.

Tillägg 4 mars: Jag är överväldigad och rörd över alla era fina, stödjande och förstående reaktioner. Det värmer. Tack! NI är och förblir mina landsmän. ♥

———
Originalinlägg 3 mars:
Det har gått ett par dagar sedan jag skrev om Hamza Sodagars besök (vilket enligt den gästade ungdomsföreningen var hans tredje besök). De enda som har ansett händelsen vara intressant har varit Avpixlat, Motargument och Humanistbloggen.
Förhållandet mellan dessa aktörer är f.ö. väldigt tydlig när jag kollar på hänvisningarna till bloggen/inlägget:

Skärmavbild 2013-03-03 kl. 09.05.35 Skärmavbild 2013-03-03 kl. 09.05.41 Skärmavbild 2013-03-03 kl. 09.05.47

Så aktören jag har att tacka för att ha spridit denna (enligt mig) viktiga nyhet bäst är ett gäng som jag har mina egna invändningar mot.

Jag inser med all önskvärd tydlighet att jag slösar energi och tid. Så jag struntar i detta nu och avsäger mig journalisttiteln. Sverige är inte ett land att vara journalist i. (Sedan 2009-10 har jag inte känt att jag har kunnat skriva fritt och som jag velat.)

Jag avsäger mig också Sverige. Jag kom till Sverige 7 februari 1987 så det var 26-årsjubileum nyligen. Tack för de åren, men det är dags att avluta den epoken.
Jag vill inte vara landsman med en befolkning vars majoritet (eller tillräckligt stora minoritet) är fega och helt enkelt inte inser sitt eget bästa. Jag vill inte bo i ett land vars politiker, media och organisationer jag allt oftare har börjat känna ofrivillig förakt för. Stannar jag inte i Kurre så blir det USA.

Det blir en till text i nästa nr av Neo (slutet av mars) då jag skickade in den för ett par veckor sedan.

Bloggen (vars inlägg kommer bli sporadiska när jag prioriterar det ”vanliga” livet utanför journalistik/skrivande/religionstjafs) kommer i framtiden fokusera på andra ämnen som ligger mig varmt om hjärtat; vetenskap, ekologi och djurrätt. (Det blir inget mer om Iran heller; Om jag har tappat hoppet om Sverige, vad ska jag då anse om Iran?)

Oh btw, 100 spänn på att SD får en jordskredsseger 2014. När så sker kommer det inte ha berott på deras partiledningens klokhet eller kompetens, utan på politikernas, medias, kulturrelativisternas, vänsterns, selektiv-feministernas och ”antirasisternas” inkompetens som ledde till att de serverade bollen på ett silverfat på SD:s planhalva och lät dem äga vissa ämnen.

Y’all have fun.

PS. Jag låter kanske bitter, men det är isf efterspåret från 2009–2012. Faktum är att jag är lättad; en flerårig tyngd har lyfts från mina axlar.

About these ads

195 kommentarer

Filed under Media, Personligt, Religion, Sverige/Inrikes

195 responses to “.

 1. Man orkar bara stånga pannan mot muren så länge, så jag förstår dig.

  • +1

   ”Oh btw, 100 spänn på att SD får en jordskredsseger 2014.”

   förhoppningsvis inte, men vem faen vet?

   • 32 nertummar. Betyder det 32 st Sd supportrar som läser denna blogg ?

    • Patrick

     Vi är fler än så.

     • Alltså Patrick. När jag skrev den kommentaren så var det bara 32 stycken som hade givit nertumme.

      Så nu är det minst 86 stycken.

      Jag kommunicerade mycket med Nima runt 2008, här på denna blogg och litegrann via email.

      Jag skummade igenom lite av de gamla emailen från 2008 och jag tror inte att han är särskilt förtjust över att ha fått en rejäl svans av Sd anhängare på hans blogg. Det är nog inte den publik han vill nå med sitt bloggande jag tror att jag förstår hans missnöje men också varför han anser att denna typ av bloggande är slöseri med tid.

      Nima har inte samma GRUNDvärderingar som Sd och skulle aldrig rösta på dem. Jag kan förstå att han tappar lusten att skriva när det han skriver används som politiska slagträ av Sd anhängarna som han beskriver som nationalister.

      Jag tror inte heller att ett nationalistisk parti skapar ett land som är framgångsrikt och välmående. Blir Sd stora och blir en del av makten då dröjer det inte länge innan de blir korrumperade av makten och gör livet till ett helvete för alla (en passning till Nima).

  • Kära Nima! Inte delar vi åsikter alltid. Men du har visat i en tid, där det var människor, som hade behov för din stödd – då fick vi den ovillkorligt.

   Jag förstår ditt beslut och jag läser också ditt vemod mellan linjerna. Förbaskat synd för oss andra, men också en spåra att fortsätta att arbeta ännu mer eager för det vi tror på.

   Lev va¨l och må den stora Manitou vara med dig fortsatt i livet.

   Kärlig hälsning
   Hans Erling

  • Håller med dig till fullo. Dock är jag ledsen att vi förlorar en duktig murvel.
   Vi kom samtidigt till Sverige och det är beklagligt att det ser ut som det gör,nåja SD 2014 blire för mig iaf.

 2. Maral

  Nima…jag förstår dig 200% och mer.
  Har bott här i mer än 35 år och är hjärtligt trött på feghet,politiskt korrekhet, falsk demokrati, rädslan för konflikt och you name it.

 3. skutt

  Hatten av och en djup bugning för en av de stora motståndsmännen som till sist inte orkade med längre

  • Leif Stenberg

   Vi kanske ska göra som dalmasarna gjorde när Gustav Vasa drog mot Norge. Skida i fatt och övertala Nima att stanna

 4. Martin L

  Jag (och min iranska flickvän) känner likadant. Skillnaden är att vi har lämnat Sverige och vi kommer förmodligen aldrig tillbaka. Det är ett sjukt land (!) – och dom som är kvar får vad dom har bett om.

  • Anna Benner

   Jag har aldrig bett om det. >:/
   Född i Sverige, samiskt ursprung i generationer, kvinna och blir aldrig hörd. Höjer man rösten blir man utfryst och utpekad.
   Vill inte att Nima ska lämna, har läst och njutit av bloggen ofta då det känns som om ”someone put words to my mind”.

   Shit sucks.

   Ps. Har just flyttat tillbaka från USA till Sverige, men det var mer eller mindre en mindre hemlängtan till en viss trygghet (speciellt när jag har två små barn).

 5. Stefan G

  Synd….det har varit som en frisk fläkt ibland att läsa dina alster…

 6. Pingback: Syret tog slut i Sverige, God speed Nima! | Varg i Veum

 7. Harvest

  Hur kommer det sig att knäppskallarna aldrig är de som slår ut med händerna och ger sig av?

  Och kalla mig gärna cyniker, men politiker är till för att föraktas.
  Eller för att citera Ernest Benn: ”Politics is the art of looking for trouble, finding it whether it exists or not, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedy.”

  Så om du inte är bitter är det för att du inte följer med.

  Best of luck.

 8. Leif Stenberg

  Bra kämpat, men jag förstår. Det är inte lätt att vilja i ett land skenhelighet är en dygt. Hoppas ändå att du ändrar dig och stannar.

 9. Tråkigt Nima. Du har varit ett salt i den svenska debatten. Etablerade media och politiker väljer att lämna walk over till SD, trots att du och många andra med glasklar tydlighet visat att det går att kritisera Islamism och annan idioti utan att hänfalla till svepande generaliseringar a la SD. Klämd mellan SD-tomtar och PK-haverister som bägge är oemottagliga för argument funderar jag på att följa ditt exempel och bli Israel på heltid. Du förblir dock min landsman.Må bäst!

 10. Peter

  Jag har full förståelse för ditt beslut och jag är övertygad om att vi kommer att se många svenskar (både ”pursvenskar” och svenskar med invandrarbakgrund) emigrera under de kommande decennierna, såvida det inte sker en radikal omsvängning (vilket knappast är troligt).

  Jag gillar uttrycket ”selektiv-feminister”. Själv brukar jag kalla dessa ”feminister” – de som bara bryr sig om kvinnor från medel- och överklassen – för lattefeminister. Att 70000 unga människor i Sverige oroar sig för att de inte får gifta sig med vem de vill bryr sig inte Gudrun Schyman, Birgitta Ohlsson, ROKS & Co det minsta om.

  • de bryr sig bara om lesbiska samt om universitets-tjejer och karriärister..

   resten förtjänar ett helvete enligt dom.. tex en sån som jag, som gillar att vara hemmafru fast jag är ung.. jag förtjänar förakt och ska idiotförklaras

 11. Kalle

  Var ligger ”Kurre” ? Kurdistan ? Irak eller Turkiet ?

 12. Ledsamt. Det var många intressanta inlägg att läsa, Men du kan väl fortsätta med din blogg på samma sätt som Tino Sanandaji gör:

  http://super-economy.blogspot.se/

 13. Anna

  Du är en person jag aldrig träffat och ändå blir jag verkligen ledsen. Du skriver så mycket klokt som verkligen behöver skrivas. Önskar dig och din fru lycka till var ni än hamnar i världen.

 14. Lennart Haagen

  Tyvärr har du rätt, Sverige har blivit ett land där man måste tänka på varje ord man säger om man inte skall råka illa ut.

 15. ”(Sedan 2009-10 har jag inte känt att jag har kunnat skriva fritt och som jag velat.)”

  Exakt VAD är det som gör att du känner att du inte kan skriva fritt? Jag har på känn att du kanske inte vill ge ett ärligt svar. Men jag kan tänka mig sådana saker som att möjligheterna att arbeta som journalist plötsligt kan försämras och att omgivningen plötsligt kan bli en smula avvaktande.

  Jag bestämde mig för att faktiskt skriva fritt, och har gjort det också. Om omgivningen plötsligt ter sig kall skiter jag i. Jag har rätt och de fel. dessutom har jag inte ännu blivit arbetslös. Tror man kanske överdriver detta med ´farorna att säga sin hjärtas mening.

  • Linda Åberg Luthman

   Du har nog inte blivit utsatt för PK-maffians terror på kommentarsspalterna m.m.ännu.Jag själv har dristat mig till att skriva ganska fritt om mina åsikter om migrationspolitiken och invandringspolitiken.
   De åsikter jag har de står jag för. Om man ifrågasätter detta politiska system blir man raskt kallad rasist av PK-maffian, de tar sig inte ens tid att läsa det man skriver ordentligt- man är rätt och slätt rasist.

  • Maria Nilsson

   Stenkvist du sitter i riksdagen och har riksdagslön det har inte Nima, han måste försörja sig på det han skriver.

   • Gaikokujin

    Stenkvist sitter i Kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Han var nr 29 på riksdagslistan för SD. 1 minuts sökande på internet för att få fram den informationen…

 16. Henrik

  Vi är flera som aldrig kommer att välja exodus trots den sjuka ”he said jehova” mentalitet som verkar genomsyra vårt samhälle idag. Att vissa ändå väljer exilen känns fullt förståeligt. Knacka på glaset och håll upp en spegel åt oss någon gång Nima.

 17. Till sist, innan du lämnar Sverige; glöm inte att vi skulle svinga en bägare någon gång, remember, (tror det var 2008 vi snackade om det). Här är min redogörelse för när KF Botkyrka beslutade införa böneurop:

  http://stenkvist.wordpress.com/2013/02/22/fullmaktige-i-botkyrka-rostade-igenom-boneutrop/

 18. Nima det är en stor förlust för Sverige ifall du lämnar, din nyktra hållning till flera av problemen i samhället är en frisk fläkt och jag hoppas innerligt att du kämpar vidare någon annan gång i framtiden ifall du orkar ta dig tillbaka till ankdammen :-)

  Mvh
  Jacob Hagnell

 19. Kenneth Karlsson

  Tråkigt, men jag förstår dig Nima. Tack för allt som du slagits för och slagits emot under de här åren. Kommer att sakna din röst, dina sköna sanna ironier.

 20. Svenskarna är för dumsnälla för sitt eget bästa.

 21. Skall de bästa invandrarna lämna oss? Man blir vemodig. Men jag förstår Dervish helt och hållet. Dumheten i Sverige är monumental!

 22. Swede

  Är det inte mer troligt att SD når framgångar pga det politiska etablissemangets omfamning av neoliberalism än av SD’s kritik av invandring?

  Vad det gäller ditt inlägg så bryter du mot en av reglerna för vad som anses vara seriöst och det är att all kritik som har minsta beröringspunkt med mångfald är att vara rasist. Detta är en lögn som etablissemanget har införlivat i sin personlighet och de kommer inte ändra sig oavsett SD’s eventuella valframgångar. Vad denna inställning också medför till är att man låter sig målas in i ett hörn, där man genom sin tystnad tar ställning för företeelser som får väljare att rygga undan.

  Du skriver om inkompetensen bland eliten. När man intalar sig själv att all intolerans i samhället består av SD så hävdar jag jag att man lämnar dörren vidöppen för annan slags intolerans. Mitt egna förakt för den svenska eliten består i att de inte står upp för sina egna värderingar och principer 360 grader, 365 dagar om året. Detta selektiva motstånd gentemot SD kommer enligt min mening bara släppa in vargen i hönshuset.

 23. Jonas

  Beklagar djupt att du väljer att lämna sverige Nima.
  Jag lade upp båda dina första inlägg om den radikale talaren i Järfälla på min fejsbok och reaktionen var den jag fasade. Två gillade det. Jag har många fejsbokvänner från svensk kulturelit men INGEN av de berörde mina inlägg. Jag beklagar som sagt ditt beslut men kan inte klandra dig. Hoppas du har fel om valet 2014 men jag fruktar att du nog får rätt.
  Önskar dig lycka till och följ oss gärna här i hönsgården från ditt nya residens, varän det må bli. Och skriv ett inlägg här då och då.

 24. Per

  Jag tycker du gör ett väldigt bra jobb. Kom ihåg att sanningen är fortfarande sanningen även om bara 1 person känner till den. Är kanske floskler men jag tror att det snart kommer bli ett ändrat klimat där man återigen får tala om verklighetn. Det finns flera journalister som går och tänker i dessa banor men som har locket på från sina redaktioner.

  Jag har precis lagt upp en bevakning av din blogg just pga det intressanta innehållet. Din analytiska förmåga behövs!

 25. Idag är en sorgefull dag!

 26. Du kommer vara väldigt saknad, men jag förstår dig. Det är som att köra in huvudet i en massiv vägg av dumhet, att försöka diskutera på allvar i Sverige. Fördummningen är så enorm, argumentationen är på nivån ”amen durå?”. Din röst kommer saknas.

  • kommer tänka på Gustaffson d.y i Parlamentet när han skulle uppföra sig som en fjortis: ”AMEN DURÅÅÅÅ?!?”

   • Ja, tyvärr är det ju som bekant så att verkligheten ofta överträffar Gustafsson. Det är väldigt ont om intellektuell hederlighet eftersom de kloka tystnar en efter en och de dumma gapar vidare i allt högre tonläge.

 27. Pingback: Ännu en smart människa lämnar Sverige | Israelism.se

 28. sigge

  ”kulturrelativism” är ett begrepp myntat av extremhögern.. bör ej användas då det saknar reell innebörd.

 29. Convict

  All lycka och välgång! Jag stångar vidare!

 30. Reblogged this on Jerrys Ord and commented:
  Mycket tråkigt att Nima inte fortsätter att vara den där kloka rösten i bland annat debatterna om islam. Men jag förstår honom. När folk inte vill se, så tröttnar man tillslut.

 31. Mycket tråkiga nyheter, men dessvärre fullt förståliga. Musten går ur en helt enkelt. Ett liv och en livslång kamp eller ett liv och samtidigt ett leverne? Tror nog att även jag till slut skulle välja levernet. Man orkar inte gå i motvind hur länge som helst. Har vi alla tur, hittar du nya krafter och återvänder med ny eld och energi, men oavsett önskar jag dig ett stort lycka till på din väg.

 32. Bra rutet Nima, men håll inte ditt löfte. Sverige behöver folk som dig, vilket inte innebär att du måste tvingas bo där. Själv flydde jag Sverige redan innan du kom dit. Sverige har sina egenheter och du har helt rätt i att SD, hur stor segern än blir i nästa val, bjudits på den av dessa ängsliga debattörer som inte inser att de skadar deras egen sak mest.

  • Hmm

   Hade jag kunnat så hade jag tryckt 100 tummar för det har inlägget!

  • P J

   Sverige behöver inte ytterligare en liberal. Det är kräk-fullt med dem.

   • det är nästan skrämmande hur ”P J” bevisar Nimas ståndpunkt :O

   • Vad är det för fel på frihet och vad är det som är så bra med våld, hot och tvång?

    Frihetskämpar behövs verkligen! Däremot inte pseudoliberaler som inför övervakning, förbjuder hemskolning och säljer ut gemensam egendom till underpriser.

 33. akelaslair

  Sorgligt, oerhört sorgligt men jag förstår dig. Jag fick först syn på dig när du skrev i City (eller var det Metro) och när jag hittade den här bloggen lade jag den raskt i min reader. Jag hoppas att du fortfarande kommer att blogga om vad som helst och att vi som tycker om dig kan följa med dit dina tankar och funderingar tar dig. Sverige blir nu ett om möjligt ännu gråare land. :(

 34. Björn

  Tänk positivt! Du har åtminstone hunnit med att förmedla att Deathstars ALDRIG kommer att använda sig av en didgeridoo. Minns du den intervjun?

 35. Kim J

  Du är en egoist Dervish. Du skriver klokt och kämpar för ett bättre Sverige, får anhängare som mig som läser din blogg och använder dina argument för att sedan ge upp och lämna oss åt vårt öde. Det är inte majoriteten av befolkningen som vill förstöra Sverige utan bara de som har makten idag. Ge inte upp!

 36. chrille

  Jag har sett dig dansa retoriska, humoristiska och kloka cirklar kring motdebattörer. Jag har har läst dina kloka inlägg och som i många fall varit roliga och eleganta i sin enkelhet, för du har snabbt kommit till en poäng. Tack för att du finns, tack för att du tagit debatten även när debatten inte förtjänat den. Tack för att du i många fall givit fler nyanser i olika debatter. Den offentliga diskussionen och Sverige behöver dig, men jag förstår om du inte orkar.
  Min första kommentar på din blogg. Hoppas att det inte är den sista pga att du ”kommer tillbaka”….
  Oavsett, allt gott!

 37. Men vad bra Nima att du slutar. Vad skönt. För nu kan dessa krafter som du försökt upplysa om i lugn och ro fortsätta med sina antidemokratiska ansträngningar. Skiten kommer nu att växa ännu snabbare. Vad dessa krafter har gjort med Iran kommer dessa att göra med Sverige.
  Ja, jag vill också lämna Sverige. Här finns ingen framtid längre. Det räknade jag ut för länge sedan.

 38. Jerry

  ”Oh btw, 100 spänn på att SD får en jordskredsseger 2014.”

  Kanske inte 2014 (tror dom får 15-20%), men definitivt 2018 då SD-cancern växt sig så pass stor att dom blir störst i Riksdagen och sen genomför en ”Enabling Act” som gör de sju partierna olagliga. Sen avsätter man Åkesson som partiledare och sätter in dom riktiga Sverigedemokraterna: Folk som Kent Ekeroth, som vill göra Malmö till 2010-talets svar på Warszawas ghetto (ironiskt med tanke på antisemit-problemen där) med militärpolis och utegångsförbud för alla som bor där. Bara Malmö-hatet från SD (”du har inte jobb, i Malmö har dom socialbidrag!”) kommer motivera folk att rösta på dom, på bekostnad av svensk demokrati.

  Jag är livrädd för vad för sorts land Sverige kan bli i framtiden – för det lär inte bli som Danmark med Kjärsgård eller Wilders i Holland…det kommer att bli VÄRRE. Precis som dom upplysta tyskarna valde Hitler, kommer svenskarna att välja SD – och det kommer bli en mardröm.

  • G

   Dock/tyvärr är det ju så att människor kan radikaliseras av att förödmjukas.

   Att exempelvis säga alltför många gånger att ingen svensk identitet existerar, att ”Sverige bör avskaffas” (citat EU-minister Birgitta Ohlsson), att agera utanför de mandat som väljarna gett (exempelvis pådyvla en neoliberalism som ej varit tydlig i valrörelserna eller i partiprogrammen), eller att inte från massmedias sida beskriva en verklighet som människor upplever som sann – ja det gör många väljare känner sig trampade på.

   De känner sig inte bara icke-representerade (en nog illa situation) utan till och med svikna och direkt utnyttjade i många fall (en slags demokratisk mardröm).

   Om du är rädd för radikalisering, fråga dig vad denna radikalisering har för orsaker.
   Det tyska 20-talet innehöll en inte så liten del ekonomisk nyliberalism, misär, axelryckande myndigheter, och allmän oreda – som födde ett hat mot det etablerade och liberala.

   ”Att lära av historien” är viktigt. Men många (särskilt liberaler, se citat ovan) tycks ha missat att detta även bör gälla det tyska 20-talet, inte bara det tyska 30-talet.

  • Björn

   Att jämföra SD med NSDAP är både långsökt och obildat, oavsett var man nu står i frågan. Däremot tror jag att etno-kulturella konflikter kommer att eskalera och bli vardag i Europa de kommande årtionden, och att radikalare element ute i den politiska periferin (både höger och vänster, i vilken mån den enligt mig falska dikotomin har någon relevans) kommer att avancera än mer. Att tro att denna utveckling kan motverkas med ett hysteriskt fokus på just SD är enbart naivt och kontraproduktivt.

   Nima: synd som tusan att du lägger ner och går i exil. Jag blev genuint ledsen av att läsa detta. Du är en av de rakaste, mest klarsynta skribenterna som detta land sett på flera år (och enda anledningen till att man faktiskt plockade upp en City på tuben under gymnasiet!). Jag kommer sakna dig! :)

  • Johan IV

   Tråkigt, nej tragiskt. Jag kan bara hoppas att du kan fortsätta blogga från Kurre.

  • Gaikokujin

   Fantastiskt att man kan dra sådana långtgående slutsatser av ett parti som påminner om de gamla folkhemssossarna (fast litet mer åt höger).
   Du påminner lite om de så kallade counterjihadisterna som tror att sharia kommer att införas i Sverige inom ett par årtionden.

 39. Nille

  Tycker det är tråkigt att ingen tar striden, först har man de hjärndöda som skriker rasist, islamofob, nasist så fort man kritiserar. Men vi på vår sida har många som inte vågar av rädsla och förlora jobb, vänner osv. Vi måste sluta backa och dra ett sträck och börja ta tillbaka landet sakta men säkert.

 40. Hmm

  Jag hoppas hoppas hoppas att du kommer att samla ny energi eller bli så arg att du kommer att skriva mer. Det finns ingen som skriver som du och du behövs. Jag länkar ofta till dina inlägg och ser ofta att efter att de läst det du skriver så har de inga invändningar kvar till det jag vill få fram.

  Jag håller med dig om att journalister i Sverige idag i stort inte förtjänar sina titlar eller yrken. Desto viktigare att du inte ger upp.

  Tyvärr så förstår jag känslan av att stånga huvudet i väggen och att man inte orkar. Jag förstår också alla som flyttar ifrån Sverige för att man inte orkar mer. Jag har förhoppningsvis en fot utanför det här landet redan i säkert blir det så om jag ska bo i ett land med böneutrop.

  Men riktigt än så har jag inte gett upp och jag hoppas att du fortsätter att vara förnuftets röst. Inte bara i Sverige utan också i Världen.

 41. Lena

  Jag gav upp för något år sedan, och kallade jag gemene svensk feg så blev denne bara förolämpad, sen var man tillbaka på ruta 1. Jag var stolt svensk en gång, men idag tycker jag att Sverige är det mest pinsamma land man kan tänka sej, man känner sig plötsligt rotlös.

 42. Please don’t go…

 43. M

  Jag hittade hit sent, men stort TACK säger jag med tårar i ögonen. Vilket jävla debattklimat vi har i Sverige, jag funderar bara vart jag ska ta vägen ty här är svårt att andas…

  Lycka till!!!

 44. canned

  Det här gjorde mig väldigt ledsen. Jag har hela tiden hoppats på en ordentlig come back från dig Nima! Jag tror att det finns väldigt många här i landet som vill läsa/lyssna det du skriver/säger. Men samtidigt så kan jag ju förstå… inte ens som halv-iranier (jag) kommer man undan rasist stämpeln om man har en avvikande åsikt i frågor som islam/invandringspolitik :(
  Tack för att du stångat pannan mot väggen så här länge och lycka till med allt i framtiden!

 45. Du får inte överge oss – dina beundrare – helt och hållet. Vi är många som behöver dig!
  Hälsar
  Stellan Bojerud

 46. Peter Ericson

  Ta’t piano.
  Finna många felkällor.

  Ge aldrog upp!!

 47. Yvette Jonsson

  Jag har full förståelse för dina beslut, du är inte ensam om att dra samma slutsats, jag instämmer helt i din analys av hur media situationen ser ut i Sverige, och jag förstår att du är trött, du har gjort vad du kunnat för att lyfta olika frågor, jag hoppas bara att det finns andra som orkar fortsätta. Lycka till och ha det bra MVH.

 48. Kristian Grönqvist

  Såsom varande Finländare kan jag nog förstå Din frustration. Vad som egentligen är drivkraften för all verksamhet hos människosläktet är den polariserade skillnad som föreligger mellan kvinna och man, samt i de egenskaper vi bär genetiskt med oss. Kan man förneka det, kan man förneka vad som helst. Mycket i Sverige är bra, men mycket under all kritik. Speciellt kunskap samt föraktande av kunskap. Jag har inte ofta påträffat ett land med så stor tillgång till kunskap, men med så stort kunskapsförakt. Kunskap är inget man belönas för i Sverige, vilket gör att de flesta proffstyckare är specialister på ingenting och har värdelösa betyg. Politiker är oftast ännu sämre.
  Lycka till med utforskandet av världen, det kommer Du aldrig att ångra. Inte ens kronofogden kan lägga beslag på ens upplevelser och minnen.

 49. Pingback: I en stillastående ankdamm gror det snart igen | No size fits all

 50. Elisabeth

  Enormt tråkigt – jag förstår dig ändå, Sverige håller på att balla ur och jag vet inte vart det bär hän. men jag har uppskattat dina insändare och följt dem med intresse, Sverige hade behövt fler som dig. Om det är någon tröst så är det bara de styrande och ett gäddhäng på dem som är emot – majoriteten av svenskarna skulle hålla med dig. Tyvärr vet vi bara inte hur vi ska höja rösten ännu…. situationen är helt ny för oss men jag hoppas och ber att vi ska hitta rösterna innan det är försent. Må väl.

 51. Martin Larsson

  Trist!
  Hoppas verkligen att du kommer tillbaks någon gång.

  Lycka till med dina nya projekt!

 52. Kasper Sekiyama

  Har läst dina krönikor i Close-up sedan starten och bor nu i Tokyo, läser allt du publicerar kring Islam osv, och håller till stor del med dig, det är trist när den politiskt korrekta maffian ettrigt försöker sprida sitt hat. Jag hoppas och är är ganska säker på att du fortsätter att övertyga fast offline. Själv kommer jag att rösta SD för första gången nästa gång, på ambassaden. Helt klart vettigaste partiet just nu.

 53. Sophie

  Usch, nu blir jag så jävla ledsen. Du har varit min mentala snuttefilt som jag har kunnat hålla i handen mörka stunder och mörka nätter när det här landet och världen känns galen. Du har visat vilket vapen som fungerar bäst mot fundamentalister av olika slag – humor. En stor förlust för oss i Sverige att mista dig. Jag önskar dig lycka till var du än slår dig ner. Hoppas att du kommer igen.

 54. Kent

  Bäste Nima,

  Det var mycket tråkigt att höra att du lägger ner verksamheten.

  Men jag förstår dig fuller väl! Jag har mer än en gång beundrat ditt tålamod när du försökt resonera med islamister och vänstermänniskor.

  Du har ju dessutom gjort detta med den äran. Heder åt dig för det!

  Jag förstår också att du är trött på Sverige.

  Den svenska dumsnälla naiviteten, den informella censur eller likriktning som den politiska korrektheten utgör, etc. står också mig upp i halsen.

  Förhoppningsvis frestad du dock att göra ett och annat gästspel framöver.
  ;-)

  Allt gott!

  Kent

 55. BAN71

  Jag har läst och gillar det du skriver och tycker ditt beslut är synd men förstår dig helt. Jag är bosatt i USA sedan många år och välkomnar dig hit med öppna armar, du skulle lyckas väldigt bra i USA med ditt skrivande och du skulle få en betydligt större publik och uppleva ett mycket hälsosammare media och yttrandefrihetsklimat än i Sverige. Hör av dig till mig om du funderar på en USA flytt! Du kan nå mig via twitter @ban71usa (när mitt konto inte är avstängt vilket det är då och då…).

 56. markus

  Jag förstår hur du känner. Jag vet inte vart det gick fel, men någonstans på vägen så förlorade större delen av befolkningen i Sverige förmågan att tänka själva. Det enda som kan engagera svenskar är melodifestivalen och några sportevenemang.

 57. Ms Rosenstare

  Ja, som det framgår av de tidigare inläggen så är det inte Du som borde lägga vantarna på hyllan. MEN nu får du mer tid för djuren, det tackar vi för!! På den fronten finns det minst lika mycket att göra, tyvärr.

 58. Anita

  Tråkigt! Vi finns ju här ute som SER dig, HÖR dig och behöver dina erfarenheter. Sviker inte oss och våra gemensamma ideal, please. Ompröva ditt beslut.

 59. MartinA

  För mig finns inget land söder om Smygehuk. För mig finns inget land väster om Stora Drammen. Ha det bra i USA.

 60. Funtaren

  Jag sörjer detta besked. Jag har aldrig träffat dig, och jag har på känn att det finns en del frågor där vi står ganska långt ifrån varandra åsiktsmässigt, men du har vad jag sett haft en respektfull attityd både mot dina motståndare och mot verkligheten och sanningen, något som gör dig ganska unik i Sverige idag.

  Jag förstår ditt beslut – om man som du sätter sitt hopp till att massmedia och etablerade partier skall börja agera förnuftigt och etiskt igen måste det kännas förtvivlat.

  Jag hoppas naturligtvis på att detta bara är en impasse och att du kommer igen när du fått vila upp dig lite. Men under alla omständigheter önskar jag dig lycka till!

 61. Olof

  Det är många som tröttnat det ruttna klimatet. Detta påvisar rötans giftiga dimma som täcker landet och kväver människors förnuft. Det är en förlust att du drar vidare, gamle metalhead!

 62. Tråkigt men fullt begripligt. Var glad att du har fler ställen än Sverige att kalla hem. Vi andra har inte lika lätt att lämna eländet, vi får fortsätta kämpa i motvind. Tyvärr finns det uppenbarligen inget utrymme för förnuft i svensk politik och media.

  Till skillnad från du hoppas jag att SD vinner stort i nästa val, eftersom inget annat parti erbjuder något alternativ. Förslag med motivering mottages tacksamt från den som invänder.

  Visst är det ironiskt att det bara är ”hatsajter” som uppmärksammar att en demokratihatande, antisemitisk homofob håller föredrag i Sverige, hur hade responsen från övrig media sett ut om det varit en högerextremist med samma agenda tror du? Extra ironiskt är det förstås att de hatiska islamisterna som media inte vill skriva om har Hitler och förintelsen som förebilder.

 63. Jag har full förståelse för ditt beslut. Vi andra kämpar vidare, vi är ju ändå bara ”extremister” och har skulle aldrig bli ärade med titeln journalister ändå :).

  Hoppas på att du en dag kan komma tillbaka till ett sverige som fått sitt sans, sitt land och sitt folk tillbaka.

 64. Lasse Andersson

  Så tystnar en av de klokaste rösterna vi har idag ifråga om religiös intolerans. Själv kommer jag ihåg när du ägde studion ifråga om burka och niqab (stavning?). Likaså i den fjolliga Tintin debatten. Och visst känns det lite konstigt att det är i Avpixlat vi kan läsa dina krönikor – en sida som jag själv ”aktade mig” för i många år tills helt nyligen då den sk. ”hatdebatten” kom igång.

  Det jag inte alls kan förstå är alla journalister och politiker ifrån etablissemanget, som vägrar att lyssna till de många kvinnor och män som själva har all erfarenhet av religiös intolerans. Man sätter sig hellre i knät på förtryckare och förespråkar deras intressen. Samtidigt som media går i taket för en mycket marginaliserad stolle som den kristne prästen Åke Gren – vilket är bra! – så vill man inte förstå eller veta vad muslimska motsvarigheter sprider för åsikter omkring sig.

  Du kommer att bli mycket saknad Dina och vi får hoppas att du ibland bryter mot ditt eget löfte och ändå skriver någon gång ibland. Lycka till och tack för allt!

 65. DR

  Lycka till med alla dina framtida projekt Nima can. Få resonerar lika klokt som du! Sverige förtjänar inte din tid eller energi!

  Kram

 66. Jan Hasselgren

  Tyvärr har du rätt,jag känner en stor rädsla för framtiden.Sverige har ett stort behov av en ”god man” för att få någorlunda ordning på landet.Lycka till i framtiden Nima.

 67. Peter

  Om du drar, vem ska då våga säga sanningen? Är sidor som Avpixlat vår enda räddning för oss som inte kan dra från landet? Det är sådana som du som vi behöver i Sverige och ni har aldrig varit viktigare är nu!!

  Snälla, överge oss inte, annars är tillåtna minaretutropen bara en början..

 68. Betyder detta att din blogg upphör. Om så, vem ska då berätta om vansinnigheterna trovärdigt?

 69. Jag instämmer och antar inte vadet, och jobbar på att vara ur landet innan valet 2014.

 70. Arthur

  Kan Du inte komma tillbaka, bli statsminister och rädda oss från oss själva?

 71. Henrik

  Rock on Nima
  ”Freedom of speech
  Is my freedom of thinking”
  Onslaught – Antitheist Lyrics

 72. Trist, men jag förstår dig.

  Jag vet inte om USA är landet jag hade valt, men å andra sidan vete fan vad jag hade tagit istället. Egentligen är det skit samma. Jag tror du kommer göra bra saker var du än är. Jag tror inte du kan sluta med det, så förlusten jag ser är mest personlig – gillar att ha dig i grannskapet ;)

  Men sväng gärna förbi Disneyland på en fika någon dag. Det börjar bli för länge sedan.

  • Jag får väl trösta mig att Du, Björn, är kvar i den svenska debatten, när Nima nu distanserar sig. Till Nima säger jag att om Du vill flytta till USA rekommenderas Denver och Seattle.

   Björn, vad gäller exil för Dig föreslår jag Åland. Där talas svenska och upprätthålls lag med finsk klarhet. Återbesök i Sverige sker bekvämt på alkoholserverande fartyg och tar blott några timmar.

 73. Anders Senior

  Sorgligt, men fullt förståeligt…
  Jag som infödd svensk sedan flera generationer funderar också på att emigrera innan det är för sent.
  Jag kan bara instämma med föregående inlägg, du kommer att vara saknad!

  Tack för allt och lycka till!

 74. Kurre Kavat

  Utan Avpixlat och Politiskt Inkorrekt hade jag inte vetat vem du var och jag hade inte fått den informationen som du förmedlar. Viktig information.

  Du borde skriva för Avpixlat. Jag vet inte vad du har emot dom eller oss som läser där. Jag kan gissa att det har att göra med rasiststämpeln. Jag tycker att det är synd.

  Kanske hade du kunnat förändra det du inte gillar? Bidra till att göra Avpixlat bättre?

  Har du nåt att förlora om du ändå ska dra från Sverige?

  Vi är ganska många som vill ha vettiga journalister här i landet. Du vet ju själv att journalisterna vägrar ta i vissa frågor.

 75. Tobias Linder

  Jag har inte alltid hållit med dig. Faktum är att jag väldigt ofta inte gjort det, men du var en av de journalister som alltid var intressant att läsa för att du fortfarande kritiserade och granskade, till skillnad från de flesta andra.

  Det är en förlust både för media och Sverige att du lämnar. Men jag har full förståelse. Man orkar inte hur länge som helst. Jag önskar dig all lycka framöver, Nima!

 76. Satt just idag och tänkte att många svenskar blivit så rädda för att kallas rasister att de inte ens vågar reagera med upprördhet på ett kvinnomord förrän de är helt säkra på att såväl förövare som offer är svenska. Jag tänker nu närmast på mordet på Susanne i Göteborg, Trist att du ger upp. Som någon skrev: hoppas du blir så förbannad att du glömmer beslutet om att ge upp. Välkommen tillbaka i hetluften när det känns dags.

 77. En läsare

  Riktigt, riktigt, tråkigt att läsa. Jag respekterar fullt ut ditt beslut men du har varit en av de få sansade rösterna inom vissa debatter. Jag önskar dig all lycka till och hoppas att få se och höra dig igen!

 78. Gråter, du är inte bara klok, du är en lysande stilist. Du får inte överge oss!

 79. Bla

  Tack för din insatts, du kommer var mycket saknad. Hoppas vi får se dig igen i framtiden……… Sverige behöver människor som dig mot PK-eliten.

 80. 1 Du delar många poäng med många invandrare i sverigedemokraterna

  2. Men tydligen avskräcker du dig pga PK stämpeln

  3. Du var många invandrares röst som inte vågar eller får göra sig hörda, ska du svika dom då?

  Kolla tex på Sverige Nima Gholam Ali pur ”behöver fler anti-islamister”

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/02/sverige-beh-ver-fler-anti-islamister

  Hur många svenskar får skriva denna text ni invandrare får? Vad ni invandrare som delar samma åsikter borde gjort är att själva starta en grupp. En blogg en facebook sida med flera skribenter.

  Det jag finner märkligt är hur ni invandrare infinner er att era landsmän nu är en bricka i spelet hos våra politiker mot lönedumpningar i deras propaganda ”fri rörlighet”

  Islamiseringen i Sverige är resultat och konsekvenser av billig arbetskraft utanför EU och generös flyktingmottagning.

  Men gör mig och andra sedan en tjänst när du inte vill föra din talan Nima

  Kalla oss inte för RASISTER bara för vi sympatiserar och röstar på SD som är det ENDA parti som kan/vill göra något åt de problematik du själv erkänner och tar upp med extrem massinvandring där du själv och dina landsmän idag blir påverkade av!

 81. Gunnar

  Jag hoppas att du ändrar dig. Sverige behöver fler dissidenter.

 82. Det var ett tag sedan jag läste din blogg (såg detta av en slump på svenska reddit). Det blir så ibland att man växlar spår i livet. Jag hoppas du har kvar Kapuscinski boken jag skickade till dig en gång i tiden eller att den fått en ny hemvist.

  Lycka till med det nya. Hoppas det blir som du tänkt dig.

 83. Pingback: Nima Dervish utled på svensk media – avsäger sig journalisttiteln « Avpixlat

 84. Tompa

  Nu är det ju knappast bara ”vänsterns” fel att SD går fram heller. Alliansen har ju gjort det mesta dom kunnat för att få Svenskar att känna förakt för invandrare.

  • Maria Nilsson

   De har väl gjort det bästa de kan för att folk ska känna förakt svensk kultur.

 85. Tråkigt Nima, du behövs! Men jag förstår dig till fullo och håller med!

 86. Oskar

  Jag ville bara säga att jag är uppriktigt ledsen att du väljer att sluta skriva. Jag förstår att det känns hopplöst men tro inte för ett ögonblick att det skulle vara slöseri med tid. Det är en skam att ingen på allvar har lyssnat på eller varit intresserad av saker du skrivit men det gör det ju bara det viktigare att fortsätta, (jag skriver ingen men det är ju inte sant, det finns massor som läser och stöder det du skrivit).. Med det sagt så förstår jag ju naturligtvis hopplösheten du känner. Jag hoppas verkligen att du någon gång kommer tillbaka för din röst behövs verkligen i den svenska debatten. Du är en av få jag läser och alltid håller med, så återigen du kommer vara saknad.

 87. Nils Jungenäs

  Jag delar din frustration över debattklimatet.
  Jag delar inte ditt förakt för SD.
  …men oavsett vilket – hur fan ska det gå för Sverige om alla vettiga människor drar?

 88. P J

  Typiskt sätt att avsluta en blogg som sedan länge passerat bäst före datum. Blåsa upp sig själv och bombastiskt hävda ”nu slutar jag!” som om någon brydde sig.

 89. Patrik

  Du gör rätt. Jag har också flytt landet. Ta hand om dig broder.
  // Patrik

 90. Joakim

  ”Jag vill inte vara landsman med en befolkning vars majoritet (eller tillräckligt stora minoritet) är fega och helt enkelt inte inser sitt eget bästa.”

  Nima, det du skriver om svenska folket är rasistiskt och oacceptabelt. Tänk om jag jämförde iranska folket med Väktarrådet, eller muslimer med al-Qaida. Det förvånar mig djupt att du har en så nedvärderande syn på gemene svensk när politiker- och journalistföraktet är så starkt i just Sverige. Det kan väl inte bli tydligare någon annanstans än hos den kolossala majoritet som INTE är medlemmar i något fördärvat riksdagsparti?

  • Libertarian_Sweden

   Situationen i Sverige är riktigt illa. Jag, liksom många andra, upptäckte att vi har ett systemfel i vår kultur efter ha bott utomlands, och vi måste ta itu med det.

   Vår nuvarande statsminister har för övrigt har skrivit en bok där han klassade svenskarna som mentalt handikappade. Även Bo Södersten skrev om liknande saker och kallade Sverige får ”den mentala hjälplöshetens land”, och menade att svenskarna har gått från varit rationella, självständiga och vetenskapsinriktade, till motsatsen. Problemet är att de inte har fel.

   Vi har förskingrat ett av världens rikaste arv (industrierna som byggdes upp innan 1968), och nu skapat ett snart konkursfärdigt och ansvarslöst högskattesamhälle, och snart även med etniska konflikter. Ett fåtal vågar stå på sig.

   Nu krävs det en uppvaknande, för Sverige stå inför att bli ett av de otrevligare länderna i världen.

   • Joakim

    Självklart är man mentalt handikappad om man inte håller med regeringen. Ärligt talat, det där med läsförståelse är inte din starka sida va? Jag skrev nämligen: ”Det förvånar mig djupt att du har en så nedvärderande syn på gemene svensk när politiker- och journalistföraktet är så starkt i just Sverige”. Men om man som du är moderat och förlitar dig på en folkföraktande statsminister som har självaste Abdirizak Waberi i sin riksdagsgrupp och täta kontakter med Sveriges värsta islamister så förstår jag att du aldrig kommer fatta innebörden av DEMOKRATUR. Vadå otrevligt land? Din allvetande profet Reinfeldt styr ju landet!

 91. Läsare

  Jadu, jag förstår dig. Sverige är inte samma land som jag och min fru växte upp i för 40+ år sedan. ”Det är något ruttet …”

  Jag beklagar ditt val av rent egoistiska skäl, då jag gärna velat ha dina synpunkter på framtida händelser som lär komma som brev på posten.

  ”Live long and prosper” ;-)

 92. Conlon

  Ja du Nima, jag har följt dig och din blogg en tid och förstår att du ger upp. Sverige är förlorat i den sörja av just relativism och kulturmarxism som vi alla trampar omkring i. Förlåt oss ty vi veta icke vad vi gör…..

  http://polytempik.blogspot.se/

 93. Björn

  Tråkigt att du ger upp, Nima. Du behövs här i Sverige; har sett dig i många debatter och du gör alltid bra ifrån dig.

 94. Inclol

  Beklagligt att förlora en kompetent och objektiv röst i ”debatten”. Jag förstår dig dock, vi har helt enkelt inget debattklimat. Vår offentliga diskurs utgörs snarare av godkända ”inside the beltway”-tyckare/journalister som i tid och otid kallas på för att ge ideologiska utlåtanden över allt och inget.
  Utöver detta består vår offentliga diskurs av absurda svenska versioner av ”astroturfing” där ovan nämnda godkända tyckare och journalister organiserar sig för random fråga de vill se på dagordningen.

 95. Caroline Snellman

  Hej Nima!
  Mitt tidigare inlägg försvann i telefonkaos tidigare ikväll, men nedan ett försök att återge punkterna.
  – Jag har missat (eller ”ofrivilligt duckat”) en mer nyanserad bild (läs: vettiga inlägg) i ”debatten” om nyanlända, invandrare, eller vad som nu är dagens pk term för dessa komplexa frågor och som du av kommentarerna att döma har krigat länge för att få fram.
  – Den magra och kloka inputen jag får gällande ”invandrarpolitik” kommer egentligen i allt väsentligt från min frisör och gode vän.
  – Det är olyckligt och oacceptabelt.
  – För detta ber jag om ursäkt.
  – Den som har svikit dig är således jag, en ”välutbildad kvinna i trettioårsåldern”, som anser att bilden i media är onyanserad och därför väljer att inte heller följa den (onyanserade bilden/bevakningen) i ”media”, eller aktivt delta, men inte heller besvärar sig att avsätta tid att leta och förkovra sig i mer kvalitativ nyanserande (svårtillgänglig) information, bilda sig en egen uppfattning och därefter i högre utsträckning speak up.
  – Så här kommer ett löfte till dig
  – Jag avser att i högre utsträckning göra just detta.
  – Det är naturligtvis ytterst en investering i mig (och den familj jag hoppas en dag ska leva och frodas i Sverige – om man får leva att ha egen familj) men tjänar förhoppningsvis även som ett kvitto på att ditt arbete har utmynnat i resultat.
  – Det skulle naturligtvis ha skett i går, förra året, dagen jag fick min advokatexamen, i skolan, vid matbordet, elevrådet osv.
  – Min tid är det värdefullaste jag har (tänk livslussel, krävande karriär, ideellt engagemang osv.). Jag kan i ljuset av det du skriver se få saker som borde prioriteras före att läsa på, bilda sig en egen uppfattning och sedan i högre utsträckning delta i ”debatten”.(och gäller inte det alla som avser att leva i Sverige).
  – But this I can say. Det är läskigt att sticka ut hakan. Och för den bildade, som i någon mån förstår hur lite hen förstår, ta emot och idissla information, och ännu mer livsfarligt, uttala en ”åsikt”/ uppfattning.
  – Mer mod åt ”Svenne banan” (även om jag tror det är väldigt få som identifierar sig som just detta – man tror att man är så himla unik eller desperat inte vill vara tråksvensk

  • Majk

   Lät bra ända tillslutet, när ”hen” kom in i bilden. Då motsade du dig själv i ditt egenberöm om ”den bildade” och lät feministiskt vänsterdravel ta över. Skrämmande, om du nu är advokat, som du låter påskina. Du kan lugnt använda ”man”; det är grammatisk korrekt i sammanhanget och betyder inte att du kapitulerar inför mansgrisarna. ”Hen” är engelska och betyder höna.

 96. Harald Lang

  ”Oh btw, 100 spänn på att SD får en jordskredsseger 2014.”
  .
  SD får naturligtvis inte majoritet, men går de fram tillräckligt mycket är en påtaglig risk att de övriga partierna ser sig nödsakade att rädda det multukulturalistiska projektet genom att göra Islam till statsreligion och införa sharialagar.

 97. David

  Vad fan Nima, när Avpixlat växer och kanske till och med får en ekonomi att räkna med kan du ju bli journalist där ;)

 98. Monica

  Sluta inte skriva. Du behövs så väl.

 99. Piotr

  Otroligt tråkiga nyheter, men jag hoppas att du i likhet med när du bestämde dig för att sluta med offentlig islamkritik för några år sedan även återvänder med vässad penna. Har länge ansett att du varit en av få vettiga och nyanserade debattörer i landet, och jag har stor förståelse för att du till sist tröttnat på att verka i ett sådant inskränkt och kvävande klimat som vi tyvärr har fått. Det krävs en dåres tålamod för att fortsätta när inte ens de förment goda krafterna lyssnar. Ser hursomhelst fram emot att läsa ytterligare inlägg av dig även om de kommer att behandla helt andra ämnen. Må väl och välkommen tillbaka i framtiden!

 100. Faktum är att merparten av svenska folket bäst beskrivs som hjärntvättat avskum.
  I grunden ligger den svenska konflikträdslan samt en vilja att bli bekräftad. Idag kan vem som helst få omedelbar bekräftelse genom att vräka ur sig något politiskt korrekt mantra. Det är något som får folk med svag självbild att känna sig duktiga och sedda. Det är också ett sätt att hantera rädslan, ungefär som att blunda, hålla för öronen och skrika mitt i en mardröm. Jag förstår att du föraktar dessa rädda och svaga människor som försöka dölja sin feghet bakom ett fanatiskt politiskt korrekt nit.

  Jag är personligen så äcklad av situationen och har tappat hoppet till den grad att jag hellre blir betraktad som ett socialt missfoster än att anpassa mig efter de rådande svenska normerna. Jag definierar mig idag själv mer än gärna som extremist, näthatare (även hatare in-real-life) och irrationell provokatör. Förr eller senare kanske jag blir dömd för något språkligt känslobrott (nej, man får inte fritt uttrycka känslor i Sverige) men tar hellre den risken än att gå runt och känna mig spyfärdig varje dag. Folk får gärna kalla mig galen.

  Ha det bra i USA.

  • Skall man försöka upprätthålla någon sorts värdighet hos sig själv i dagens Sverige så får man nog acceptera att kallas extrem.

   Några generationer med en allt större stat som lagt ner stor möda på att förvandla befolkningen till statsträlar. Inte minst genom att bryta ner dess självkänsla och göra dem totalt osjälvständiga genom skuldsättning, extrema skatter och ett ständigt fördömande och krigande mot traditionella sociala strukturer som familjen. Detta har snabbt åstadkommit en osäker och rädd befolkning som jag tyvärr tror är bered att i princip betala vilket pris som helst för att slippa ta ansvar. Även rop på starke mannen när det kniper dvs fascism fullt ut med en ännu större och kraftfullare stat som följd. Med allt värre övergrepp mot befolkningen som följd.

 101. Gabriel

  Nima, jag är också invandrare som dig, dock född här, jag känner helt igen mig i dig, du var en stor inspiration när du skrev i City(eller var det metro?) Jag är helt emot islaminfluenserna, ”blatte” kulturen där det är”fettcoolt” att skita i samhället etc.. men du. Jag älskar ändå sverige för allt det gav mig och min mamma. Jag stannar, det är svårt, en svår kamp, men jag flyttar inte. Bra att du flyttar om du inte ens kan kämpa lite för det land som faktiskt gav dig allt du har och är. Jag är ledsen att du gör det men vi behöver inte såna som dig. Du är precis som de Hollywood kändisar som minsann skulle flytta till Frankrike om Bush vann valet. Good riddance, f-you om det bästa du kan göra att bara fly. Vet du vad du kunde göra istället, hjälp till, säg offentligt du är sverigedemokrat (för det fattar vi fan alla att du är). Alla invandrare som är minsta offentliga som skulle göra det skulle hjälpa. Gör nått istället för att bara fly. Stannar du har du min respekt (vilket du nog skiter i ändå) flyr du så f.you. Att du tror du skulle kunna förändra Sverige på de få år du skrivit är verklighetsfrånvänt men du skulle iallafall kunna hjälpa till att lite lite lite vända Sverige i rätt riktning.

  Ha det bra vad du än gör.. ber om ursäkt om du tagit åt dig.

  • docma

   Ja, det vore den absoluta drömmen: Nima Dervish som ordförande för invandrarklubben inom SD. En gärna stor klubb med pigga, vakna intellektuella första o andragenerationsinvandrare som med en tydlig demokratisk och antiislamsk agenda blir ”untouchable” för kulturmarxisterna och deras islamkramande claqeurer…..
   Fundera igen!
   docma / andragenerationsinvandrare som insett att den enda räddningen för landet är en röst på SD.

 102. Mycket tråkigt att höra att du inte orkar längre Nima, men hoppas att du trivs bättre vart du nu än tar vägen. Du har redan gjort tusen gånger mer för det här samhället än de flesta och jag är glad för det.

  Fråga: har du nån uppfattning om vad du vill göra i fortsättningen, oavsett om det blir Kurre eller USA? Kan vi hoppas på mer journalistik i något land som vet vad ordet betyder? Det vore onekligen kul att läsa Nimas spalt i Huffington Post :)

 103. Larz Hson

  Den dag jag lämnar in vill jag inte oroas över hur resten av mina barns och barnbarns liv blir…. DÄRFÖR SD 2014!

 104. Katten Haddock

  Stanna kvar i Sverige och ge inte upp. Du behövs här.

  Allt gott, Nima!

 105. Peter

  Kan tycka att ditt beslut och din ”problembeskrivning” av Sverige är helt korrekt samt att du verkar vara en (numera f.d) journalist som tror starkt på yttrandefrihet, demokrati, det fria ordet o.s,v

  En sak blir jag därför förvånad över. I din långvariga besvikelse över en viss frånvaro av de förut nämnda sakerna här i Sverige, så tar du beslutet att flytta till det Irakiska Kurdistan.

  Detta går, enligt mitt sätt att se, inte ihop. Där är det ju knappast, milt sagt, MER av yttrandefrihet och demokrati.

  • Peter, detta är ett land som haft helt andra förutsättningar och historia. Jag har därför inte samma krav som på Sverige.
   Detta är ett muslimskt land sedan typ 800 år eller mer. Det är inte mitt land. Jag är inte kurd utan främmande gäst här. Har därför noll behov av att kritisera utan respekterar och accepterar till fullo och utan problem att det är som det är.

   PS. Till skillnad fr Sverige har det under senaste 20 åren enbart blivit bättre och bättre. Vägen må vara lång, men den går åt rätt håll.

   • Peter

    Tack för ditt svar.

    Ja, det är ju också en inställning. Att man bara kritiserar upplevda fel i det land som man är medborgare i / bor i.

    Detta ”beteende” liknar också den som ibland finns hos vissa svenska feminister som stundtals för ett jäkla liv för, sett ur det stora hela, struntsaker här i landet, medan t.e.x Saudiarabiens kvinnor jämförelsevis inte kommit någonstans angående lika villkor och kvinnors rättigheter och de svenska feministernas protester, enligt mig, borde riktas dit i stället.

    Avslutningsvis får du väl gärna sitta och ”kuckla i Kurdistan” om du vill. Själv skulle jag välja Sverige, även om det är lite ”stökigt” just nu här och där, sju dagar i veckan. Faktiskt inte ens USA känns så där lockande för mig numera. Inte att bo permanent i alla fall.

    Varför detta då ?. För att jag tror bergsäkert på att det kommer att bli bättre i Sverige fram över. Ja, jag skriver BÄTTRE, för ingen kan övertyga mig om att vi inte har det bra här redan.

    För att inte bli sådär väldigt långrandig, så kommer här avslutningsvis ett par, enligt mig, starkt påverkande faktorer till förändring. Finns säkert fler.

    Internet (och all den ”alternativmedia” i olika former som finns där).
    Sverigedemokraterna (som idag är att likna vid 50-60-talets Socialdemokratiska parti).

 106. Mangart

  Synd, jag kommer att sakna dig. :(

 107. ano

  Nima! Det här är till dig: http://www.youtube.com/watch?v=w-l5FyA3pgo

  Jag är övertygad om att Sverige kommer sörja din flytt till paradiset (USA?) mer än vad man sörjde Palmes flytt till paradiset.

  Vidare så vet jag inte riktigt vad du är så upprörd över. Vi har religionsfrihet på gått och ont. Livets ord har sin beskärda del galningar med (bara för att dra fram ett exempel). Vill du censurera alla folksamlingar?

  Du kan vara övertygad om att berörda myndigheter har koll på extrema typer och det är t o m så att tillställningar som den du skriver om är mycket givande för dessa myndigheters förståelse av hur man är organiserad, vilka som är med osv. Du kan alltså sova gott Nima.

  Fast du tycker kanske att det vare mer manligt att låta en drönare med detsamma bomba sammankomsten? Youtube-klipp där talaren snackar skit bör räcka som bevis och samtliga deltagande är per automatik skyldiga. Varför ägna sig åt hårklyveri, det är sååå omanligt?! Överlevande skickar vi till Fårö. Där får fångarna knacka sten på kalkbrottet från morgon till kväll lyssnandes på den israeliska nationalsången. Deal? Duger Sverige åt dig då? Snälla, svara!!!

 108. Patrick

  Hej Nima. Det är synd om du verkligen menar det du skriver, att du tänker avsäga dig jobbet som journalist. Jag har följt dina artiklar under ett antal år och alltid tyckt att du skriver genomtänkt och intelligent, som en duktig journalist ska göra. Jag läser mycket, och det är min åsikt att du är en av de få journalister i Sverige som jag fortfarande anser vara värd den yrkesbeteckningen. De flesta andra är på sin höjd skribenter, och sällan verbalt begåvade sådana. Skribenter som låter trycket från fast inkomst/jobb och de rådande politiska vänster(nåja)trenderna gå före rak ryggrad. Jag hoppas, och tror faktiskt, att du så småningom ändrar dig och förstår att du faktiskt bidrar med väldigt mycket positivt med ditt skrivande. Det vore synd om du med din talang skulle lägga av. Resultatet kanske snarare då blir att du i längden blir ännu mer frustrerad. Att dina motparter inom mediakåren trycker ner dig för du att har en integritet som de saknar hindrar inte att det finns många läsare som uppskattar ditt jobb, även i tysthet. Sådant lönar sig i längden, även om det känns motigt ibland. Vad du än till slut gör, lycka till och kämpa på.

 109. Pingback: Journalist “renounces” Sweden and his title, moves to Iran | talesfromsweden

 110. Nima, jag förstår precis. Åk medan du kan! När Sverige börjar känna av de ekonomiska problemen som resten av världen har (och det är bara en tidsfråga) blir det inte roligt här. Kommer att sakna dig!

 111. Jakob & Tyra

  Jag kommer inom några år att följa ditt exempel Nima och flytta utomlands:

  Ditt inlägg fick mig att känna mer på det som jag har känt en längre tid och efter 2006 har det bara blivit tydligare: Jag trivs inte längre i Sverige även om jag har många fina, kärleksfulla vänner men det är själva samhällsklimatet och hur kallt det har blivit som gör att jag längtar till en varmare (= mer hjärta) omgivning.

  När jag flyttade till Sverige i mitten av 70-talet tyckte jag så mycket om Sverige och friheten jag kunde uppleva här. Sverige har alltid varit öppet och för en individ som jag som vill gå sin egen väg har det funnits möjligheter att utvecklas särskilt inom det s.k. alternativa som innefattar meditation o.s.v.

  I mitten av 90-talet började sakteligen något verkligen förändras i Sverige och den förändringen tycker jag inte om. Själva känsloklimatet hat blivit kallare och ännu kallare särskilt på 2000-talet.

  Efter valet 2006 kände jag att nu barkar det åt helvete för Sverige vilket det också har gjort. Att SD rasisterna kom in i Riksdagen 2010 blev faktiskt droppen för efter det haglar det fördömanden mot invandrare från alla håll känns det som.

  Jag är från Finland så jag är skonad från det direkta angreppet men jag trivs verkligen inte med det hatiska som SD förmedlar och vilket verkar ha smittat sig till fler och fler s.k. vanliga svenskar.

  Jag hör mer och mer väldigt diffusa fördömanden om invandrarna i mitt dagliga liv att inte tala om internet där det vimlar av hatiska personer.

  Ja, jag kallar dessa människor för personer istället för individer för att vara en individ behöver man ha en viss förmåga att känna sig själv, att ha distans till sina tankar och föreställningar etc. Dvs. för att vara en individ behöver man vara vuxen, en mogen människa. Alla de andra som jag anser inte vara det kallar jag för personer för en person är identifierad t.ex. att tro på det som har tutats i oss från tidig ålder: Att vara en lydig medborgare och att stå till Näringslivets tjänst oberoende vad bara för att hela skolsystemet är byggt för att få oss att tro på nödvändigheten av det och det för att Näringslivet utnyttjar vår rädsla för att överleva..

  Och att tro att man är svensk i Sverige. Eller finsk i Finland, Eller iranier i Iran. Vi är inte det även om vi råkar bo i ett land med ett visst namn. Vi är individer alla av oss vare sig vi tror på denna illusion eller ser igenom falskheten i den.

  Orsaken till att jag har tröttnat på Sverige är att denna identifikation, att tro att man är svensk, verkar ha ökat markant under de två senaste decennierna.

  Det lustigaste är att när jag ställer frågan: ”Vad innebär det att vara svensk?” så är svaren om inte rent skrattretande så åtminstone väldigt diffusa och ingen verkar ens veta vad det innebär att vara svensk. Förutom Julafton och Midsommarafton som den mindre begåvade SD politikern med namnet Levi i Filipstad så klyftigt nämnde.

  Jimmie Åkesson vill assimilera även svenskarna för han tror sig veta vad svenskhet är. Jag säger till honom: ”Kiss my ass little Jimmie.”

  Men att så många stödjer det direkt rasistiska partiet förstör resten av det fina med Sverige och jag kommer inte att tillbringa så lång tid här längre för jag kan se varthän Sverige är på väg.

  Jag är på väg till ett bättre ställe där det finns riktig humanism, mycket mer inre värme och möjligheter att tillsammans med andra att gå vidare med den andliga rean som vi alla går.

  Vi kanske möts på ett bättre och känslomässigt varmare ställe Nima :)

  • Gaikokujin

   Hur skiljer sig SD från äldre tiders partier? Då pratar jag om tiden fram till 70-80-talet. Kanske orsaken till att ”svenskhet” inte diskuterades var för att det fanns en tydlig majoritetsbefolkning och en klar svensk identitet. Detta har börjat erodera i och med ändrade politiska värderingar och en massiv invandring.

   SD är bara en reaktion på försämringarna i samhället, inte orsaken. Om det inte skett en omkastning i politiken som skapat en dissonans mellan de som styr och folket i gemen så skulle det inte funnits något behov av SD.

   Men du får gärna meddela oss andra när du hittat Shangri-La. :-)

  • Du klagar på invandringen men anklagar SD för rasister som är de enda som kan ordna det du klagar på. Hycklare!

 112. Maria Nilsson

  Lilla Exponerat har med tagit in den men tyvärr är det inte så många där som har nappat http://www.exponerat.info/hatpredikant-pa-imam-ali-mosken/

 113. Fredrik

  Tycker du har gjort ett grymt bra arbete! Sett mycket av dig i debatter och läst den här bloggen en hel del. Jag anser att du håller väldigt god ton och argumenterar väl, till skillnad från många andra som lätt tar till PK-argument som vapen att fläka ut sina sjuka åsikter.

  Hoppas du fortsätter göra det du tycker om! Lycka till.

 114. Men vafan Nima!? Vi behöver dig ju. Jag förstår dig på ett personligt plan, men det skiter jag i. Stanna kvar! Fortsätt!

 115. Ashkan

  Vart f-n ska jag åka nånstans då? Nima, hur ser bostadsmarknaden ut i Kurre-land egentligen? ;)

 116. Pingback: En klok man lämnar Sverige!

 117. Jura Lindkvist

  Ska jag vara ärlig så har jag inte den blekaste om vem du är eller vad du har skrivit om. Men jag ska ta mig tid och läsa dina tidigare poster, så får vi se. mvh Jura

 118. Mari

  Jag skickade om Imamen i Järfälla till Anders Lindberg på Aftonbladet men inte ett knyst har skrivits. Vad dårar i detta land tror sig ha att vinna på att skydda farliga Islamister går över mitt förstånd. De tror det är en lek och tomma ord i Islamisternas hot med dagligen utförs attacker av dem med hög dödlighet. Synd att du slutar. Din röst i PKetern behövs då de inte får stå emotsagda.

  • haramkafir

   Kortsiktiga, personliga vinster prioriteras framför långsiktiga, samhälleliga. Mer komplicerad än så är inte förklaringen.

 119. Lars Torstensson

  Tråkigt att du lämnar Sverige och journalistiken, Nima. Du har varit ett salt i den svenska debatten! Vem ska nu gå i bräschen för kampen mot kulturrelativism och islamofobi-fobi?

 120. Sansear

  Jag håller med om att majoriteten av svenskarna är fegisar. Själv är jag feg – därav anonymiteten. Åsikter som inte stämmer med press/medias/ majoritetens åsikter diskrimineras även om de är korrekta. Och det är sedan så att samma instanser anser att det är rätt att de som inte tycker som dem diskrimineras för sina åsikter. Trots allt jobb kan hotas om man skulle välja offentligheten och jag är helt säker på att det även skulle bli skadegörelse på vårt hus. Om barnen skulle drabbas? En risk som det inte är värt att ta. Att många är fegisar finns det förklaringar till. Det finns mycket idag som är tabubelagt. Islamisering, invandring samt faktiskt också yttrandefriheten och demokratin. Ledande politiker kritiserar Vilks och inte de som hotar honom eller till och med försöker mörda honom. Mazetti sköter en enkelspårig hatdebatt där det visar sig att hela hennes argumentation var en enda stor lögn och ingen går till botten med det. Hennes s.k. 700 hot/hat på ICA kurirens blogg under hennes artikel dumpades före de togs bort och det fanns noll inlägg med hot och ett tiotal med hat om tex ”djävla kärring” eller ”idiot” klassas som hat. Själv skrev hon att min IQ är 68 (då jag är etnisk svensk sedan minst 8 generationer-det räckte med tre generationer för att nå denna IQ enligt henne, mitt fysiska utseende kan man lämna därhän men det är inte så många som direkt springer iväg av avsky när de ser min dekadenta uppenbarelse). Ändå tillåts Mazetti definiera en agenda som baseras på ren lögn. Det har också visat sig att flera direkta hotinlägg faktiskt kommit från sossar och vänsterpartister.

  Jag håller med om skepsis mot SD och delvis också Avpixlat. Avpixlat har många artiklar som inte är genomtänkta eller analyserade. Och det finns många tveksamma kommentarer. Exempelvis när jag i en EU negativ artikel skrev att EU trots allt gjorde kraftfulla försök via tex Frontex och sitt blåkort att minska den illegala invandringen så svarade en läsare i en fråga om det även gällde Somaliska blånegrer. Mitt inlägg som var så analytiskt och refererande till länkar som överhuvudtaget var möjligt (iofs är min iq 68 enligt Mazetti, iofs minst 126 enligt Mensa) gillades av typ tre läsare medan svaret om blånegersomalier uppskattades av ett 20 tal. Så jag håller med det finns problem bland de som rör sig runt Avpixlat och en del gillar ren rasism. SD då, röstar jag blir det på dem, men med bävan. Jag tror på EU sedan är jag därtill en miljövän. Jag anser att EU är Världens mest effektiva miljöprojekt någonsin och det finns oerhört mycket vettigt som stadgats i deras regelverk som finns att hitta på tex EUR Lex. Det finns tyvärr många klimatförnekare i SDs led, likaså oerhört många rena populister. Jag anser att det hade behövts ett nytt parti i Sverige. Fritt från populister, klimatförnekare, rasister och andra knäppgökar. Men som då har en realistiskt linje kring framförallt yttrandefrihet och inte viker sig för journalister. Ett absurt exempel är Eritranen som det stod om på tror det var Affes statiskikblogg, grov våldtäkt med utvisning omvandlades till ringa brott och uppehållstillstånd. Någon månad senare drabbades nästa oskyldiga flicka… Förloppet att han fick asyl etc berodde enbart på journalisterna och politikerna som inte vågade stå upp mot dem. Formerna för ersättning till invandrare måste också justeras. De skall vara lägre än och inte 2-3 gånger så höga som för fattigpensionärerna. Det blev långt det här. Vi emigrerar när vi går i pension. Våra barn, de har nog ingen framtid här så jag hoppas verkligen att de väljer annat land. Lycka till.

 121. Franny Austen

  Hej Nima, och stort lycka till med allt du kommer att företa dig i framtiden. Till slut kommer man till en punkt då man måste tänka på sig själv och sitt eget välmående. Du går med flaggan i topp, och kan med gott samvete säga att du har gjort en betydande insats i din strävan att göra din och många andras (tysta) röster hörda.
  Till alla er som vill att han ska stanna, höj era egna röster. Läs texter av både meningsfränder och motståndare, läs brett, bli insatt, börja blogga din åsikt. Våga! Se Nimas språk och resonemang som en förebild, och låt dig inte provoceras känslomässigt av PK-etablissemanget, för det är precis vad de vill i sin iver att klumpa ihop alla åsikter till nazism, rasism och ”sverigedemokratism” (jag har kommit på mig själv att jag RT:ar inlägg på twitter som många skulle se som rasistiska, beroende på en växande frustration, och en önskan att få reaktioner; få fram åsikter).
  Journalister inom sk gammelmedia har det svårt idag; upplagor sjunker, fler och fler sneglar åt alternativa medier (TV, t ex) för att klamra sig fast vid sin plats i mediebruset. Så, de gör allt de kan för att skapa, polarisera, provocera och hålla liv i en debatt, skapa en obskyr motståndare, ett fenomen på pappret som inte alls ser ut på det viset i verkligheten. Visst finns Avpixlat, men inget hindrar att Du (och några skribentvänner?) skapar en egen blogg och börjar skriva kloka genomtänkta inlägg som du sedan marknadsför via twitter. Kram och hej då, Nima!
  Twitter: @frannyausten

 122. AgentJoyBoy

  Nej, inte du Nima! Jag har alltid gillat dina knivskarpa inlägg som haft en förödande effekt på PK-etablissemangets fördummande likriktning. Många kloka röster har tystat efter 2010. Detta pga medias massiva hatkampanjer mot alla som vågar anta en kritisk hållning till invandring eller islam.

  Media stryper debattklimatet och stigmatiserar och polariserar. Det är då det behöv kloka människor som du. Snälla sluta inte skriva.

 123. per person

  Nämen va fan? Tråkigt att du lämnar landet, men ha det gott (känns nästan lite rasistiskt, kränkande och kvinnohatande att lämna landet dock :)).

 124. Chris

  Fy fan va najs att du ska flytta utomlands, det låter skitkul. Och kanske till staterna, fy fan va najs brors. Jag hade rekomenderat New York eller Hawaii, det senare är mycket bättre!

  Peace

 125. Supersucker666

  Jag förstår dig, Dagens debattklimat är vidrigt. Som vit etnisk svensk man har jag under lång tid försökt att debattera olika frågor om integration, genus mm på 4 olika universitet, men har frekvent avfärdats som ”en kränkt vit man som provoceras av sanningen” , som rasist och även som potentiell kvinnomisshandlare och våldtäktsman då jag haft åsikter som inte till fullo stämmer överens med den sk pk – eliten.

  I nuläget ser jag Sverigedemokraterna som det enda valbara alternativet i nästa val. Jag ber dagligen till högre makter att mina gamla hjältar i socialdemokraterna ska slå mig på fingrarna genom att visa lite självinsikt och bli det stolta arbetarparti de en gång var, men jag tror tyvärr att det stannar vid en dröm.

  Kanske är emigration det enda alternativet

 126. Peter

  Jag är med dig Nima. Sverige beskrivs ofta som mellanmjölkens land men det är fel. När det slår över slår det över ordentligt. Det är ungefär som att vänta med att gå till tandläkaren; efter ett par år blir det rotfyllning istället för en halvårlig check-up.

  Men kom igen nu, tough guys stay!

 127. Jag förstår dig. Själv har jag också stångat pannan blodig en del. Har ett uppehåll just nu från bloggeriet. Skönt! Jag har aldrig känt mig riktigt svensk, vilket jag har påpekat ett antal gånger. Har mayaindianblod i mina ådror genom en invandrare rätt långt tillbaka. Syns på en genetisk sjukdom vi har.

  Annars har jag tyvärr svårt att flytta, har släkten här. Många som skulle sakna mig och jag dem. Så är det att vara född i ett land. Man tillhör marken och människorna. Alla som har invandrat har dock ett annat val. Själv skulle jag ha flyttat till Frankrike om jag inte hade så många barn och barnbarn. Det är mycket billigare att bo där för sådana som mig och ett helt annat och bättre klimat.

  Jag hoppas du fortsätter skriva i Sverige. Bry dig inte om svenska medier. De är livrädda för det mesta. Jag vet eftersom jag så länge har varit inne i den smeten själv, bla 18 år på DN. Ingenting har hänt sedan dess. Det sitter i väggarna som vi sa. Ha det gott!

 128. Kan inte säga annat än att jag har full förståelse för ditt beslut. Har funderat många ggr på att lämna mitt fädernesland men funnit att språket och min släkt är viktigast.

  Uppgivenheten är stor över att se hur socialismen får mala sönder ett land och dess befolkning med egentligen så fina förutsättningar.

  Jag önskar dig lycka till.

 129. Ola

  Otroligt tråkigt att du lämnar oss, Nima, du behövs och din insats har inte gått obemärkt förbi. Hoppas att ditt beslut inte är slutgiltigt.

 130. Lars Andersson

  Segern är nära. Vi måste fortsätta bekämpa dumhet, lögn och lidande. Debattklimatet är mycket bättre idag. Vi kommer aldrig att få stöd av etablissemanget som försvarar sin egen politik med lögner och hyckleri. Vi vill ändra politiken till nytta för folk och land, för fred och frihet.

  Först så ignorerar de dig, sedan förlöjligar de dig, sedan bekämpar de dig och sedan vinner du.

 131. Patrick

  Mycket tråkigt beslut, Nima. Du är en av ytterst få journalister i Sverige som jag innerligt respekterar av en enda anledning. Orädd ger du dig in i debatten utan att vara bakbunden av politiskt korrekt floskler och plattityder. Det är mycket bevärt i dagens debattklimat som genomgående består av en homogent hämmad, skitnödig journalistkår, utan någon som helst heder eller ryggrad.

 132. Ann-Katrin Roth

  Tala om bestört, Nima! Som du svänger dig med språket är en fröjd att läsa. Men sluta inte skriva. Du har varit en frisk fläkt från det likriktade i media. Och din människokärlek, empatien för utsatta, har alltid lyst igenom.
  Sluta inte skriva!

 133. P-O

  Nima!
  Om jag ber riktigt, riktigt snällt.
  Vi behöver din insikt och ditt mod här. Nu mer än någonsin!
  Har ägnat de sista dagarna till att plöja igenom internet efter allt du skrivit och kommit fram till att du är den människa som jag tycker mig till hundra procent dela åsikter och värderingar med. En meningsbroder som jag letat efter så länge.
  OCH DÅ CHAPPAR DU TILL KURDISTAN!!!!!?………
  Faaan.. Stanna… Jag bjuder på bärs…
  P-O

 134. IK

  Jag kan bara beklaga, jag brukar regelbundet läsa din blogg och tycker att din röst behövs här. :( Önskar dig lycka till och hoppas du ändrar dig så småningom.

 135. Lasse Nurmela

  Tråkigt. Människor med mod är en bristvara i Sverige. Lycka till.

 136. Thomas

  Ytterst tråkigt att höra! Har ofta uppskattat det du skrivit, kanske speciellt inom djurrätten. Lycka till framöver, kommer sakna din röst i debatten.

 137. Johanna

  Snälla sluta inte skriva, du borde ha en egen tidning!

 138. Tobias

  Tjena Nima! Tråkigt att du drar nu när du behövs som mest men jag förstår samtidigt ditt beslut. Går inte en dag utan att jag funderar på att lämna Sverige då det blivit ett helt bisarrt land att leva i. Jag har besökt över femtio länder i världen, bland annat Iran, Syrien och Libanon och jag älskar verkligen människorna där. Är också väldigt förtjust i kulturerna i mellanöstern men ser ändå med fasa på hur t ex Malmö utvecklas. Det värsta i soppan är att svenskarna aldrig har tillfrågats huruvida de vill leva i ett mångkulturellt samhälle eller inte. Ser det som ett stort svek av politikerna att de i princip har bestämt över huvudet på folk att dessa samhällsförändringar skall införas. För mig är sann mångkultur att varje land har sin specifika kultur som man vårdar och är stolt över. Mångkulturalismen däremot spär ju på sikt ut alla kulturer så det blir en global likformig sörja. Förövrigt skulle jag kunna prata i timmar om den bisarra svenska mentaliteten som ligger till grund för det märkliga debattklimat vi har för tillfället. Förövrigt har jag faktiskt planer på att besöka Irakiska Kurdistan om en inte alltför avlägsen framtid. Har som sagt rest själv i både Iran och Syrien så jag känner mig förhållandevis hemmastadd i den delen av världen. Vore väldigt kul att ses över en öl och snacka lite skit om det nu blir så att jag kommer iväg. Kanske drar iväg ett mejl isåfall. Ha det så bra!

 139. bjornhe

  Tristaste nyheten på länge! Hoppas allt ordnar sig för dig.

 140. Trist. SD:are som jag är måste jag säga att jag verkligen beundrar ditt sätt att skriva, oavsett vilket ämne det rör sig om. Du har en förmåga att få en att med intresse läsa om obskyra metallband men själv aldrig hört talas om. Lycka till med vad du nu tar dig för!

 141. steffo

  Jag tillhör inte din mest hängivna läsarskara men jag har tittat in till din blogg någon gång ibland (kanske en gång om året) och plöjt igenom en del av dina texter och har följt din utveckling kring islamistfrågorna med visst intresse. Jag (svensk i 30-årsåldern och egentligen relativt neutral i invandringsfrågor) fick upp ögonen för hur omfattande problemen med islamism var även i Sverige, när en nära vän till mig, en numera utvisad exiliranier som levde gömd i Sverige och som tidigare varit mycket hängiven muslim, men som lämnat sin muslimska tro berättade sin historia för mig om hur det fungerade i de kretsar han rört sig i (och då pratar vi om här i Stockholm).

  Han tog bland annat upp exempel på hur de religiösa ledarna förespråkade en version av Islam när de pratade till den egna gruppen, dvs de otrevliga delarna som numera allmänt brukar kallas för Islamism, och en annan version när de skulle berätta för de naiva svenskarna (medier etc), om vad Islam var. Ibland kunde dessa ledare ljuga hejdlöst, och inga naiva svenskar misstänkte någonting. Han berättade också för mig om hur etablerade de här åsikterna var i de religiösa muslimska kretsarna i Stockholm (inte att alla muslimer har de åsikterna, bara att de är väldigt etablerade). När han senare lämnade sin muslimska tro blev han mordhotad och förföljd av sin egen familj och förlorade kontakten med alla sina tidigare vänner. Allt det han berättade för mig har jag senare bara fått bekräftat för mig gång på gång sedan dess. Ändå skulle jag aldrig våga skriva om det här med mitt eget namn offentligt, eftersom jag då snabbt skulle stämplas som rasist/främlingsfientlig/islamofob från nästan alla håll samtidigt (vilket jag definitivt inte är).

  När jag började läsa dina krönikor fick jag bilden av att dina åsikter inom de här frågorna överensstämde rätt bra med etablissemangets, men det blev sedan tydligt att du till skillnad från många av dina kollegor faktiskt hade en hel del integritet och det är just därför det har varit så intressant att se hur dina åsikter har utvecklats i takt med att du har grävt djupare i frågorna om Islam/Islamism och fått reda på mer information efterhand. Det har också varit ganska skönt att en sådan som du har ventilerat de frågorna då du faktiskt står för helt andra politiska åsikter än de människor som normalt brukar ta ställning mot Islam i den här sortens debatter.

  I vilket fall som helst så ska du ha beröm för det jobb som du har lagt ner och den integriteten som du har visat upp under de här åren och du har helt rätt i att stora delar av den svenska journalistkåren gör ett mycket dåligt jobb.

 142. Jarl H

  Tråkigt att höra, jag har ofta uppskattat dina inlägg i debatten i synnerhet i Svt Debatt. Så då får du väl ta och ha ett bra liv!

 143. Therese

  Bäste Nima,

  Jag har läst dina texter och följt din blogg under flera års tid men det är först nu jag tagit mod till mig för att kommentera. Nu när det redan är för sent…

  Jag är oerhört tacksam för allt du gjort för att försöka påverka och upplysa opinionen genom dina kloka texter och debattinlägg. Dina texter har onekligen varit ett välbehövligt vattenhål i ett annars skruvat debattklimat.

  Efter att tidigare ha bott några år utomlands så har jag utifrån sett hur konsensuskulturen håller befolkningen i ett järngrepp och har bevittnat hur samhällsdebatten kommit att fokusera på personangrepp snarare än på en vuxen, sansad dialog kring den verklighet vi lever i. Mina år i utlandet har varit en verklig ögonöppnare! Jag bor åter i Sverige nu och lider i tysthet över den samhällsutveckling vi har fått, där det gäller att tycka rätt snarare än att tycka fritt. Liksom många andra som skrivit här så vet jag inte om jag vill bo kvar här längre, jag känner inte att jag hör hemma här. Och det smärtar mig, för det är trots allt här jag har mina rötter. Det är oerhört tråkigt att läsa att du lämnar oss, men jag har full förståelse för ditt beslut.

  Med det sagt så vill jag önska dig allt gott och jag hoppas att vi en dag åter ska få ta del av dina klokheter.

 144. Lizette

  Trist men jag är inte alltför förvånad med tanke på all turbulens på den här sidan de sista åren, alla behöver en paus ibland oavsett hur kort eller lång den blir, som jag skrev under bilden av den vackra sjön där du är nu, där hade jag kunnat sitta i timmar och bara ”laddat batterierna,” så välkommen igen när du är ”färdigladdad!” :)

 145. Pingback: Nordic Dervish

 146. Pingback: 18 | Nordic Dervish