen uppgift.

165 responses to “Nima

 1. David

  Dariya betyder väl ”hav” på persiska?

  • Nima rolig kille

   Såg på youtube nyss en debatt från 2009, där du motargumenterar allt Fatima säer. En sak som jag tyckte var äckligt från din sidan var..när Fatima beskrev hur illa muslimer har det i Sverige idag så jämförde du dem med muslimerna i Irak som har det tio ggr sämre. Menar du då att man ska acceptera diskriminering här eftersom de har de bättre än människor i Irak? Tyckte att även du ser upp till den vite mannen som gör det svårt för u-länder att utvecklas. Vi alla vet ju att vi har det bra eftersom de på andra sidan har det sämre…världen skulle inte fungera om alla skulle ha det lika bra.

   Du kanske sa det för att du tror att du kommer bli accepterad av svenskar, men du är lika mkt skit som du trackade ner på..tro mig

   • 1. Zzzzz.

    2. Du är inte snabb med dina reaktioner.

    3. Coolt, finns det där på Youtube? Jag har velat se den debatten. Skicka länk. :)

    • Mattias

     Verkar vara uppladdat av ngn sd:are, men men.

      • Hej Nima!
       Efter en skit vecka och dålig dag så var detta riktigt roligt och festligt. :)
       Inte så mycket kanske hur du såg ut, det lägger jag ingen värdering i, utan mer dina kommentar till det hela. :)Skrattar högt här hemma och kände att jag måste säga det till dig. :)
       Jag har bara sett dig på tv en gång och helt missat detta. Måste säga att jag är imponerad ändå över att du kan debattera på ett smidigt och greppbart sätt. Själv hade jag fått tunnelseende i samma situation. :) Ha nu en fin helg och hoppas få se fler bilder från Israel snart./Maria.

      • Mattias

       Där såg du ju fan metal ut.

       En ngt annorlunda frisyr efter halalskaningsdebatten ;-)

      • Lasse B

       Njae, kanske lite väl madonnaliknande, men väl så maskulin och sexig ändå, tycker i alla fall en gammal bög.

     • Seriöst, måste fan tacka flickvännen för att hon tjatade om att jag skulle klippa mig.

      • Äsch, du får väl se det som ett slags ”tidens tecken” när du sedan om 10 år tittar tillbaka med dina barn. :)
       Men ja, du borde nog tacka flickvännen för hon guidade dig till något bättre. Jag skrattar även lite för min kille har likadan frisyr, men VÄGRAR att klippa sig. Han har inte kommit till insikt än och lär nog aldrig göra det heller trots många diskussioner som: ” När man är runt 49 så är det kanske inte så fint….” och ”80 -talet ringde, de vill ha sin frisyr tillbaka…” samt ”The pony most go” ( då han i alla fall har det i svans.) Din tjej hade kanske bättre argument eftersom det funkade? :)

      • Lasse B

       Behöver en nytagen bild för att avgöra om din flickvän är att lita på.

     • T

      Men d e väl klart du kan hata muslimer fastän du kommer från ett muslimskt land….du bara hittar på en massa. Och folk skriker runt omkring dig : ”nej nej titta på vårt samhälle,det är mer och mer hat som riktas mot oss, av samma folk som tidigare varit otroligt våldsamma i sin historia (europeér) mot folk som har sett ut på ett annat sätt än deras läror. Men ändå blundar du och håller för öronen och tror att priset för det är lågt. Lycka till,det är synd att bli motarbetad av dina argument som inte faller någon i smak förutom vita liberala medelåldersmän.

      • 1. Jag hatar inte muslimer. Om de är otrevliga, hatiska eller väldigt korkade så gillar jag dem inte, men det gäller även kristna, judar, hinduer, ateister, liberaler, mongoler, iranier, marsianer som är otrevliga, hatiska eller väldigt korkade.

       2. Jag hittar inte på en massa. Mina slutsatser är baserade på handlingar och citat som har jag källa för.

       3. Jag varken förnekar eller blundar för den orättvisa avsky som drabbar vanliga muslimer pga saker som islamister sagt/gjort. Däremot blundar du för alla de som är drabbade av islamism runt om i världen. Du håller öronen för deras skrik.

       4. Du har en i grunden rasistisk syn på människor. Inte bara européer har varit otroligt våldsamma genom historien. Alla folk har varit det. Inkl muslimska imperialister och ockupanter.

       5. Priset är inte lågt.

       6. Återigen är du rasfixerad. Även icke-vita, kvinnor, unga och gamla kan varva liberala. Även icke-liberala kan se problemen med en aggressiv religion.

       7. Du blir inte motarbetad av mina argument, de är blott åsikter. Det är inte jag som motarbetar dig (såvida du inte är en fascist som vill påtvinga sin religion på andra) utan andra individer (som jag inte styr och kontrollerar) och landets lagar (som jag inte heller styr och kontrollerar).

       Ha en fin helg

    • Aron Sharma

     Varit riktigt sugen på att se den med! Hittade den tillslut!

     • Haha, fyfan så jag ser ut! :)

      Ugh, läskiga flashbacks. Efter det programmet lovade jag mig själv att inte delta i det programmet och inte heller mot vissa debattörer. Och ändå så ställde jag upp, igen, och mot Kitimbwa. Jag är ju helt dum i huvudet.

     • EvaLis

      Tänker på det där med skolavslutningar i skolor. Som jag fattat det är det väl mest sekulariserade svenskar som varit emot det?

      När jag gjorde ett specialarbete på Komvux i början på 2000talet gjorde jag ett specialarbete om islam och den svenska skolan. Då intervjuade jag en lärarinna på en skola med många muslimska elever. Enligt henne var många av deras föräldrar positiva till exempelvis skolavslutning i kyrkor därför att det visade på någon slags religiös anknytning.

      Men sen vet jag ju inte hur representativt det uttalandet är.

  • ftgdhgdh

   Skönt att du försöker få debatten nyanserad. Blir så trött på PK-sverige.

 2. Bbeccy

  Mitt persiska efternamn har också lett felsägelser av alla dess slag:

  Farkhooy.

  Gör ett försök.

 3. Helena

  har du inte utelämnat något nu? du skriver ju krönikor för close-up, jag vet för jag ser alltid fram emot dem.

 4. Visst ja, det gör jag ju! ;)

 5. Ervis

  Tjena! Jag har nyligen upptäckt dina krönikor och läser de mest i Close-Up!
  Den senaste jag läste handlade om Invandrarkids och deras musiksmak…
  Själv är jag hårdrockare och har blivit utsatt för ”småfascistiska” klagomål (eftersom jag själv är ”blatte”), men nu börjar till med blattarna öppna öronen för metal! Jag träffade några libaneser som började lyssna på hårdrock innan mig, och de lite yngre som brukade ”mobba” mig för det förut ber nu om metallåtar. Världen är påväg mot något bra, i alla fall när det handlar om musiksmak! ;)

  I alla fall, dina krönikor är verkligen bra och de stannar verkligen i huvudet!

 6. Hehe, jag kommer ihåg när ngra svenska polare en gång frågade mig varför ”alla invandrare” lyssnade på metal. Då (1987) lyssnade jag, brorsan och alla hans polare på hårdrock.
  Tack som fan för berömmet. :)

 7. Ervis

  H’lvete vad coolt det där låter! :P
  Alla invandrare lyssnade på metal… Låter så overkligt. Synd att man inte ens fanns då (född 1990), för i den tiden skulle jag definitivt vilja leva i!
  Fast jag har känsla av att metal börjar växa hos blattarna! Fast det får vi se om ungefär 5-10 år!

  Längtar till din nästa krönika i Close-up! ;)

  • Menahem Yitzhak Rabinowitz

   Jag minns också tiden då ”alla” invandrare i grannskapet lyssnade på metal, eller i alla fall hårdrock modell AC/DC, Maiden, Mötley Crue medan svennarna lyssnade på trackslistan. Men de invandrarna var liksom jag från det område som utgör EU i dag. (”Jugoslavien” aka Slovenien/Kroatien, Italien, Polen, Tyskland, Finland, Bulgarien). Det kanske är fördomar men jag tror att dagens invandrargrupper t ex somalier och palestinier har lite andra preferenser. Känner dock några kurder som gillar klassisk rock och metal.

 8. Patrik

  Fan Nima… jag hoppas du inte gillar rollspel också… för då hade vi kunnat vara bröder (om vi inte tar med den etniska bakgrunden då!)… bortsett från veggolivsstilen, men jag har en kusin som är veggo så… :-)

 9. Jag har aldrig förstått poängen med rollspel. Inte heller lajv och annat fantasy”larv”. Så vi kan inte vara ”brushor”. Men vi kan ju fortfarande vara ”pals”. :)

 10. Patrik

  Hahaha…. ok, Nima… vi får nöja oss med att vara ”pals”… det är ju nog så bra!

  Även om det är synd att du aldrig sett poängen med rollspelande… för mig öppnar det upp perspektiven iaf… men som inskränkt allätare kanske det behövs för att kunna uppleva någon slags medkänsla med människor… ;-)

 11. Mosa

  Damet Garm!
  Jag tycker att du skriver suveränt, har läst många av dina artiklar och ser framemot ännu fler.

  Khoda hafeze shoma.

 12. Det behövs inte såå mkt för att förbrylla en svensk. Jag hade en vännina för många år sedan som heter Vrba. Det stod aldrig rätt på brev och dylikt, trots att hon bokstaverade….

 13. Maria

  Hej gubben!
  Hörde ryktas om att du tillbringar tiden med att uttala dig om saker till höger och vänster nu för tiden;)
  Du är ju så hemlig i övrigt så jag får skriva här helt enkelt även om jag inte har ett svårtuttalat efternamn…
  Jag bor i Stockholm numera, hör av dig om du känner för det!

 14. Peyman Bakhshayesh

  Ingenting är heligt nog för att låta bli att kritiseras

  Jag läste din artikel i Aftonbladet. Det var väldigt bra och genomtänkt. Jag fick även läsa dina kritikers synpunkter. Inget nytt kunde jag hitta bland dem. Islamisterna klagar på en dålig världsordning som har orsakat deras underläge och senare kommer de med påståendet att Islam och Politik är åtskilda saker. Hur kommer det sig får man undra.

  Att islamister är numera i underläge rättfärdigar inte de hemska saker som händer i islamiserade delar av världen.
  Skulle man resonera som islamist i Europa och ta avstånd från de hemska sakerna som inträffar och har inträffat i Iran, Iraq, Afghanistan osv. får man verkligen komma med något nytt.
  Islamisterna säger att Islams budskap handlar om fred för att senare kunna förbanna och hota någon som törs kritisera Koranen, är inte det löjligt.

  Jag tycker att det låter väldigt barnsligt och omoget att använda hårda ordalag att hota folk som kritiserar Koranen och Islam. Ingenting är heligt nog att låta bli och kritiseras. Det är däremot försvararnas uppgift at komma med vettiga argument och kommenterar. Finns det inte sådana, då bör man överväga det man själv tror på, utan att vara rädd för ”Helvetet”.

  Det påstås att Islam har varit modern för sin tid i den arabiska halvön, vilket jag tror tvärtom. Hade Islam varit modern och behaglig för människorna på den tiden skulle inte behövas så mycket våld och blodbad.

  Även om vissa skulle uppfatta Islam som modern för sin tid, den tiden är nog passerat.
  Islam och kristendomen orsakade massor med krig och elände för människor även på gamla tiden. Under upplysningstiden och i princip efter den franska revolutionen var kristendomen tvungen att göra massvis med reformer.

  I ett senare skede koloniserade de islamiska länderna tackvare uppfinningen av industri hos västvärlden. Islam hand i hand med nationalismen orsakade protester mot kolonialmakterna. Förvisso Islam har den kapaciteten till främlingsfientlighet.

  Under kalla kriget lyckades islamisterna att bygga islamiska stater med hjälp av just västvärlden. Detta alternativ ansågs vara ett bra botemedel mot växande socialistiska röster i mellanöstern.

  Att islamisterna var så brutala mot sina egna befolkningar störde inte samvetet hos makthavarna i västvärlden. Istället kunde de lugna ner de oroliga själarna i västvärlden att skillnaderna beror på människornas olika kulturer.

  ”Kulturrelativismen” och ”Postmodernismen” har orsakat ett förvirringstillstånd. Dessa orsakade brist på empati. Solidariteten som omskakade världen under Vietnamkriget ersattes med debatter om olika kulturer. Diskussioner om människors basala mänskliga rättigheter ersattes med ”Dialog mellan civilisationer”.

  Den tiden är numera passerad. Människor kan blotta ögon se hur brutala de islamiska makterna kan vara.
  Rasismen har även förstärkts tack vare just dessa brutaliteter som man har sett i Islams namn.

  Jag är ateist. Om jag hade varit muslim skulle jag personligen ha sett till min älskling tro och religion reformeras.
  Det är den enskilde muslimens uppgift att se till Islam mer och mer moderniseras och blir behagligare. Ni kan bara inte hålla fast vid gamla dogmer och tro att ingen kommer att kritisera er. Ni kan inte bara tysta ner varenda röst som genomskådar islams budskap och innebörd.
  Koranen som islams huvudskrift är inget undantag.

  Jag vädjar till dem muslimer som blir upprörda över Nimas ord att läs på. Kom med vettiga kommentarer. Sluta hota och uppbär er som vettiga medborgare i det här landet.

 15. ”Bloggen är ett bra verktyg för att sprida information om Iran och persisk kultur…”

  Då jag älskar öl, så blev jag mäkta imponerad då en vän från Iran sa att öl bryggdes där redan för 7000 år sen (tror jag det var).

  Mer liknande historisk information om Iran, får du gärna dela med dig om här.

  /FS

 16. Jag heter Yrsa……
  Det är inte lätt att heta det kan jag säga.

  ”eh vasaru att du hette? syrsa? höhöh”

  Bäst var ändå när jag bokstaverade mitt namn i telefon och sen fick hem ett brev adresserat till
  Theresa….*S*

  Så du ser! Även om man är ariskt helsvenskt svenne så har man trubbel med namnet ;-)

  (och för att förtydliga för alla som verkar så heta att hoppa på en för allt man säger så säger jag att jag driver och ironiserar när jag kallar mig själv arisk! jag har inga ”nationalistiska” böjelser…)

 17. Pingback: Nima Daryamadj släcker fyrtornet « .Kaliber

 18. Lindbladh

  Hej!

  Jag vill bara ta tillfället i akt och berämma dig för dina krönikor i både Close-Up och Aftonbladet. Ditt breda spektra inom ämnen som annars lätt kan bli för enkelspåriga, är beundransvärt. Jag är också nyfiken på dina kommande texter om dagens Iran. Kan behövas då gängse bild av iranier idag är i skriande behov av uppdatering. ETt stort tack för allt! =)

 19. Ali

  Det var väl kanske inte helt otippat att man hittade hit.

  Jag har då aldrig haft några problem med mitt namn *host*

 20. Jag gillar din blogg. Enough said :)

 21. Stinish

  Hej Nima,

  Gillar dina texter, men på senare tid verkar du ta åt dig ganska mkt av det negativa folk skriver till dig. Konstruktiv kritik kanske är bra men inte när det har nått den nivån att du väljer bort ämnen bara för att du får skit för det sen.

  Jag tycker att det är viktigt att det finns folk i det här landet som skriver om känsliga ämnen och speciellt såna som gör det på ett lättförståeligt och underhållande sätt. På det sättet blir medieinnehållet mera mångsidigt samtidigt som den här sortens reflektioner når fler människor i alla samhällskategorier.

  Så… fortsätt skriva sådär bra som du gör, var väl det jag egentligen ville säga.

 22. cghaz

  Hej

  Vill bara säga att det skrivna ordets betydelsen är viktigere i dag, än vad många tro. Många ”ämnen” som ingen vågar nämna som du tar tag i…tack, din blogg är guld värd…

  /c.ghaz…

 23. lövkvist är inte heller helt lätt, det kan stavas på säkert tio olika sätt….;-)

 24. Ibrahim

  /Nima
  EID MUBARAK (Trevlig Eid inom islam) och önskar er alla mina bröder och systrar i mänskligheten en trevlig helg.

 25. Hej Nima!

  Läser ofta din blogg och tycker du är en bra skribent! Hittade tyvärr ingen mejladress till dej, utan får skriva mitt meddelande som ett inlägg här bland kommentarerna. Jag har länkat till dej på min nystartade websida http://www.rolfhansson.com som delvis funkar som min blogg. Skulle givetvis uppskatta om du tar med min sida på din lista över blogg-länkar.

  Mvh,
  Rolf Hansson

 26. Prince1

  Hej Nima,
  Tänkte dela med mig en video som jag kom över på youtube.
  Det här är en syn som man inte ser varje dag.

  Kan det vara pga att USA vill måla fram bilden att Iran (läs Ahmadinejad) som den värsta judehataren sen Hitler för att vinna sympatier för ett framtida krig?
  Kolla och kom gärna med kommentarer!

 27. Svaret på din fråga är ja. Sen är det tyvärr så att Ahmadinejad gör själv jobbet åt USA genom att konstant tjata om judar.

 28. Prince1

  Nima, jag vet inte om du har sett denna eller inte eller ens om du har hört talas om George Galloway men du måste bara lyssna på han, jag blev bara kär i hur han debatterar:

 29. Salam Aleykon.

  Jag har alltid viljat vetat vad Nima har för betydelse eftersom jag själv heter så och jag undrar om du vet det. Vet att det här kanske inte är så intressant men har sökt och frågat alla vad det betyder men ingen visste heller vad det betyder. Om du vet vad det betyder så snälla svara på den här frågan.

  MVH
  Nima

 30. Lina

  hej!

  tråkigt att du knappt skriver om veg relaterade ämnen längre! (religion är galet o det orkar jag knappt läsa om…) saknar dina visa ord :)

  ha d bra!

 31. Diana

  På val om Veg relaterade ämnen
  Jag har försökt hitta så många argument som möjligt för att äta kött och sen försöka se om dem går att bryta ner, så här långt har jag kommit:

  1. Kroppen behöver kött
  relevant men tyvärr inte hållbart. Om du skulle vara en laktovegetarian får du i dig alla ämnen som kroppen behöver genom att äta rätt. Om du dock skulle välja att övergå till veganismen så blir det svårare, antingen äter du alger och sånt eller så tar du tillskott på vitamin D och B12 (t.ex. mitt val vegetarian som finns i apoteket är inte djurtestat om du skulle bli vegetarian av etiska skäl). Dessutom är det många som idag dör av hjärtattacker för deras kost (för mycket mättat fett) så jag vet inte om det är så himla bra för kroppen. Och om det egentligen är byggd för det.
  PS: min syrra pluggar till dietist och dem har nyligen gått igenom bakterier och sånt, fan va försöktig man måste vara med kött för att inte få sjukdomar av det…

  2. Det är krångligt/ansträngande att vara vegetarian
  Sanningen är att det är krångligt att vara vegan eftersom du behöver veta en del om näringslära. Du måste hålla koll på vad du behöver äta, saker och ting blir annars lättare om du tar tillskott. Att vara lakto- uvo-vegetarian är faktiskt inte ett dugg ansträngande. Om man vänder på det så är det väl nyttigt och veta ett och annat om näringslära oberoende på vad du äter, det är bra för din hälsa och vi skulle mycket lättare kunna hålla oss borta från sjukdomar som idag tar död på många av oss.

  3. Kött är gott
  Ja visst är det relevant men jag tror knappast alla skulle tycka att det var hållbart om vi använde det i andra sammanhang. T.ex. Många av HM:s kläder är producerade m.h.a. barnarbete(dold premiss= barnarbete är dåligt). Argumentet skulle då vara: A okej men det är billigt jag sparar faktiskt 20kr per tröja =D
  Jo, det finns många som fortfarande ignorerar detta och det kan jag förstå. Eftersom priset gynnar oss så väljer de flesta att blunda, det är mycket lättare. Jag förstår att många tar tag i detta argument eftersom vi människor trots allt är djur och därmed instinktiva. Om man tänker som en biolog så är vårt mål i livet att själva överleva och sprida våra gener. Varför då bry sig om resten av djurens välbefinnande?

  4. Det är lättillgängligt och billigt
  Jag tror att det här argumentet och ”kött är gott” är de som driver folk mest att äta kött. Pröva annars och rulla ner till kiosken med polarna(alla köper sig självklart en härlig hamburgare) och beställa en vegansk burgare. Det är inte så lätt va? Men företagen ger ju köparna vad dem vill ha, så om alla istället för att beställa kötthamburgare skulle beställa vaganska burgare så skulle det nog finnas, men nu är det inte så nej… Fast lakto-uvo-vegetariska burgare finns det faktiskt ganska bra med(t.ex. burgerking och Max) annars finns ju alltid falafel(har för mig att dem är veganska eller?). Kött kan vara billigt(bara sånt som korv, köttbullar och kebab) men det har ju att göra med att många köper det. Om fler skulle köpa vegetarisk kost skulle det också sänkas i pris, och det mer än köttet eftersom produktionen av kött kräver mer energi. Annars så köper du idag en kebab för samma pris som en falafel om inte mindre…

  5. Det ligger i vår natur att äta kött, det har vi alltid gjort
  Jo det här är ett bra argument, men av ren spekulation så måste jag erkänna mig besegrad då jag tycker att mina tänder liknar mycket mer en kossas än en tigers. Annars tycker inte jag att jag och en tiger har så himla mycket gemensamt. Jag har nämligen förmågan att tänka över mitt egna tänkande, alltså grubbla som jag gör nu vilket inte tigern har. Jag kan också inkludera sånt som etik och moral när jag tänker, t.ex. tycker jag att det är fel att våldta kvinnor av etiska och moraliska skäl. Det kan inte tigern med största synnerlighet.

  6. Om vi inte äter kött så kommer djuren att dö ut eftersom människan inte längre har nytta av dem.
  Det här är ju sant! I alla fall för vegansk kost. Vi har ingen nytta av dem så ingen kommer vilja ta hand om dem längre. Men låt oss säga att hela jordens befolkning var lakto-uvo-vegetarianer då skulle kossor, tjurar, hönor och tuppar leva. Hästar tycker vi om så som katter och hundar och grisar är det många som tycker om att ha som sällskapsdjur. Får ger oss ull och ja vad finns det mer för djur som kan tänkas utrotas av att vi inte äter dem? Annars känner jag en tjej som har hönor och tuppar(7st) för att hon tycker om att ta hand om dem, inte för att äta dem. Det som däremot kan bli bättre av en vegetarisk värld är behandlingen av djur för att oavsett om du är vegetarian eller köttätare så måste många erkänna att köttproduktionen är vidrig. Förresten skulle väl djuren kunna vara vilda kanske inte i Sverige p.g.a. kylan men i andra länder?

  7. Religiösa anledningar ”Allt som lever och rör sig skall vara er föda; allt detta ger jag er så som jag gav er de gröna örterna.” Första Moseboken 9:3
  Jo, religioner är ju uppbyggda så att man inte kan ifrågasätta något. Står det i boken så är det ju sant. Så att inget argument kan bryta ner detta. Men jag blir lite filosofisk av detta citat som jag inte tog direkt ur Moseboken utan hittade på Internet i ett arbete som en kvinna hade skrivit. (http://www.mimersbrunn.se/arbeten/10933.asp) (fy skäms på mig, inte alls bra källa men iaf) Hur definieras en människa? Det här är skitsvårt. Kan tala? Oj nej det finns ju handikappade som inte kan tala men dem är ändå människor. Kan reflektera, oj ner kan kanske inte vissa handikappade och barn har ju lite svårt med det. Barn är dessutom lite grann som djur, agerar instinktivt, har inte samma förmåga som en vuxen att reflektera kring saker och sånt. Om vi däremot tar tag i vårt förnuft så är det här ju inget problem. Vi kan glömma det ovanstående för vi vet vad som är en människa och vad som är en apa… Men vad finns det som är så himla förnuftigt med religionerna? Är det mer sannolikt att något av högre makt skapade jorden på 7 dagar och sen la in Eva och Adam och så åt Eva av ett äpple o då blev den barmhärtige Guden arg och straffade dem med att ge Adam + efterkomma tungt arbete(hmm, jo en manlig advokat utför ju mycket fysiskt arbete) och Eva + efterkomma svåra smärtor vid barnafödseln? Annars så har jag för mig att ”du skall inte döda” finns med i d flesta religioner… jaha, hur går det ihop med att äta allt som lever och rör sig?

  Plus lite annat
  * dåligt för miljön att äta kött, kräver mycket mer energi än att producera annan mat. Dessutom finns det brist på vatten nu för tiden i många håll runt om i jorden. Det krävs 160L vatten för att producera 1kg potatis men 17000L vatten för att producera 1kg nötkött

  Jag ser dig som en djup tänkare Nima, har du något att tillägga på någon av sidorna? eller tycker du att något argument inte håller? :)

 32. Gulle, gulle, gull, gull, grattis på födelsedagen!

 33. Adam

  Grattis på födelsedagen Nima!:)

 34. claudiaandreea

  Hejsan, har läst lite inlägg från din blogg. Mycket intressant. Jag fick tyvärr skrattanfall när jag såg att dina vänner sa ” alla invandrare ” lyssnar på metal. Det är ju helt galet, de mesta av alla invandrare i Sverige lyssnar på Hip/Hop – R&B!

  På 90-talet var det inte heller rock/metal som gällde för de ”svenska invandrarna”. Hmm…

  Keep up the good Job Mr Nima:D

 35. Teddy Möller

  Häpp! Så det var här herrn befann sig…jag läser och håller med, FRA, Metal och allt… Jo, bara så att du vet, nya Scar Symmetry är världens bästa popdödsskiva!
  Laterz, Farbror Teddy

 36. Teddy: Tro’t eller ej, lyssnade på Articifial sun projection när du skrev detta! :D

 37. Johan

  Jag gillar tyvärr inte Scar Symmetry. Jag försökte lyssna på dem men då dök irriterande industrial-aktiga syntar upp :(

 38. Johan, syntesizer rules :) Jo, jag vet att det är nästan dödsstraff på att säga så, men…synthesizer rules :)

  Nima, har du läst ”The God Delusion” av Christopher Hitchens? Otroligt skojig läsning må jag säga…

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion

 39. Teddy: Inget slår elgitarren, men hey, jag har inget emot synthar. Depeche och J.M. Jarre var grymma.

  Läst den. Älskar den. Kontrar med End of faith med Sam Harris. (Enda nackdelen är att han i den argumenterar FÖR tortyr, vilket jag inte köper.)

 40. Johan

  Teddy Möller: Syntar kan faktiskt vara asgrymma inom metal, men tyvärr så tyckte jag att Scar Symmetry använde dem fel. ”Tragedies Blows at Horizon” av Immortal innehåller nog de bästa ljuden som någonsin kommit från en synt :)

 41. Tänkte på det där med blattar som diggar metal, själv har jag nog aldrig lirat i nåt band där det inte varit någon invandrare med, chilenare, polacker, palestinier, indier, zigenare, finnar, danskjävlar, britter, skottar och en alldeles äkta Eritrean ( eller blatte deluxe som han själv säger) har jag lirat med genom åren. Själv hörs det väl på namnet hur jävla cp-arisk man är :) Farfars farfar hette Adolf Müller…how’s that for rasrent namn!

  En annan kul grej är ju att Nima är ‘äkta’ arier. Den ‘Ariska rasen’ är ju Iransk från början.

  ‘Bomber å granater!’ – Kapten Haddock

 42. Johan

  Menar du invandrare som bor i Sverige? För jag har faktiskt träffat på några invandrare som gillar metal, fast de tenderar att vara från Östeuropa eller Sydamerika

 43. Lupuz

  F*n, vad du skriver bra. Nima, I love you :-)

 44. Ovidkommande fråga: Har du hittat något datorprogram som skapar girih-mönster, eller har du bara snott bilden nånstans ifrån?

 45. Julia: Inget program utan en hög med böcker + medföljande CD-skivor. (Inköpta i Mexiko av alla ställen.) :)

 46. Menå. Jag får väl hitta någon som kan programmera ett sånt åt mig.

 47. Julia: Just buy the damn book, det är väl lättare? :)

 48. Nej, jag hade någon idé om att den skulle sitta och ticka fram random mönster. Som något slags antikmatematiskt kalejdoskop. Jag vet inte riktigt var det kom ifrån.

 49. Asha Zadmehr

  ja skulle inte skicka inlägg.men jag har skrivit inlägg i iranian.se o hoppas verklingen nåra lyssnat o kom till din hemsida,ja hade den gamla e.mail men ja vet inte om du har fått den eller inte? iranian.se/persia7000 e mitt inlägg
  du har väl inte emot det?? ja har en sida i khosrow.se ja länkade denna dervisch sidan oxå att fler ska skriva under! Ha en mycket trevlig sommar i fortsättning!!!
  Asha Zadmehr

 50. Mikael

  Personligen så tycker jag att du är en bitter person. Öppna dina vyer idiot

 51. Mikael: Jag var bitter ända tills du kom med dina fina ord. Nu är jag glad igen. ;)

 52. Patrik

  Muahahaha, vilket lysande svar! :-D

 53. Patrik: Även vi idioter har våra stunder. ;)

 54. Johan

  Gissa vilken låt jag tänker på nu, Nima :)

  Jag ger dig en ledtråd; den är gjord av Ozzy ;)

 55. Personligen tänker jag på ”I Don’t Know” från ”Blizzard of Ozz”. ;)

 56. Johan

  Faktiskt inte. Det var ”Secret Loser” ;) :P

 57. Johan

  Med det menar jag att jag tänkte på mig själv när jag läste ett av inläggen ;)

 58. Johan: Puh, jag tänkte ”vafan har jag gjort NU?” ;)

 59. Johan

  Hehe, du kan vila säkert. Du har inte gjort något. Däremot så är jag en hemlig förlorare ;)

 60. Det är ok Johan. Du behöver inte hänfalla till ”Suicide solution”, ”Wait for Darkness” och fälla ett ”Shot in the Dark”.
  ”You’re No Different” från mig. Jag är ingen ”Miracle Man” utan ”Time After Time” är jag också en ”Fool Like You”. ;)

  (Gud vad krystat. Sorry.) :)

 61. Johan

  Smart upplägg :)

 62. Shadi

  Hmmm, väldigt kluven är jag! Alltså jag lämnade Sverige för att jag var trött på att ”sälja” mig och min bakgrund. Inte för att tala om att prata perfekt svenska samt veta mer om svensk kultur än vilken Svensson som helst, men ändå efter 22 år var jag fortfarande utlänning!
  Nima jag fattar inte riktigt vad du gör? Försöker du skapa förståelse eller kasta skit på andra för att passa in? No offence, men jag vill bara hänga med.

 63. Så bara för att DU sålde dig o din bakgrund så måste JAG vara likadan? Alla är inte som du.

  Fattar du hur förolämpande det är att bli frågad ”försöker du kasta skit på andra för att passa in”?
  Det är som att gå fram till någon: ”Ursäkta jag undrar om du är en svinig, horaktig, idiot-opportunist-lögnare? No offence men jag undrar bara.”

  Hänga med får du göra för egen maskin. Och om du inte kan klara det på egen hand, ja då lär inte min förklaring hjälpa mycket eller hur?

 64. Fatiiiiiii

  Bra Svar Nima!

 65. Illiam Jackson

  Hej Nima,

  Jag såg dig ta del av eftersnacket i debatt för ett tag sedan, och har sen dess läst mycket av det du skrivit. Jag är väldigt intresserad av din världsyn, hur resonerar du kring guds existens, är det viktigt för dig? Hur ser du på problemet med att människor kan ta på sig en religös ”etikett” och sedan selektera dels vad de vill utläsa ur de heliga skrifterna och dels vad de vill använda för att representera deras tro?

  Jag har ofta tyckt att det är konstigt att man frivilligt tar till sig just en sådan etikett som kristen, muslim, hinduist, bhuddist, etc., även fast man tar total avstånd från centrala teman i just de världsåskådningarna.

  Man kan ju knappast säga sig vara kristen om man inte accepterar att det existerar en gud, att Jesus är hans son, att han dog på korset, och att ett gott liv levs efter guds befallningar, eller? Möjligtvis kan man argumentera för att saker som gemensam respekt och kärlek till ens medmänniskor är en del av kristendomen, men man säger sig väl inte vara sverigedemokrat bara för att man, till exempel, vill sänka skatterna?

  Jag menar, varför inte kalla sig då för en humanist, om respekt och kärlek till medmänniskor är de viktigaste tesen i ens syn på livet. Varför envisas med, till exemepel, titeln kristen, när man förkastar i princip hela gamla testamentet, och är lite ”picky” med nya. Konstigt, anser jag. Vad tycker du?

  Och om religionen islam kan påstås vara lika definerad och skrivet i sten som katolicismen är, varför är det då viktigt att respektera det. Jag menar, från mitt perspektiv gör du följande (och på ett fantastiskt professionellt, välbalanserat och högst berömvärt vis):
  1) Identifierar saker ur koranen etc., som står för någonting lika inhumant som katolska kyrkans förbud mot kondomer i ett aids-sjukt afrika, eller hinduistiskt kastsystem.
  2) Kritiserar de sakerna och belyser att människor bör antingen vara konsekventa (som damerna från tv-debatten som i sådana fall skulle blockera alla inkommande signaler till alla sinnen), eller förstå att ”min tro”-motiveringen behöver kryddas med lite starkare innehåll.

  Men varför sedan understryka behovet att överhuvudtaget försvara eller respektera islam när det du försvarar och högaktar är humanism och demokrati, som knappast kan påstås vara centrala teman i varken koranen eller bibeln.

  Det finns självklart ett litterärt värde i alla gamla skrifter. Det finns även historiska värden och värden som är intressanta ur sociologens forskning. Men för min del har jag svårt för att acceptera att folk kallar sig kristna, och sedan dricker, spelar om pengar, har sex före äktenskapet, aldrig går i kyrkan, etc.

  Du har, i en artikel, beskrivit dig som en ”allt-eller-inget”-person. Eller, snarare, du ser på världen så. Varför inte applicera det till världens religioner?

  Jag lägger fram tesen att folk försvarar en etnicitet, historia eller ”kulturarv” (som Monsieur Åkesson) hade uttryckt det när man säger sig vara kristen trots total avsaknad av en livsstil som styrker det påståendet. Och att blanda ihop etnicitet och religion, är ju ett misstag som alltid kommer att ha ödesdigra konsekvenser. Min åsikt är att det är just den kopplingen som måste suddas bort om Sverige, och alla andra länder för den delen, någonsin ska bli ett fullständigt sekulärt land. Vad tycker du, Nima?

  Om du orkat läsa igenom denna novell, så tack för uppmärksamheten och hör gärna av dig till min email.

  Med vänliga hälsningar och ett stort mått beröm,

  /Illiam Jackson

 66. Damet garm forsätt i den stilen!
  för bra musik checka in den: http://www.myspace.com/hamishkd

  http://hamishkd.blogspot.com/

  Pz Keivan

 67. jeppe

  Nima, varför kan man inte höra dig längre på Bandit?

  Jobbar kvällskift denna vecka och kom att tänka på att jag inte hört din ljuva stämma på ett tag!

  Tack i övrigt för bra blogg & kolumner. Peace out

 68. Jeppe:

  Jag hoppar in till jul och nyår. :)

 69. Meh: Ja. Iran är ett extremt bloggtätt land.

 70. grislon

  Hej Nima,

  Bra blogg jag precis upptäckt. Hitta hit genom att söka på dig då jag sett ”Debatt”. Du var tongivande på ett bra vis. Min fråga: är du aldrig rädd – misstänker du få en del hot från ”fiendesidan”. Vissa människor är verkligen mycket farliga.

  Vänligen G

 71. Daniel Oskarshamn

  Hallå min gamle vän,, Fullt upp ser jag hör, gärna av dig. Rock On!

 72. Lee Israeli

  hej Nima, kan man skicka ett privat mail till dig ,
  mvh Lee

 73. Rickard Melkersson

  Hej Nima!

  Kommentera gärna dena tråd jag startat på flashback: https://www.flashback.info/showthread.php?t=815250

  Anledningen till att jag frågar är att inga vettiga motargument ännu uppkommit på fb, så jag eftersöker potentiell sådan annorstädes (inte för att mångkultur och ivrande för den samma rimmar bra överens med intellektualism, men men…).

  Mvh

 74. Melkersson:
  Personligen är jag för multikulturalism och ser inte varför det skulle rimma illa med intellektualism. Det finns bra och dåliga sätt för allt.
  Ska kolla på tråden vid tillfälle.

 75. Rickard Melkersson

  Nima: Du får göra precis hur du vill, men då jag respekterar dig tänkte jag dock det kunde vara intressant om du åtminstone kände till tråden ifråga.

  Mvh

 76. Melkersson:
  Absolut. Ska som sagt läsa den innan jag säger så mycket. :)
  Btw, heder till dig för att du kommenterar med fullständigt namn. Få som har balle nog att göra det.

 77. Rickard Melkersson

  Nima: Tack. Jag är medveten om att jag har obekväma åsikter, frågan är, hur jag ska förhålla mig till det här. Först och främst, så får man lov att behandla oliktänkande med respekt, och även om jag förkastar individualism som ideologi, så försöker jag alltid se till att behandla individer med ödmjuk- och respektfullhet…

  Ha det bra.

  Mvh

 78. Melkersson:
  Ideologier o åsikter är egentligen ointressanta. Så länge man behandlar folk med ödmjukhet och vänlighet så är man där man ska vara.

  Jag har sett människor med ”rätt” ideologi och åsikter behandla människor dåligt. Och då kan man ju lika gärna stoppa upp alla sina ideologier någonstans. :)

 79. Rickard Melkersson

  Nima: Jo, det är bra att vi delar på den synen… : )

  Mvh

 80. Pingback: Kommentarsregler « Nordic Dervish

 81. abdul karim

  Hello Nima,
  Du skriver väldigt bra och saklig.
  Det är klart för oss (vi som kommer från so kallade muslimska länder) alla att några blir irriterade av dina åsikter. De är ju riktigt hjärntvättade av de arroganta och omoraliska makthaverna i deras egna länder.
  Fortsätt att skriva och avklädda de som illa behandlar sitt eget folk i allahs namn.
  Någon måste ifrågasätta de? Och det har du börjat a inte omar. Jag är övertygad att ingen religion kan lösa dagens problem. Och den har inte gjort det heller.
  Det är bara rättvis fördeling av de rikedomar (som vi har) som kan hjälpa hela världens befolkningen
  tack
  abdull karim

 82. Pingback: Ett gott skratt förlänger inte bara livet « Philosophus Autodidactus

 83. hej!

  Hoppas att du kan gå in och titta på vår hemsida och kanske rent av bli intresserad av att skriva lite om det ämne som representeras där, det är dags att våra ”lata” politiker får andra ärendet att se över innan det är ett samhällsproblem som de inte kan vidta några åtgärder för.

  Vi arbetar för att uppmärksamma allmänheten att hedersproblematiken finns och är ett problem, men det man ännu inte sett som ett problem är att dessa individer väljer andra flyktvägar och därmed skapas ännu mera tomhet inom de.

 84. Andreas

  Jag kan bara konstatera att Nima verkligen är den enda sansade rösten mitt emellan alla tokar som präglar det offentliga rummet i Sverige, där klimatet är väldigt snävt och likriktat, där politiker och media samexisterar i nån slags bisarr konsensus.

  Nima har verkligen fattat den svenska folksjälen samtidigt som han har sin bakgrund i en annan kultur också. Jag skulle verkligen vilja se mer av honom!

  Och det blir fan inte sämre av att du är hårdrockare! :-) Maidentok själv och en vecka kvar till Metallica, ska du också gå Nima? Bjussar på en öl isf! ;-)

 85. Johan

  Andreas: Trevligt med ännu en till hårdrockare bland Nimas läsare! :D

 86. Karl

  Hej!
  Nu är du inte ensam (s) – nu har realtid.se och Bernt Hermele blivit anmälda till JK igen. Dessutom har dom visat sin politiska färg – igen – genom att kasta skit på homosexuella. Klart ultrahögern vill göra sig hörd ett valår som 2010.

 87. Johanna

  Hej!

  Måste bara säga att din debattartikel i Aftonbladet var helt klockren! Du lyfter analysen till en intellektuell nivå, som gör mig lycklig! Huvudet på spiken! Tack!/Johanna

 88. Vill bara göra dig uppmärksam på förljande:

  En namninsamling skapad av uppsalastudenter till stöd för Lars Vilks, yttrandefrihet och akademisk frihet.

  Skriv gärna under och sprid, ännu bättre om det hamnar i bloggen!

  (Man kan skriva på anonymt, eller iaf så att inte besökare från webben kan se namnet)

  http://www.ipetitions.com/petition/larsvilksuppsalauniversitet/

 89. Tomas Nilsson

  Hej Nima.
  Jag har följt dig i flera år främst genom debatter på TV.
  Som någon skrev:
  Du har fångat den svenska folksjälen.
  Vi i sverige är ganska ”förnuftiga” i resonemang vad gäller religion, brott, straff osv.
  Över lag ska tilläggas:)
  Jag försöker för debatt själv dit jag kommer, för mig(och det verkar som för dig)är det så många som inte kan se klart på Islam i sverige idag.
  Jag är varken xenofob, Islamofob, invandrarhatare eller något överhuvud taget liknande. Jag har alltid varit lite socialistiskt lagd.
  Lika rättigheter och skyldigheter oavsett ras, ålder, plånbok, kön m.m.
  Kruxet är om jag som svensk försöker diskutera sekularisering i Sverige(där jag tycker att sekularisering ska gälla Islam med) blir jag alltid kallar rasist. Om jag påpekar att invandingen behövs och att jag inte har något emot invandrarna, men att den bedrivs på felaktigt sätt så blir jag återigen kallad rasist.
  Ingenstans kommer man undan detta.
  När jag hör dig debattera så är det härligt att höra för dinaåsikter stämmer så väl över med mina.
  Vissa Islamska organisationer vägrar att ta ställning i vissa frågor gällande kvinnors rätt i samhället. Frågor om man får tvinga med våld sin kvinna att lyda osv.
  Jag vill ha ett ”mysigt” Sverige, där alla olika raser, religiösa, i olika samhällsklasser lever i ett sunt samhälle. Där man har respekt för varandra och varandras åsikter.
  För detta ”grova” övertramp blir man gång på gång kallad rasist.

  Tack för att du finns och tar striden. Jag kämpar med:) Inte MOT Islam, utan för humanismen.

 90. Tomas Nilsson

  Jag tror det beror på att hårdrockare är bättre än andra männsikor:)
  Att vi hårdrockare helt enkelt förstår saker bättre… Det är ju därför vi hyllar Nima?:)

  Skulle Nima bli politiker, skulle jag rösta på honom. Fast paradoxen är ju att då blev ju han korrupt och inte sig själv längre…:)
  Och då kan man ju inte rösta på honom?..:)

  • Dagen då man eftersträvar makt så förtjänar man den inte att få den.

   • Ardumanish

    Wow
    Nima sänd det sitatet till mohammed omar.

   • Tomas Nilsson

    Så sant, så sant:)
    Vet inte om du kommer vara på debatter i Tv närmsta tiden innan valet?
    Tror du det skulle gynna ”fel” krafter?

    Jag har försökt så länge att förklara min ståndpunkt att i vissa kulturer som kommer hit finns det dåliga inslag. Låt de dåliga inslagen stanna där.(Helst inte där heller men det är svårare att göra något åt)
    Inte människorna, utan bara de dåliga delarna i just den kulturen. (Kan man använda ordet kultur?)
    Med dåliga inslag menar jag kvinnors rättigheter tex.
    Man blir kallad rasist av många och samtidigt hyllad av de som jag absolut inte vill ha att göra med. Nämligen just de rasister som andra tror att jag är!
    Många obildade tror ju att rasism är något ”den vite mannen” för att citera David Batra, endast kan göra. Och då endast mot mörkhyade. Det går 5 sekunder i en debatt innan någon lägger in orden ”precis som Tyskland på 30talet. Fast nu försöker ni göra det med muslimerna”

    Min ödmjuka fråga till dig, som jag respekterar som en god man, och därtill vis.
    Hur klarar man att bemöta sådant?
    Retorik verkar inte bita.
    Siffror verkar inte bita.
    Inte ens videoklipp där förträdare för Islam i sverige vägrar ta avstånd från kvinnomisshandel.
    Hur gör man för att ”nå in”.
    Så vi kan få det mångkulturella sverige som vi vill ha?? Fri från förtryck. Muslimer som svenskar.

    • >Vet inte om du kommer vara på debatter i Tv närmsta tiden innan valet?

     Vet jag inte heller. Bjuds jag in till rätt sorts debatter så varför inte?

     >Tror du det skulle gynna ”fel” krafter?

     Hur ska det kunna göra det så länge jag är uttalat emot ”fel” krafter? :)

     >Min ödmjuka fråga till dig, som jag respekterar som en god man, och därtill vis.

     Skulle knappast kalla mig vis, men tack.

     >Hur klarar man att bemöta sådant?

     Genom att i tal och handling vara den bästa versionen av sig som man kan vara. Man kommer misslyckas ibland, men sånt är livet.

     >Retorik verkar inte bita.
     >Siffror verkar inte bita.
     >[…]
     >Hur gör man för att ”nå in”.

     Man fortsätter tala och argumentera för sin ståndpunkt. Det finns ingen annan väg. (Egentligen finns det inget problem. Detta land har lagar – som alla är skyldiga att följa.)

    • Ardumanish

     Angående ”Vita”, kan nån gång dessa pseudo-socialister öppna en jävla historie bok och läsa om riktig ondska, Jag kan ge ett par Namn:
     Djingis Khan, De egyptiska faraoerna, aztekerna.
     Nu till Europa:
     1 världsimperium för 1500-talet
     Det Romerska vilket egentligen var ett medelhavsimperium. Europa har bara haft 5 Supermakter.
     Nordafrika 2 supermakter
     Asien minst 7st( Kanske Mer än sju) ,indianerna 2st, Amerika 1, så av 17 supermakter endast 5 från Europa.Så ni som babblar om den ”Vite” mannens börda, imperialism är universiell det har inget med ras eller hudfärg att göra.

     P.S alla män och kvinnor oavsätt rastillhörighet kan missbruka makt.

 91. Erik

  Läste ditt Newsmillsvar till Masoud Kamali. Riktigt bra!

 92. CW

  Läste precis ut ”Varför…”-boken. Fruktat smart skriven analyssektion (sista 30-40 sidorna). Inga direkta pekpinnar i boken, och analyssektionen belyste tydligt varför 1) pekpinnar är direkt jävla KONTRAPRODUKTIVA i den s.k. ”debatten”, och 2) se 1!

  Problematik löses vare sig med rasistiska fördomar, antirasistiska fördomar, självcensurande ”forskning” eller pekpinnar. Ni sammanfattade den grejen synnerligen snyggt. Respect!

 93. Vi

  Vill tacka för klart strong insats i kvällens Debatt i SVT (alltså om islamism i Sverige apropå självmordsbombaren). Jag tvekade nämligen först ifall jag skulle orka höra på debatten om detta sorgliga ämne men tack vare din medverkan såg jag hela programmet! Du var den som jag tycker uttryckte sig klart mest begåvat och intressant, utan att brusa upp och bära sig åt.
  Att debattera med stil är verkligen en konst.

 94. Magnus Persson

  Vill också berömma dig för din insats i gårdagens Debatt i SVT. Mycket sansat, nyanserat, insiktsfullt och intressant. För mig, som ibland tvekat gällande begreppet ”moderata muslimer” eller signaler om reformation så väckte du lite hopp.

 95. Gustav

  Hej Nima,

  Tycker att du för debatten om islam på ett konstruktivt och nyanserat sätt, så att alla uppriktiga människor kan förstå. Det är givetvis djupt problematiskt att islam är en så statisk (”den enda sanningen”) och totalitär (gör anspråk på att styra alla livets aspekter) religion, samtidigt som den i praktiken inte alls respekterar mänskliga rättigheter eller är (i nuläget med strikt tolkning) förenlig med demokrati (yttrandefriheten, rättssäkerheten för att nämna ett par grundpelare som inte respekteras) och västerländsk värdegrund.

  Ännu mer oroande är att troende muslimer är så hyperkänsliga för kritik (betydligt mer än i någon annan världsreligion) och, det hör väl ihop, tycks ha en inneboende oförmåga till självrannsakan (skuldprojicering – väst är rasister, hur konstruktivt är det?).

  Kulturrelativister (som inte tycks se skillnaden i frihet mellan länder som Sverige och Iran) och islamister (som ju arbetar politiskt för ett islamistiskt samhälle här i Sverige) har alltför länge fått styra debatten utan konkreta och substantiella mothugg, mycket p.g.a. okunskap och till viss del flathet hos svenskar, eller mer sekulariserade muslimer som tycker annorlunda än de dogmatiska men inte trätt fram. Vi kan inte ha ett öppet samhälle om inte debatten tas, där folk som vet något om sakfrågan och är uppriktiga med det talar ut. Det gör du storartat.

  Tummen upp för ditt arbete! Du har mitt och många andras fulla stöd. För ett mångkulturellt Sverige där ingenting är förbjudet att säga. Där Lars Vilks kan leva ett normalt liv utan att ständigt ha ett mordhot hängande över sig.

 96. Jocke

  Hej Nima!
  Ville bara säga att du är en av landets överlägset bästa debattörer/skribenter. Du är alltid rolig och/eller intressant att läsa – vare sig det har varit i AB, Close-Up eller Stockholm City. Du argumenterar stringent, logiskt och intellektuellt! Du har skrivit tankeväckande om många ämnen men nu såg jag dig senast i tisdagens Debatt på SVT.

  Bra jobbat! Du förklarar tydligt att man kan förespråka mångkultur och fortfarande ta tydlig, icke-relativiserande ställning mot islamistisk terror!
  Gillade förövrigt att Belinda verkade förstå din argumentation bättre än resterande deltagare; tex vid statsvetarens (Ulf B?) haveri. Jag uppfattade ditt exempel snarare som en förklaring på varför jämförelser mellan dagens läge och 1930-talet är missvissande, dvs vikten av att skillna på berättigad oro inför vidrig terror och ren rasism. Du kan landa i slutsatsen att islamism och vissa utövare av religionen är ett problem utifrån flera premisser; det är en förbannad skillnad mellan premisserna ”urskillningslöst våld mot civila är aldrig ok” samt att landa i slutsatsen genom ”alla muslimer är lägre stående varelser”.
  Något som också kunde ha uppmärksammats är det skenheliga/hycklande i att först anföra att vi absolut inte ska ge muslimer en kollektiv skuld för dessa illdåd (HELT RÄTT!) – men att ”vi ska räkna med detta/har oss själva att skylla” med anledning av skäl som Vilks/Afghanistan (människor bortser förövrigt helt ifrån att det är en folkrättsligt ”ok” insats som är FN-legitimerad, ursäkta sidospåret), rasism i Sverige/fattigdom i förorter/imperialistisk skuld osv (HELT FEL!). Inser inte människor det skeva i argumentet!? – Visst det kan vara en ”förklaring” i viss mån, men i 90% av fallen används detta för att legitimera/relativisera osv.

  Ursäkta för lång och inte helt sammanhängande post =). Jag hoppas att du inte får ditt liv förstört av idioter som M Omar etc. Fortsätt sparka röv, du är grym! ;)

 97. Coockie

  Hej Nima, du som undrar över namnets betydelse. Det jag hittade finns att läsa på http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Nima.
  Persiskt namn (maskulinum), vanligt i Iran. Blev kändt efter den iranska poeten Nima Yooshij. Betydelse: Ursprunget finner man i Pahlavi (medelpersiska) och namnet betyder EDALAT (nypersiskt) vilket översatt betyder rättvisa.
  Det finns källor som hävdar att namnet också betyder halvmåne utifran nim-ma nim= halv ma=måne. En annan tolkning är att Nima betyder ”den generöse” (ordagrannt: de generösa). Då ”nim”, som betyder halv, med ändelsen a, blir ”de halva”. De ger bort hälften – alltså generös.
  Källa: Nima Uppdaterad: 2010-11-04

  Till dig Nima, Nordic Dervish vill jag tacka för din klokskap och kunskap. Tack för det du gör, debatterar och skriver om!
  Ha ett bra 2011 och Lycka till med din nya bok!

 98. Jasi

  Jag gillar din kolumn om mobbning som du skrev på City. DU rockar!

 99. Rak

  Grym är du Nima. Jag är en invandrad kille som tycker att man måste våga och förändra men dem muslimska ledarna i Sverige har upptäckt det och vill nu med alla medel hindra deras barn att nå ut till samhället och på det sättet integreras. Beklagligt att då media och politker samtidigt kommunicerar med ledarnas verklighetsförklaring än självaste ungdomarnas verkliga bortglömda elände som dem får dras med….

 100. EvaLis

  Måste säga att jag saknar dig i Aftonbladet. Du och Anna Ekelund var 2 av de bästa som skrivit i den tidningen.

  Ja, det skall väl vara Belinda Olsson också, hur motsägelsefullt det än låter.

  • Tack!
   Well, jag saknar kolumnen också. De ville ha ”variation” och så behövde de ”spara pengar”. De kunde ha gjort sig av med Guillou i så fall. ;) Jag var relativt billig i drift och min ersättare var nog långt ifrån gratis.

 101. Sofia

  Tack för en mycket intressant föreläsning ikväll (2012-01-11), ska bli spännande att läsa boken också! / Sofia, Piteå

 102. masood p

  ZINDABAD Nima!Du är en duktig kille!Försätt att upplysa oss om religions brutaliteter.

 103. MartinA

  Du vill inte att vi finns. Du vill att alla är kurder. Döda svenskar. Var vänlig mot kurder. Utrota svenskar. Gynna kurder. Kurder är bra. Svenskar är dåliga. Kurder har rätt att existera. Svenskar borde inte finnas till. De är ynkliga. De vill inte slåss. De vill inte trycka ner andra människor. De är ett avskräde. Bort med äckliga svenskar. Svenskar bore inte finnas till.
  Och väl bekomme. FRÄMLING.

 104. Hmm

  Gott Nytt År!

 105. Ett av årets bästa album: http://editionsmego.com/release/SOMA011

  ”Jessika Kenney & Eyvind Kang
  The face of the earth

  Eyvind Kang (viola, setar, electronics)
  Jessika Kenney (voice, percussion, electronics)

  All tracks composed by Jessika Kenney & Eyvind Kang.
  Tavaf composed by JK based on a ghazal by Attar (12th c.).

  Tavaf and Ordered pairs II recorded by Randall Dunn at ADA studios, Istanbul July 2012.
  Ordered pairs I, Mirror stage and The face of the earth recorded by Mell Dettmer at Studio Soli, Seattle June 2012 & St. Bartholomeo’s, Bologna.
  Kidung and Mirror stage recorded by Mell Dettmer at Dympna’s, Seattle 2012.

  Vinyl cut by Rashad Becker at Dubplates & Mastering, Berlin October 2012.

  Photos NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team; courtesy NASA/JPL-Caltech.

  :::::::::::

  The second beautiful album by the duo of Jessika Kenney — a vocalist known for her haunting timbral sense, as well as her profound interpretation of Persian vocal traditions, and Eyvind Kang — a violist for whom the act of music and learning is a spiritual discipline.

  ””Work of delicate beauty, as pristine as the surface of a lake at dawn on a summer’s morning.” —TheQuietus

  ”ujung jari balung rondhoning kelapa wineng kuwa sayekti dadya usada

  The slender inner spine of the coconut leaf Binding together, becoming useful

  The compositions on this album are about drawing the binary from the unary, like reflections from a mirror, and its inverse, the concealed unity. Listener/reader, translation/composition, memory/imagination- reflecting each other, they open up a current which flows in a sudden oscillation.

  Here we have followed a geological image; in the expression of the face of the earth (from Pr. ”rokh-e khåk”), a new spectrum of binaries is revealed. In the Classical Persian traditions, this can be found in the dynamic multiplicity exemplified by the term ‘radif’, used in both poetry and music, as both poeme and matheme.

  We would invite the listener as reader, by making our ”reading cards” in the insert, to become a participant in the creation of meaning, including translation processes which seek corresponding musical atmospheres, for example:

  The Central Javanese Wangsalan is a kind of riddle(two lines, 12 syllables each, divided 4 and 8), sung by the female vocalist in the gamelan, often using images of natural phenomena alongside descriptions of human characteristics, invoking atmospheres of primordial knowledge, humor, heightened sensation, philosophy, with much hidden wordplay and reference.

  —JK/EK”

 106. Alexander. O

  Jo, förresten. Innan du stängde av kommentarerna så ville jag skriva hur jag trodde att vi hade något tillsammans, men hur du bara spontant avfärdar min kärlek gentemot dig. Jag som trodde att du skulle växa ut ditt majestätiskt mörka hår och disciplinera dig själv till att äta endast 1 skål av näringsrika frukt och grönsaker om dagen, för att sedan översätta Persiska texter åt mig. Att det fanns nånting mellan oss som skulle frodas och växa till en liten gård där den tjocka tonaliteten av en Setar skulle mystifiera vår existens under den klara blåa himlen och den belysande solen. Där vi skulle fasta 6 dagar i veckan och befria oss ifrån det vi blivit betingade att tro, så att vi sedan kan söka efter livets sanna betydelse tillsammans.

  Men, nej, då bara slår du allt i spillror!

  På tal om Eyvind Kang och Setar. Jag ser fram emot honom spela mer Setar i framtiden: http://video.seattletimes.com/2198291238001/musician-eyvind-kang/

  Jag skrev till Sahba Motallebi och köpte lite skivor från hennes butik. Det var början. Och den där Hatem Askari Farahani serien på kassett där Dariush Safvat spelar Setar, är en fortsättning på sökandet. Och de Jalal Zoufonoun klippen jag hört är fantastiska.

  Det där lilla instrumentet är ett under för sin tjocka ton. Det klingar och resonerar även på dessa kassett-rip i MP3.

  All rekommendation av Iransk konst uppskattas. Tjock och frän Dotar musik i stil med Zulfaqar Askarian, till episk musik i stil med Rahmatollah Badiyi.

  Sökandet har bara börjat. Om du har något riktigt bra som går att hitta, tveka inte att rekommendera det.

 107. beatacool

  Nima, det verkar som din sida är hackad. När man försöker läsa hela postningarna i mobilen så länkas man inte vidare till resten av texten, utan hamnar i en annons/nedladdning gör dataspel.

  • Kollade nyss, hade inte samma problem på min mob. Nån annan som har samma problem?
   Om sidan är hackad borde ju problemet inte vara begränsat till mobllanvädning, eller hur?

 108. Maria Nilsson

  Jag vet inte hur jag ska kontakta dig du har ingen email och finns inte i sverige längre men jag vill att du ska läsa detta av Shora Esmaialian en annan exiliranier. http://debatt.svt.se/2013/05/17/nyttiga-idioter-spelar-rasister-i-handerna/

 109. Aryanam

  Hej Nima!

  Är du i Sverige nu? Läste din senaste artikel i BT och blev fundersam. Saknat dig i debatten.

  MVH

 110. BAN71

  Hej Nima,
  Brilliand, ironisk debattartikel ang. handskaksningsfallet. Mycket imponerande hur du använder precis hans argument i ett annat sammanhang. Hoppas du skriver flera texter av denna höga, intelligenta klass.
  MVH

 111. Lizette

  Ser att du blivit sugen på att skriva igen, toppen!

 112. Isak

  Hej,

  Jag brukade följa din blogg och tycker verkligen synd att du har valt att lägga av, eller att du inte är lika aktiv i all fall. Du berör många och uttrycker dig på ett sätt som många önskar att de kunde när de bemöter ”sakkunniga” med sina floskerargument, speciellt när det handlar om Mellanöstern.

  Det finns dock en sak som jag önskade att du (och naturligtvis fler) kunde ta upp oftare och det är assyriernas situation i Irak. Det talas oftast om hur säkert det är i norra Irak men det är samma argument som det gjordes om Syrien. Ingen vågade höja rösten mot Bashar och ingen höjer rösten mot den kurdiska styret. Assyrierna har det fortfarande svårt och fortsätter att fly landet. Nyligen fick vi återigen höra hur konfiskeringen av assyrisk mark blir allt våldsammare. http://aina.org/news/20130613170234.htm

  I Zakho brändes butiker, det planeras att byggas motorvägar rakt igenom byar där assyrier är i majoritet. Om våldet inte tillåts används byråkratin som medel genom att inte stödja assyriska skolor, skapa lagar och regler som endast diskriminerar assyrierna. Allt detta har initierats av kurdiska styret, formella som informella ledare.

 113. K

  Hej! Kan du inte skriva ett nytt inlägg snart? Brukar älska allt du skriver. Inte alltid men för det mesta. Hur är det i kurdistan, har du nån kontakt med den kurdiska djurskyddsföreningen som du länkade till förut? Jag vet att människor lider där men det finns flera organisationer som tar hand om dom och bara en org som bryr sig om djur så det är därför jag frågar.

 114. K

  Önskade mig din första bok i julklapp för några år sen och ska önska mig din nya till min födelsedag som kommer snart. :)

 115. Ultra MOSSAD, Ultra CIA, Ultra SAVAK

  Du vet väl att nya Secret Chiefs 3 albumet ‘Book of Souls’ släpps någonstans runtomkring slutet av Oktober. Det har visst varit så hemligt att inte ens NSA har hört en enda sekund av den inspelade musiken – men snart är det här: http://www.youtube.com/watch?v=fGtzvD3u1GA

  http://www.webofmimicry.com/store/product_info.php?cPath=24&products_id=104

  !!!

 116. EvaLis

  Tycker du om Rammstein?

 117. Alexander. O

  Glad Halloween!
  Och finns det något bättre sätt att fira denna högtid med än att lyssna på en ny låt från nya Secret Chiefs 3 albumet ‘Book of Souls’. Passande nog är låten de släppte en tolkning av John Carpenters Halloween, som de har döpt till ”Personae: Halloween”: http://vimeo.com/78289617

  Albumet är nu ute, och jag ser fram emot att få mitt paket som precis blivit skickat. Jag känner redan på mig att detta kommer bli årets album!

 118. Alexander. O

  Detta är sista gången jag rabblar om detta, och sedan ska jag sluta. Jag tänkte att eftersom vi närmar oss slutet på året, så kunde jag ta upp dessa episka album jag ägnat all min tid åt att lyssna på i år. Topp 3 för 2013:

  Kayo Dot – Hubardo

  http://kayodot.bandcamp.com/album/hubardo

  Eyvind Kang & Jessika Kenney – The Face of the Earth

  Secret Chiefs 3 – Book of Souls: Folio A

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tishtrya

  ^Nästa år ska jag börja ägna mig åt att försöka börja förstå mig på dessa kosmologiska gåtor.

  Fred

 119. EvaLis

  Gilllar du Jimi Hendrix? Det finns väl de som påstår att han är hårdrockens fader om jag inte minns fel.

  • Såklart! Rockens historia kan delas i två delar: B.H. (Before Hendrix) och A.H. Inget var sig likt efter honom.

   • EvaLis

    Ibland tänker jag att de tidigaste hårdrocksbanden bestod utav lite övervintrade hippies helt enkelt. Vad kan man annars säga om t.ex tidiga Led Zeppelin och definitivt tidigaste Deep Purple?

 120. EvaLis

  Ville bara önska gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s