Epilog

Tillägg 6 mars:
Ett par klargöranden: Många har fått för sig att jag är kurd. Det gör inget, det är ju inte så att jag tar illa upp, men jag är iranier. (Trodde att allt tjat om Iran, speciellt 2009, hade klargjort den saken.) Folk tycks anta att alla som flyttar från Sverige flyttar till sitt födelseland. Eller att om man flyttar till Kurdistan så måste man vara kurd. Det kryllar av britter, tyskar, amerikaner, etc här. Har även hittat ett par svenskar, etniska sådana alltså, som har bott här i flera år.
PS: Jag är alltså inte heller ”kurd fr Iran”. Och jag befinner mig inte i iranska Kurdistan.

2. För tusan, jag är inte ateist. Det har jag också tjatat om genom åren. Inte för att jag har nåt emot ateism, tvärtom, men mitt gnäll gällande religion kommer inte utifrån ”en oförmåga att förstå varför nån kan tro på gud”. Religiösa antar gärna det: att om man kritiserar deras religion så beror det på att man inte kan förstå gudskonceptet (som genom nån medfödd psykologisk skada) eller att man ”har hybris” och ”tror sig stå över gud” bara för att man läst ett par vetenskapliga böcker, osv. Jag har inget emot gud, jag gillar/accepterar bara inte DIN gud. ;) Som sagt, jag har inget emot ateism and it makes total sense to me, men jag anser det där ämnet vara ett mysterium som vi inte har löst och förmodligen aldrig kommer lösa. Därför väljer jag epiteten ”agnostiker”. Om det dög för Darwin så duger det för mig också. ;)

3. Tack för alla vänliga kommentarer (verkligen, från hjärtat) men jag märker att modererandet hindrar mig från att utföra mitt jobb. Folk har börjat diskutera sinsemellan på kommentarsfältet och efter ett par år av lugn har det uppstått ett par teologiska diskussioner igen. Jag vet ju att de diskussionerna aldrig har nått nånstans så jag vill inte hamna där igen NU när jag lagt av. :) Så jag stänger kommentarsfältet. Fun is over. Back to work everyone. :)

———————–
Originalinlägg 4 mars:
Har sedan igår läst SÅ många kommentarer av svenskar som skriver att de också är trötta, att de tappat hoppet, att det går utför, att de vill lämna Sverige: ”Vore det inte för barnen eller barnbarnen så…”. En del har redan lämnat landet.

Vi pratar inte bara om invandrade – har man redan en gång utvandrat så skräms man inte av att göra det igen – utan etniska svenskar.

För en gångs skull är jag genuint förvånad. Att så många känner såhär är en allvarlig varningssignal om landets tillstånd. Man ska inte känna så i ett fredligt, välordnat, välutvecklat, demokratiskt välfärdsland.
Ok, jag är bindestrecksvensk. I slutändan är jag lika mkt iranier som svensk. Och eftersom jag varken känt mig 100% svensk eller iransk har jag aldrig varit riktig hemma nånstans – och därför är lika hemma överallt.
Men alla de med svenska efternamn som är födda här och vars farfar och morfar byggde upp landet? Det krävs mycket för att de ska hamna där jag hamnat.

Jag var orolig att många skulle ta illa upp av gårdagens inlägg: ”Jaha, och varför duger inte mitt land för herrn? Dra då!”
Istället är 99% fulla av förstående. Det är både skönt och oroväckande.

–––––––––––––
På min offentliga FB-sida fick jag ett mejl som gav mig klump i magen och halsen. Läs hela:

Hittade ingen mailadress, så blir att få posta mitt brev här. Kanske något osammanhängade, nedskrivet i viss hast och affekt.

Det är sällan jag läser nått som driver mig till att svara med mer än några korta rader. Ditt senaste inlägg på din blogg är ett undantag. Till viss del för att det är sällsynt med ”jag ger mig” texter, men till största delen för att det här berör mitt innersta.
Jag tänkte efter jag skrev de där orden du just läste. Det låter högdraget att skriva så, jag vet, men svenska språket har faktiskt ingen bättre beskrivning än just det. Mitt allra innersta, den där delen av mig som är mitt jag, berörs av att jag har oturen att leva i en tid när en kultur och ett land, utan vapenhot, utan ekonomiska sanktioner, utan nån sorts extern kris, väljer att nedmontera sig själv.

Jag är säker på att du och jag har väldigt olika uppfattningar om en hel del saker. Jag är säker på att vi skulle kunna komma i ordentliga debatter, kanske till och med gräl, om vi bara fick chansen. Visserligen kommer jag att sakna dina åsikter, men tragedin är inte avsaknandet av nån som är lik mig, utan tragedin är att ditt frånfall är ännu ett mord på Sanningen.

Någonting har hänt. Jag läser om journalister som uttryckligen skriver att de inte vill ta i vissa ämnen. Man anser att man som journalist gör ett bra jobb genom att blunda, tiga, eller till och med ljuga. Ändamålet helgar medlen. Om sanningen står i vägen, gå runt. Om folk far illa, eller till och med dör, så kliv över kropparna. Ändamålet helgar medlen.

Som gammal vänstermänniska trodde jag att mina ideal, vänsterns ideal, var värda nått. Jag var EMOT Svenska Kyrkan för att jag/vi ansåg att religion var fel och inte skulle uppmuntras. Jag var emot rasism för att jag ansåg att alla människor var lika. Jag var emot trakasserier av bögar för jag ansåg att en människas sexualitet var hans egen. Listan kan göras lång.

Nu när jag i en allt mer globaliserad värld möts av militant Islam visar det sig att alla dessa värderingar var på låtsas. Sverige kan rasa på twitter åt en elak kommentar om håriga armhålor, men mord bemöts med tystnad, eller rent av ursäkter.
Så långe brottslingen inte passar mallen för skurk, är han eller hon alltid oskyldig. Vilket, genom den sjuka logik som dagens samhälle har, gör offret osynligt. Godhetens feministiska apostlar hoppar glatt kråka över Abbas sargade kropp till nästa föreläsning om genustänk på närmaste folkteater.

Ditt avskedsmail tvingar mig att möta verkligheten. Det är som att tvinga sig att stirra in i en svetslåga. Mitt land, min kultur, mitt politiska system är ondskefullt. Det finns ingen orsak att beskriva det på nått anat sätt. Jag skulle kunna lista allt jag upplevt, läst och sett som bevis, men jag ids inte. Det räcker nu. Jag vänder det ryggen. Jag är INTE svensk.

Jag kommer att sakna dina texter, men jag förstår dig. Jag är avundsjuk på att du har haft modet och möjligheten att lämna landet men önskar dig verkligen all lycka vart du än befinner dig.

Du skriver i en uppdatering att du kallar dina vänner, dina läsare för dina landsmän. Det är några enkla textrader, men de rör mig nästan till tårar. Kanske är det så, att det är i de mörkaste timmarna som de små ljusen glimmar som vackrast. Jag vänder de där raderna tillbaka till dig, Nima. Vart du än är så är du min landsman.

Detta är alltså någon med ett väldigt svenskt namn som i versaler skriver ”jag är INTE svensk”.
Detta är någon som (precis som jag) var vänster och mer än positiv till antirasism och feminism, men nu inte känner sig hemma bland de grupperna.
Detta är någon som föddes i ett av världens bästa länder, och som är avundsjuk på någon som flyttat till (inte Schweiz, Japan eller franska landsbygden utan) Irakiska Kurdistan.

About these ads

40 kommentarer

Filed under Personligt, Sverige/Inrikes

40 responses to “Epilog

 1. Tack Nima. Keep up the good work, wherever you are…

 2. Sedan igår Nima, när jag läste ditt avskedsbrev, har jag gått och tänkt hela tiden. Och jag är arg ska du veta. Du säger att du ger upp eftersom de etablerade tidningarna inte uppmärksammat det du ville upplysa om. Då undrar jag, vadå, måste de etablerademedierna belysa saken för att du ska vara nöjd? Har inte du förstått hur många som läser din blogg? Du har väl sett reaktionerna? Har inte Sanna Rayman och andra på SVD uppmärksammat dina inlägg? Jag igår för första gången hänvisade ditt inlägg på min fb. Jag och många iraniervänner brukar tala om dig och lovorda dig. Och till sist, Avpixlat med flera hundra tusen läsare per vecka uppmärksammar dina inlägg. Räcker inte det? Varför ska du då sluta för att fega media inte uppmärksammade det du ville få fram? Skärp dig. Varför ska du ge upp när så många har ögonen på dig?

  • Reza jan, det handlar inte om att Nima ghahr kard för att han inte fick kärlek och uppmärksamhet. Mitt ego och min ”morale” får all boost den behöver här på bloggen. Och tidningar tillhör inte min ammeh, ägarna får publicera vem de vill, det är deras tidning.
   Det handlar inte om mig utan nyheten. Skitsamma att de inte publicerade MIG, men inte skitsamma att de ignorerade NYHETEN.
   Mitt problem är att jag ser en utbredd struktur. Som under senaste 8 åren jag varit aktiv inte förändrats åt rätt håll utan snarare fel håll. Och skeenden som jag trodde skulle få svenskar att tömma lastbilar med gödsel utanför Riksdagen ”french style”, har snarare fått dem att bli dra in benen mer.
   Så jag ser att risken är stor att jag om ytterligare 8 år tittar tillbaka på idag och tänker ”ajab khari budam”. Jag ångrar inget fr senaste 8 åren. Men jag ser risken att göra det om 8 år till.
   Vem vet, min kun kanske börjar klia igen om några år. Och kanske är förutsättningarna rätta då. Just nu är de inte det. Det är väl allt jag kan säga utan att berätta för mkt om mitt privatliv.

   Om min kapitulation leder till att folk lackar och talar/skriver under eget namn skulle jag ha anledning att omvärdera mitt beslut och säga att jag missbedömde folket. Om media debatterar ämnet ärligt OCH seriöst kan jag säga att jag missbedömde DEM.
   Just nu ser jag otaliga som också gett upp och tappat hopp och typ 2-3 som tyckte ”ok, tråkigt med Nima, men nu jävlar kavlar JAG/VI upp ärmarna”. Igår fick jag mejl fr två etablerade och smarta journalister som skrev att de ”kvävs”. Jag hoppas att de tar blad fr munnen.
   Just nu ser jag detta:

   http://www.aftonbladet.se/debatt/article16349227.ab

   http://intersektionalitet.wordpress.com/2011/01/10/forfoljelse-av-muslimska-kvinnor-i-sverige/

   • Lizette

    Jo, det är ju naturligtvis jättesynd om Helena Benaouda..

   • Lizette

    Om min kapitulation leder till att folk lackar och talar/skriver under eget namn skulle jag ha anledning att omvärdera mitt beslut och säga att jag missbedömde folket. Om media debatterar ämnet ärligt OCH seriöst kan jag säga att jag missbedömde DEM.

    Men det kan man inte skriva om man sitter utanför Sverige med målet att aldrig komma tillbaka, jag kan sitta i Israel eller USA och skriva spaltmetrar om mitt gamla land Sverige med mitt eget namn men om det är så illa att de som fortfarande bor i Sverige kan bli av med sina jobb för att de uttrycker ”fel” åsikter hur gör man då?

    Samtliga partier har lämnat ”walk-over” när det gäller SD och det kommer att straffa sig med ett kaos som kanske än värre krafter kommer att utnyttja.

  • Att slåss i motvind kan knäcka även den bäste! Som vi tyvärr nu ser när Nima inte längre orkar.

 3. Vackra Nima. Din själ, din tanke, dina ord och din klokskap är din skönhet, och din vackra röst kommer att saknas här, men jag gläds åt att den finns kvar i världen. Du har min fulla förståelse, och jag önskar dig, och alla, allt gott i världen.

 4. Peter J

  Jag förstår inte vad du talar om Nima Dervish.

  Varför ska du lämna Sverige, och vad är bättre någon annanstans? Om man driver vissa frågor kan man ibland bli frustrerad över att inget händer, eller att det händer för lite, eller för långsamt. Så är det. Det är en del av livet. Just deal with it.

 5. Arvid

  Det är ytterst tragiskt att man känner sig tvingad att lämna sin arbete som journalist bara för att man inte passar in i den mall som idag finns i den svenska journalistkåren. Den mallen som säger att Anna Books hårtrassel är mer värt att skriva om än gängbråken i förorterna. Den mallen som säger att en misshandel utförd av Sven Svensson mot Alina Hussein ska hamna på löpsedeln, medan ifall Atafeh, 17 år och muslim, fått halsen avskuren för att hon umgåtts med en svensk kille ska det gömmas mitt i tidningens nätupplaga och förhoppningsvis scrollas förbi. Den mallen som säger att hudfärg inte är ett giltigt signalement på en brottsling, men att tröjfärg däremot är väldigt givande att veta.

  Jag har precis som du tillhört vänstern, jag har kallat mig för kommunist. Jag har demonstrerat MOT Sverigedemokraterna, jag har demonstrerat MED revolutionär kommunistisk ungdom. Jag önskar att vi kunde leva i ett socialistiskt samhälle, men en socialistisk stat kräver något av befolkningen. VARJE individ är viktig för samhället, måste bidra med sin beskärda del. De som kommer hit långt söderifrån gör inte det, invandringen är inte densamma i dag som för 40 år sedan. Våra politiker verkar inte förstå att världen har förändrats, det är bara vi medborgare som bor sida vid sida med invandrarna som förstår. Vi som inte sitter bakom våra murar på Lidingö och smuttar Cava på fredagskvällarna. Det är vi som får ta smällen, vi som inte kan välja. Ni däremot, ni som bestämmer. Ni skiter i oss, ni slår på oss.

  Jag har börjat skriva på något som var tänkt som en debattartikel, men som nu börjar liknas vid ett manifest. Jag har skrivit flera sidor och det känns som att jag bara börjat. Det vore en stor ära ifall du, NIMA DERVISH, ville titta på min början, min kladd, mitt utkast. För jag tror vi känner lika, jag tror de flesta känner lika. vi medborgare, vi som bör representeras men som inte gör det.

  KRAM! Var du än befinner dig !

 6. oldman94

  Känner mig uppvaknad men tyvärr bekant med detta. Har själv varit ung en gång och så gammal så jag var med i Vietnamrörelsen etc.

  Sedan en massa år med intensivt arbete som ihop med lite privata saker också konsumerat det mesta av min tid.
  Och jag fick en mycket obehaglig insikt då jag nu igen kan söka information och själv hitta information och göra analyser..det är inte detsamma längre.

  En sida av saken är att samhället har ändrats MEN varför har inte jag som ”hederligt” och intensivt arbetande förstått detta. Har haft tidningar och Tv och radio MEN ”tingens förhållande” har inte kommunicerats på ett informativt sätt.
  Ja så illa faktiskt att det känns som manupilation.

  Efter lite sökande och läsande mest på internet men även annorstädes ser jag att mycket av informationsinduistrin ger en falsk bild av vad som händer och sker. Vi i min åldersgrupp och yngre också hade det bra och fick roliga och bra jobb som vi vår insats gav mycket till samhället.
  MEN det skapades också verksamheter som många gånger blev som självspelande pianon där de inblandade som i en kärnreaktion ”eldar på” dvs det behövs till slut väldigt lite ”bränsle” för att det ska ”snurra”.

  En informationsindustri, PK, måste vara rak, ärlig och uppriktig och på ett lättillgängligt sätt ge den information som finns. Nu är denna industri ”dimmig” och ofta tendensiös så till den milda grad att konsumentens slutsats blir fel. Som den ”kokta grodan”….och om inte alla känner till detta fenomen så kan ni prova två saker:
  1. Släng ner en groda i kokande vatten—den hoppar ut och hoppar iväg
  2. Lägg en groda i kallt vatten och värm långsamt tills detkokar och grodan ligger kvar……

  Små glidningar, små utmejlslingar av flisor osv osv som var för sig på detaljnivå inte ser ut att betyda något MEN summerat ger en omvänd bild av tingens förhållande.

  Felet är naturligtvis hos de som driver denna informationsindustri, de som tjänar pengar på olikheter och ojämnheter…t.ex. asylboenden, gigantiska bidragsbehov etc. etc…. som att ut o hoppa fallskärm…..fungerar bra så länge man är högt upp i luften men då man närmar sig marken är det himla bra om fallskärmen sitter på ryggen…..men hinner liksom inte gå o hämta o knyta på……pss om man släpper in fler än det finnns plats för: det blir trångt och besvärligt……kanske en planering vore berikande (magiskt ord) dvs räkna igenom på ett affärsmässigt sätt vad varje årlig kohort kostar, och jämför med bara flyktinggruppen……att ”hiva” in mängder av människor och sedan ”spela svarte petter” med kommunerna….jamen planering igen……och snälla läsare av detta kom inte med att det är synd om de som tar sig ända till sverige….det finns en miljard som har mindre är 1$/dag attleva på…dom kommer aldrig hit….det kostar cirka 200år för dom att spara ihop till resan…..dom är det synd om…..vi kan genom att hjälpa människor på plats i sina respektive länder göra mycket….våra kostnader för invandring ger en fördubbling av dagpenningen för 100Miljoner av miljarden som den är riktigt synd om……vi kan hjälpa 1000-10.000 gånger fler om vi hjälper människor på plats…..men det är klart ett effektivt bistånd genererar inte så mycket vinster för så många i landet…..och så många som skulle ”tvingas” jobba med något mer produktivt än mendighetsutövning och färgad information…..

 7. Mister Spy

  Rörande och förståeligt inlägg av denne någon med ett svenskt namn. Jag har tänkt i liknande banor kring hur Sverige försämrats genom åren. Utanförskapet, arbetslösheten, ökande brottslighet, den oansvariga flyktingpolitiken, bostadsbristen, låga straff, lågt försvar, religiös fanatism (tex islamism), polisen får inte alltid göra sitt jobb, sprickor i demokratin, etc. Sad but true.
  Detta skapar såklart otrygghet och farhågor, för det kommer ju bli värre, snöbollen är i rullning. Sverige blir allt sämre, och det kommer märkas alltmer framöver.
  Jag är svensk men som så många andra så är jag ju ändå influerad av olika länder/ kulturer, tex Nordamerika, Schweiz. Detta innebär ju inte att den svenska kulturen/traditionerna borde undermineras och lämnas åt slumpen. Sverige är på många sätt ett bra land, men som missbrukas, och blir allt värre.
  Jag har oxå känt att det vore en bra omväxling att bo i ett annat land, en mer el mindre lång tid.

 8. Björn

  Jag håller i mångt och mycket med skribenten, däremot vet jag inte om det är så klokt eller sympatiskt att avsvärja sig sin nationalitet och kultur bara för att landet plågas av oerhört mycket dumhet för tillfället. Någon måste ju få ordning på eländet, och den lotten landar på oss som faktiskt intresserar oss för mer än Melodifestivalen och nybyggda gallerior i city.

  Sen må man bråka om en massa sinsemellan (jag vet massvis med saker vi skulle kunna gräla om Nima, men jag uppskattar dina skrifter i alla fall), men någonstans ska man väl kunna mötas på mitten, komma överens och faktiskt åstadkomma något.

 9. Dagote

  Maurico Rojas gav upp, Pär Ström gav upp, för att nämna några och nu du. Sakine kvar och Sanna Rayman och några till. ”It´s not dark yet but it´s getting there” sa Dylan. Tack för allt du bidraget till och lycka till i framtiden

  Mats

 10. Varför är det så här? Varifrån kommer likriktningen av åsikter, tabubeläggningen av vissa ämnen och hatet mot oliktänkande? Jag har det starkta intrycket av att det inte är fullt så här illa i andra länder (och då har ändå t.ex. britten Richard Dawkins klagat på ”political correctness” vad gäller islam), så vad gör Sverige så speciellt? 68-vänstern? Koncensuskulturen? Avskildheten? Konflikträdslan?

  SD växer för att det räcker med att någon tänker en tanke åt fel håll så blir det genast den enda gemenskap som är öppen.

  • tyvärr tror jag du har rätt, alla riksdagspartier har lämnat walk-over åt SD när det gäller integration och invandring!

 11. Wlodek

  Nima, det du skriver visar med all tydlighet att du behövs just här! Men jag förstår dig till fullo. Hade jag varit i din ålder idag skulle jag också flytta. Lycka till var du än hamnar, landsmannen. Hoppas vi ses någon gång.

  Wlodek
  _________________________________________

 12. Ja du Nima. Man tar sig för pannan varenda jävla dag av uppgivenhet, ”va?”, haktappning och ilska. Man trodde att man visste vilka partierna var, vilka man skulle rösta på, vilkas värderingar stod en närmast, men det är en svunnen tid. Det har funnits dagar när man (som gammal medlem i det Socialdemokratiska partiet) funderat ”ska man rösta på dom där jävla smånassarna iallafall så att ryggdunkargamarna får sig en spark i arslet”, tankar som för bara några år sen hade varit rent löjeväckande. Det är som jag brukar säga, ingen av mina svarta polare som bryr sig när nån säger ”neger”, utan det är låtsas-duktighets-svenne (han eller hon som har en sån där ”rör inte min kompis” pin utan att ha en enda blattepolare) som blir fejk-upprörda så att dom framstår som nån riktigt duktig jävel. Alla dom kan dra skitlångt åt helvete. Alla vi andra svennar, som aldrig brytt oss om rasism och sånt skit, som bott, knullat, spelat, supit och skrattat MED våra blattepolare varenda jävla dag, vi blir heligt förbannade på dom där jävla AFA-genus-antirasist-fjollorna som sabbar ALLT. Men, allt är inte bara skit…det finns som tur är, fler som hajar vad som är på gång, och förhoppningsvis rör det sig in i de etablerade ryggdunkarpartiernas led någon dag. Puss påre broder!

 13. Att svenskar är fegt folk är inget nytt – men ni invandrare är de största hycklarna som blundar för konsekvenserna som drabbar er själva.

  Vi har 100.000 arbetslösa invandrare i Sverige

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article15908618.ab

  Men nu har staten bestämt sig ta in 1000 nyanlända arbetslösa flyktingar

  http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/vasterbottensnytt/nyanlanda-flyktningar-skogsindustrins-raddning

  Frågan är då vilka av er gamla arbetslösa invandrare och nyanlända flyktingar ska få jobb först?

  Är det rättvist nyanlända ”flyktingar” får ”praktik” före en invandrare som varit arbetslös i 10 år?

  Kan en invandrare som varit arbetslös i 10 år matcha en gästarbetare från ett billigt EU land? Nu är det bevisat 40.000 enkla jobb har gått till era landsmän utomlands före er

  http://www.dn.se/ekonomi/alla-kollade-krogar-brot-mot-reglerna

  Vad gör då ni invandrare i Sverige? Jo ni kallar svenskar rasister! Lycka till få jobb nu arbetslösa invandrare! Kalla svenskar för rasister hjälper verkligen?

  • Well, jag har aldrig kallat svenskar för rasister så klaga på nån annan.
   Gällande ”för många invandrare”… Det är väl huvudsakligen etniska svenskar som fattat besluten så klaga på ”dem”.

   • Så du vågar inte kommentera dilemmat gamla dyra arbetslösa mot nya billiga flyktingar?

    Det är de nya invandrarna och ”utrikesfödda” den borgerliga Regeringen prioriterar. Senast utspel från Borg i går.

    Alla gamla invandrare verkar Regeringen nonchalera bort

    • Vågar och vågar… Vad tror du jag ska säga? Givetvis tycker jag att om man är tvungen att välja så måste man se till att de som redan bor här har jobb. Och ja, givetvis är det dumt att släppa in människor om det inte finns jobb för dem. Det är jävligt simpla grejer.
     I övrigt diskuterar du med fel person, jag kan inte ett smack om ekonomi.

  • oldman94

   MEN nu blev jag irriterad….i svensk arbetslagstiftning finns ju principen ”sist in först ut” naturligtvis skall detta tillämpas även rörande invandre..
   ..”sist in först ut (i arbetslivet)” och naturligtvis så kan man med ordentlig support ordna detta….
   ..och n-vis är det berikande…
   .vad annars?
   Om inte principen ovan fanns så skulle man naturligtvis kunna ge support till alla våra arbetslösa ungdomar (samma mängd support alltså)
   Vissa besparingar kan då eventuellt göras….SFI—-gymnasiekompetens—etc. som gör skogsplantering til en riktigt rolig och lönsam sommarsysselsättning för ungdom och andra som inte har jobb i glesbygderna….
   …av någon anledning så verkar inte dessa jobb finnas på de vanliga jobbsökarsiterna.
   ..ett tippsch någon? maj – aug i norrland är inte fel…
   ..lite Djungelolja bara ;)

  • Blazej Lukasik

   Nja, håller inte med dig. Det finns många invandrare där ute som har förstått problemen som ni svenskar har blundat för. Många har redan flyttat tillbaka till sina hemländer pga den invandringen som håller på att köra landet i botten. jag är en av dem som har ”vaknat” och insett allvaret. Jag är också på väg härifrån, jag har förlorat hoppet om att det ”svenska folket” har förstått vad som håller på att hända och kommer sätta stopp för den utvecklingen. Nästa val är avgörande för Sveriges framtid.

  • Björn

   Nu är jag förvisso allergisk mot det mesta som brukar kallas ”politisk korrekthet” och har båda ett och annat att säga till om vad det gäller den ack så infekterade invandringsfrågan, men till och med jag reagerar på hur du uttrycker dig: Du menar alltså på fullaste allvar att invandrarna utgör en homogen grupp? Hur ska man annars tolka ”era landsmän” (vilkas?) och ”ni invandrare”?

 14. Blazej Lukasik

  Om man betraktar Sverige utifrån Näringslivets intressen så förstår man sig bättre på det här landets politik. Sverige styrs av mäktiga företagsekonomiska intressen som inte bryr sig om ideologier och värderingar, eller oss medborgare.

  det råkar vara så att Mellanöstern har enorma resurser och är en viktig kund för svenska exportföretag. Därför tystas kritiken av dessa medeltida regimer i svens media.

 15. Peter

  Jag tycker att hela debatten om invandring är skev. Vet du hur svårt det är att komma in i t.ex Australien och Amerika? Why? Jo, för att jag måste först genomlida en process som syftar till att bevisa att jag kommer att tillföra mitt nya land något. Och vad är det för fel med det?

  Jag har länge kallat mig liberal och en av liberalismens grundbultar är mer eller mindre fri invandring. Det här skulle funka jättefint om alla människor överallt delade samma värderingar. Dessvärre prenumererar t.ex den somaliska klankulturen inte på speciellt många västerländska värderingar, ej heller kan en analfabet knappast hoppas på att vara produktiv på en svensk arbetsmarknad inom överskådlig tid.

  Så istället för att hävda att ”all invandring är bra”, vilket den inte är, så borde vi istället fokusera på frågan om flyktingmottagning. Självklart ska vi hysa flyktingar, ge dem trygghet och fristad från krig och förtryck, inom rimlighetens gräns givetvis. OCH DÅ TYCKER JAG ATT DET ÄR SJÄLVKLART ATT DE SOM TAR EMOT VÅR HJÄLP PÅ VÅR MARK LEVER EFTER VÅRA REGLER OCH VÄRDERINGAR.

  Det blir inga hedersmord, retroaktiva barnbidrag, böneutrop, islamiska banker och whatnot.

  Har jag helt fel? Är jag rasist? Trångsynt?

  • oldman94

   Mantrat INVANDING ÄR BERIKANDE

   Om vi fortsättningsvis anser berikande vara något som alla inblandade anser positivt för sin egna del dvs en bra grej!


   Tyvärr kan inte en massiv förändring som denna invandring vara berikande för alla…
   .alla som drabbas av något rörande detta tycker naturligtvis inte att de är speciellt berikande..
   ..om denna invandring kostar 200Miljarder / år motsvarar detta 40.000/år /arbetande dvs mer än flera månadslöern extra…
   ..vem har problem med för mycket pengar?
   Om sådana personer finns så finns det mångfalt fler som kan hjälpa till att lösa problemet!!

  • MartinA

   Den klassiske liberalen:
   ”Äganderätten är central för ett fridfullt, välmående, kreativt samhälle.”
   Anarkisten:
   ”Äganderätten är ett brott mot mänskligheten.”

   Klassisk liberalism och Anarkism har diamentralt motsatta perspektiv på människans natur. Klassisk liberalism menar att människan är självisk, hänsynslös och korrupt. Och att ett samhällskontrakt och tydliga regler krävs för att vi ska kunna göra varandras sällskap uthärdligt. Anarkismen menar att människan är god och att traditioner och regler är det som snedvrider oss till ondska.

   Läs gärna ”A conflic of visions” av Thomas Sowell. Eller titta på teapartydemagogen Bill Whittles presentation på samma tema, ”The Battle of Big Ideas, Part 1: CONSTRAINED vs. UNCONSTRAINED”:

   FYI, du har aldrig varit ”liberal” i ordets klassiska bemärkelse. Du har varit vänsteranarkist. En klassisk liberal stödjer bara fri invandring om staten inte äger några resurser i och med att fri invandring angriper medborgarnas kollektiva ägande av statens resurser. 1989 bestämde sig alla socialister för att låtsas lämna sin blodbestänkta ideologi och istället bli ”socialliberaler”. Vilket i praktiken betyder att de bytte ut ordet ”rättvisa” till ”frihet” när de argumenterar för att de skall kunna leva gott på att förtrycka andra med hjälp av staten och lögnaktig, hycklande retorik.

   • MartinA

    Och någon som försvarar den representativa demokratin skulle aldrig någonsin införa ”fri invandring” utan att först ärligt och öppet ta frågan till folket i en folkomröstning eller genom att vara kristallklart tydlig med politiken i varje val. Endast en antidemokrat kan stödja den invandring som genomförts i sverige. Men så har ju socialister (vare sig de är anarkister eller Stalinister) en lång sådan historia så vem är förvånad?

 16. Tom (bosatt i Södertälje innan)

  Jag skulle vilja författa mig längre, men jag känner mig trött bara jag tänker på det svenska icke-existerande debattklimatet.

  Sen några månader tillbaka är jag bosatt i ett av världens mest korrupta länder, Ukraina. Befolkningen här är väldigt (!) homogen. Visst finns det problem här också; min svarta vän från Nigeria upplever människorna här som rasistiska, mediaklimatet och politiken är inte den bästa, poliser har en lön på mindre en ett par tusen och känner sig stolta när dom får in lite extrapengar (mutor), osv…

  Trots den ständigt återkommande frågan ”Varför vill du komma hit [Ukraina]? Dom flesta vill åka härifrån!” … så känner jag att jag inte vill bidra till Sverige längre. Har inte röstat på SD, men kommer säkert i nästa val göra det, bara för att få till en förändring. Ogillar verkligen starkt hur politiker/journalister inte vågar se problem. Och det är klart; vågar man inte se problem, då finns det ju inget att åtgärda.

 17. början

  Även jag vill flytta från Sverige. Jag är svensk men jag funderar ofta på att flytta till det fattiga land som jag då och då besöker för att arbeta ideellt i. Jag tål inte svenskar längre. Fegheten.

  Trött på att förklara mig så bort jag bryter tystnaden när de sitter och suckar okunnigt över tidningsartiklar. Jag klarar inte av mediernas ständiga propaganda, på radions nyhetssändningar som varje timme hårdhänt försöker skrubba min hjärna ren med välvalda inslag.

  Men jag måste ändå säga Nima, hur känner du dig nu när du kan åka till ditt land som befolkas av ditt folk, när du kan fly till kurdistan där ingen kan komma på tanken att jaga dig för din hudfärgs skull. Där makten inte anklagar dig för din existens. Vi svenskar kommer snart aldrig att ha den möjligheten. Vi kommer i princip att vara villebråd världen över.

  Hoppas att du inser nu att global mångkultur enad under åsiktsförtryck kanske inte är en sån bra ide iallafall.

 18. Jag diggar Nima.
  Tack för allt hitintills.
  /Stefan Tapio

 19. MartinA

  Den här personens ideologi har förstört hans fosterland och dömt hans folk till att utrotas. När den här personen får syn på detta så utbrister den
  ”Mitt land, min kultur, mitt politiska system är ondskefullt….Jag är INTE svensk.”
  Mitt språk räcker inte till för att beskriva vad jag tycker om den här personen. Jag lägger dock märke till att Nima tar upp den här personen som ett föredöme.

  • Björn

   Jag har aldrig uppfattat det som att Nima anser att Sverige och ”det svenska” (vad tusan man nu menar med det) skulle vara något negativt. Tror snarare att sympatierna gäller den desillusionering och alienation som uppstår i det rådande debattklimatet, men det är ju bara min gissning.

  • Vilken ideologi är det som åsyftas? Vänster?

 20. Anders Senior

  Tyvärr så är det tokvänstern/ kommunisterna som ligger bakom detta, fast de har maskerat sig till ”feminister” samma ideologi, annan förpackning….

  ”Normala” sunda socialistiska intressen existerar inte längre, det är extremvänstern som har infiltrerat och tagit över i media och i politiken, de kallar sig feminister bara…

  Jag har lika lite till övers för avpixlat som (pravda) aftonbladet, de är båda extremer åt varsitt håll, men läser man bägge så kan man ana sanningen någonstans på mitten.

  Här har vi tex SSU, socialdemokratiska ungdomsförbundets åsikter om vad som är det rätta, kommunismens totalitära styre hyllas, visserligen hittat av och länkat till via avpixlat….

  http://toklandet.wordpress.com/2013/03/05/ibland-hittar-man-guldkorn/

  Jag håller feminismen (kommunisterna) avsvarig för allt elände vi ser i sverige idag.

  De första som flyr ett land är de smarta, som ser vad som sker innan det blir för sent att dra, lycka till återigen Nima, hoppas vi kan ses över en öl irl någonstans i framtiden.

  Hoppas jag hinner härifrån själv, innan muren reses upp, och reseförbuden införs för att hålla invånarna kvar, och våran nya stasi hindrar oss att fly.
  Precis som i feministernas förebild DDR…

 21. MartinA

  För den som är genuint intresserad av vad som har gått snett i sverige så rekommenderar jag dels Stefan Thorsells krönka om hur människor gick ifrån att ha demokratisk representation av människor de kände till att representeras av främlingar. Då försvann motståndsförmågan mot centralmaktens excesser:

  http://avpixlat.info/2013/01/28/den-svenska-demokratins-utveckling-del-2-sjalvstyret-urholkas/

  Och intervjun med Anne Pålsson angående hennes bok ”Knapptryckarpartiet”:

  Kombinera de två utvecklingarna och bilden klarnar för många, tror jag.

  Personligen är jag övertygad om att människan inte är skapt för att bli socialdemokratiskt sondmatad. Det tog livet av oss. Ingen grupp människor överlever det.

 22. svante

  Jag har följt din blogg sedan 2008 och jag känner en stor sorg över att du tänker ge upp. Men jag förstår dig.

  I Sverige hyllar alla demokrati och yttrandefrihet men få verkar förstå vad det egentligen innebär. Istället är det feghet, naivitet och nonchalans som genomsyrar den svenska politiken och debattklimatet. Det går åt fel håll och som det ser ut nu finns inget ljus i sikte.

  Dina blogginlägg, debattartiklar och tv-framträdanden har varit en friskt fläkt i detta karga debattklimat. Och dina argument har alltid varit sylvassa och svåra att motargumentera.

  Sverige kommer förlora en av sina bästa journalister. Det sorgliga är att vare du skulle sluta eller fortsätta kommer det antagligen inte göra någon skillnad för detta land.

  Jag önskar dig allt gott i framtiden!

 23. Antisocialist

  Har du gått och blivit en Surrender Monkey (och för er som tror att allt är rasism så kan ni kika in innebörden av slangordet här: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=surrender+monkey )

  Det trodde jag inte om dig, men det är väl som när Persien gav upp och blev ett muslimskt rövhål och döptes om till Iran.

  Fast det är väl rätt symptomatiskt för er ateister, för vad har ni egentligen att kämpa för? Ingenting. :D

  http://apologeticspress.org/APContent.aspx?category=9&article=1447

  Skärp till dig nu, muslimerna suger ju på att fajtas med ord (och även fysiskt, de är riktigt dåliga på att slåss på alla sätt och vis därför de borde pyssla med virkning eller något annat som inte involverar någon form av krigföring för de suger verkligen hårt, vilket kommer märkas när man tar av silkesvantarna man behandlar de med nu), jag menar nu viker nästa fiende ner sig också, vad är detta? Kriget har knappt börjat och redan har både islam och humanismen vikt ner sig, får se om katoliker och satanister har lite mer stake i sig.

  Du kan fortfarande vara en dissident gentemot systemet fast du befinner dig i exil, dvs. du kan leva i Koooordistaan eller U-ESS-AYE och kritisera från exilen, så det tycker jag du ska göra, börja kritisera systemet och visa upp systemets hyckleri dvs. mer som en hobby samtidigt som du har ett riktigt jobb på sidan om i U-ESS-AYE eller Kooooordistaan, så slipper du göra dina vänner så besvikna, mig gör det detsamma men det är alltid kul när det är lite sport i krigandet.

  Ps. Nu skrev jag detta i rent provokativt syfte för att få dig att få tillbaka fötterna på jorden och inte vara en Cheese Eating Surrender Monkey…
  det kanske är Frankrike du borde flytta till? :P