SvD om Ett barns hjärta

SvD:s ledarsida skriver om att min och journalisten Shian Saidis film ”Ett barns hjärta” har fått pris av SMDA. Roligt!
Jag hade iofs föredragit att de hade skrivit om filmen när den faktiskt visade på tv och fanns på SVT:s hemsida, men hey, bättre sent än aldrig. :)

Btw, läste de 42 kommentarerna. Ingen handlar om filmen eller organisationerna den skildrar. ;)
Samma gamla visa om att ”Israel blockerar införsel av mediciner”, ”Israel blockerar inte införsel av mediciner”,  ”det finns inga ’palestinier’ som folkgrupp”, ”majoriteten av Sveriges massmedia redigeras av guds utvalda folk” och ”Hamas har skjutit x000 raketer in i Israel”. The broken record goes on and on.
På tal om priser ser jag fram emot dagen då Svenska Folket får Nobels fredspris för att ha löst den där konflikten blott med hjälp av passionerade kommentarer på nätet. ;)

PS. En kommentator närmar sig åtminstone själva huvudämnet:

..kristna hjälporganisationen Shevet Achim i Jerusalem hjälper svårt hjärtsjuka barn bland annat på Västbanken och i Gaza att få operationer och vård av israeliska läkare.., helt OK! Tar för givet att det handlar om att man arbetar för nedmonteringar av vägspärrar och diverse blockader så att befolkningen i Gaza och Västbanken själva kan söka upp den sjukvård de behöver, detta naturligtvis underordnat vilken nationalitet eller bostadsort de behandlande läkarna har. […]

Kommentatorn vill med sitt sarkastiska antagande antyda att Shevet achims hjälp är sämre än ”den egentliga hjälpen som palestinska folket skulle behöva”, vilket väcker frågan: Är alla ansträngningar som inte direkt riktar in sig på checkpoints mindre värda?

Gällande ”att själva söka upp den sjukvård de behöver” så är det knappast så att Shevet Achim (och Save a Child’s Heart, en annan organisation som också skildras i filmen) tvingar någon att söka hjälp genom dem. Man hjälper just de som frivilligt vill komma över Gazagränsen och till israeliska läkare i Tel aviv. (I den mån man kan kalla ens barns hjärtproblem för ”frivilligt” givetvis.) Hamas släpper dem ut från Gaza och IDF släpper in dem i Israel. Om alla inblandade aktörer på bägge sidor av konflikten är ok med proceduren förstår jag inte vad vissa svenskar har emot det. Eller blir medicinska ingrepp automatiskt bättre om de utförs av nån ur ens egen etniska/nationella grupp? Ja, det hade ju varit möjligt om Hamasregeringen hade satsat mer på hjärtkirurgi än… vad fan det nu är som de satsar på just nu.

Dessutom… frågeställningen avslöjar kommentatorns enögda fokus på palestinier och därmed ignorerande av andra folkgrupper. En mycket stor del av dem som Shevet hjälper är kurder från Irak, som alltså inte berörs av checkpoints och blockader. Men hey, de är ju perifera. Nu pratar vi ju om KONFLIKTEN.
Dessa kurder bor i Norra Irak som inte är drabbat av vare sig blockader, ockupation eller checkpoints. Ändå står de i kö för att komma till Tel aviv för bästa möjliga vård. De åker inte till Baghdad där de skulle kunna sprängas av en bilbomb pga det pågående sekteristiska religiösa våldet. De åker inte till Iran, som visserligen har utmärkta läkare, men vars solidaritet med muslimska bröder stannar vid vapenpengar till Hizbollah. Saudiarabien och de andra svinrika gulfstaterna har säkert förstklassig vård, men de erbjuder den inte gratis till sina muslimska bröder och systrar. (ja, och det är inte så att Sverige och andra goda europeiska länder erbjuder den sortens gratisvård.) När familjerna flyger från Irak till Jordanien söker de inte vård där (där det är lugnt) utan fortsätter vidare till Israel eftersom vården är bättre där. Så vad ska jag säga?
Jag undrar: Är räddandet av alla de liv som organisationen och läkarna räddat mindre värt, för att det skedde utan fokus på checkpoints och andra militärpolitiska aspekter? Jag vill gärna träffa den som vill säga det face to face till de räddade barnens föräldrar. Eller varför inte barnet själv när det växt upp? (Notera: som har skänkts möjligheten att bli vuxen till att börja med).

About these ads

17 kommentarer

Filed under Israel/Palestina, Kurdistan, Människorätt, Media, Personligt, Sverige/Inrikes, Världen/Utrikes

17 responses to “SvD om Ett barns hjärta

 1. handlar mer om den svenska debatten för eller emot Israel/Palestina, synd att kommentarerna inte kunde hålla sig till er dokumentär :-/

 2. Lizette

  Läste SvD:s ledare för 5 minuter sedan och tyckte att det var jättekul att åtminstone en tidning uppmärksammar priset och speciellt filmen men jag undvek noga kommentarerna eftersom jag misstänkte att glädjen skulle få ett abrupt slut.

  Det spelar ingen roll hur många positiva saker man kan hitta när det gäller Israel och framförallt israeler, det är det negativa som det ska fokuseras på och inget annat, trist.

 3. Thomas Hefner

  Bra skrivet. Tillägger att Iran också skickar pengar till Hamas, som dock lägger väldigt mycket pengar på lyxkonsumtion. Reportrar från The Economist säger att man såg en stor Hummer (som smugglats in genom en tunnel) stå utanför regeringsbyggnader i Gaza. Mercedes är tydligen också populärt med Hamas tjänstemän.

 4. Nima, varför jobbar du inte som krönikör längre? Vi har ju förvisso Hanne Kjöller, Gudmundson, Rayman och liknande. Men det fattas någonting. Dina örfilar till vänstern. Kom igen.

  • Det är inte jag som inte vill. Aftonbladet förlängde inte samarbetet och City lades ju ner. Skicka din uppmaning till Metro vetja. *Jag* är på.

   • Thomas

    Har letat på metro.se men inte hittat nån adress till nån man kan bedriva lobbying mot. Nån som vet vem man kontaktar för att säga att de ska anställa Nima?

 5. Inte så konstigt att Aftonskräpet inte förlängde med tanke på vad de egentligen vurmar för. Hade gärna hjälpt till på något sätt om det gick.

 6. Jag tackar och lapar i mig berömmet med Nimas bedömning att min ovan citerade kommentar till SvD ”närmar sig åtminstone själva huvudämnet”. Tyvärr delade inte Interaktiv Säkerhet i Varberg denna bedömning, den modererades bort och därför står den inte kvar nu. Kvar av mitt inlägg blev endast ett svar från en signatur ”gordisk” med lydelsen ”De israeliska sjukhusen har den kanske egendomliga policyn att inte vilja ta emot påstådda patienter med bombvästar” som moderatorerna tydligen tyckte var accepterbart språkbruk och relevant för ämnet.

  Nåväl, jag svarar gärna de frågor du ställer angående kommentaren men då får Nima först göra klart att han åtminstone tänker överväga att publicera kommentarer från mig, det har ju varit lite si och så med det tidigare.

  Men hur som helst, tack för berömmet, och tack för att min kommentar trots allt kom att överleva och få spridning.

 7. C

  Lyckades irra mig in hit efter att ha sett debatten om Kinapuffar, vill minnas att jag läst några av dina krönikor i gratistidning också. Ville egentligen bara säga att det är skönt att se att någon lyfter den mänskliga aspekten och se till de som gör gott oavsett ursprung, än att sitta och (som merparten i Sverige) försöka hävda vilken sida som har rätt eller fel i konflikten. Keep up the good work Nima.

 8. Sara

  På tal om att Israel blockerar medicin transport har skett och även upprepats, när de bombaderade Gazaa 2008/2009 lät de inte ambulanser köra in till Gazaa för att rädda människoliv. T.e.x Ship to Gazaa var fullt med mediciner och andra tillbehör och du vet vad som hände med ship to gazaa.
  Och en sak angående de rika gulfstaterna, de har skänkt biljoner till fattiga länder och gör det fortfarande! När Israel bombade Libanon sommaren 2006 skänkte de pengar, när israel bombade Gazaa 2008/2009 skänkte de pengar, då Somalia var i nöd skänkte de pengar. Såg på tv att det finns muslimska föreningar i gulf staterna som hjälper de som inte har möjlighet för vård/operation samt utbildning. Medans Israel får sina miljarder ifrån USA och i USA har 40 miljoner inte råd med ett läkarbesök.

 9. Sara

  IRAN ger inte pengar till HIZBOLLAH av kärlek direkt NEJ! Iran utnyttjar Hizbollah för att stärka sin makt i arab världen, Hizbollah var från början sunnitisk sen kom Iran och vände om hela organisationen till shiitisk. Hade det inte varit för Iran hade inte Hizbollah gått in till Syrien och dödat regim motståndare. Bashars regim gynnar Iran som vi alla vet och åker den bort kommer Iran förlora mycket på det och därför skickade dom in Hizbollah.
  Samtidigt som Iran drar vinst med pengar på att propagera för Palestina.

  Hoppas Bashar och hela högen forslas ner i ett avlopp och att han tar med sig Irans regim. Att några människor kan förstöra för miljoner, galet!

  • en fråga jag har till dig sara vet du skillnaden mellan Iran och dess korrupta ledare, om inte så låter det här som arabisk rasism, har jag fel så rätta mig men du använder iran på ett sådant sätt som att jag tolkar det som nedlåtande mot Iran, vilket jag vet att vissa araber gör, så när du skriver on irans ledare var tydlig med att skilja ut dom från det iranska folket, vilka är en del av Iran.

 10. Salt och besk

  Det är sorgligt när människors behov av fiender är större än behovet av vänner. Som skribenten ”Sara” ovan. Att rädda barn är att rädda världar. Jag hoppas att hon tänker på det.

  Kortslutning måste det väl bli när man träffar en arabisk jude. En kultur som funnits långt innan både Zionism och palestinsk nationalism. En kultur som tynar bort. Han får kanske hålla en dolk i varje hand och se vilken hand som når hjärtat först för att tillfredsställa den nya världen?

  Ja. Alla dessa kategorier alltså. Sorterandet. Vi sorterar för vadå, att fälla bomber?

  Konflikten bygger på delvis falska dikotomier. Dikotomier som människor skapat. Det är inte vår himmelske faders verk.

  ”Araber” ”judar” ”muslimer” ”kristna”. Arabiskhet är en kultur, språk, och etncitet. Judendom framförallt en religion.

  Om jag trär ett kors kring min hals blir jag en annan ras? Detta är magiskt tänkande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s