Destroy, Erase, Impoverish

Såg denna bild nyss, från Tagh-e Bostan (1700 år gamla väggreliefer från Sassanid-eran) i staden Kermanshah. [Tack N.S.]

Så ”omhändertar” iranska regimen kvarlevorna av landets uråldriga kulturarv. Sassaniderna var sista dynastin som styrde Persien innan den islamiska invasionen, vilket förklarar Islamiska Republikens ömhet och omtanke. ;/
Bilden är tagen vid reliefen som skildrar kröningen av Ardashir I, grundaren av imperiet (se wikipediabild nedan).

PS. Rubriken hänvisar till svenska metalbandet Meshuggahs skivtitel ”Destroy, Erase, Improve”.

 

About these ads

13 kommentarer

Filed under Iran, Kultur

13 responses to “Destroy, Erase, Impoverish

 1. Lizette

  Om man vill framstå som att Islam har varit först med allt, inget har varit före Islam så måste man ju radera alla bevis på motsatsen.

  • Tror inte att många islamister gör anspråk på titeln ”första religion”, annars skulle man ju exempelvis inte postumt förära Jesus med det smickrande ämbetet profet. Däremot gör man anspråk på att vara den slutgiltiga religionen. Alltså konkurrerar inte de andra religionerna med den iranska regimen rent tekniskt sett, och behandlingen av dessa väggreliefer speglar nog snarare den iranska regimens ointresse för kultur i största allmänhet och säkert att de innerst inne inte kan låta bli att känna sig lite hotade av att det fanns en bra tid i Iran före deras maktövertagande.

   • Det är snarare så att om man raderar tecken på förislamisk civilisation kan man ju längre fram i framtiden tuta i folk att iranier var vildar ända fram tills islam kom och lyfte upp dem ur träsket de befann sig i.

   • Gunnar

    Så vitt jag vet betraktas islam som den ursprungliga religionen i islamsk mytologi. Jesus och de judiska profeterna anses vara muslimer som praktiserade och predikade islam. Men deras islamska budskap förkastades eller missförstods av samtiden och judendomen och kristendomen uppstod istället. (Uppfattningen att folk missuppfattar islam är alltså en del av islamsk mytologi)

    Konvertiter till islam kallas för övrigt ”revertiter” i islamskt ordbruk.

    Jag hade fått uppfattningen att iranierna, och även den iranska regimen, är stolta över den för-islamska persiska kulturen. Många iranier reagerade i alla fall med ilska över filmen ”300”.

    http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1598886,00.html

 2. Björn

  Hjärtat mitt säger: Aj :(

 3. Ibrahim

  Fast samtidigt så är inte historiska monument absolut heliga. Vägar, kraftverk, skolor och annat måste prioriteras före gamla monument. Annars förhindrar det utveckling. Man ska vara försiktig med kulturkonservatism.

  • Absolut, låt Egypten riva ner pyramiderna och bygga en motorväg där. :S Tusenåriga monument hittar man ju var som helst, medan vägar är sällsynta.
   Iran är inte Vatikanen. Det finns nog plats för att bygga skolor utan att man behöver förinta landets kulturarv.
   Och iranska regimen har ju *verkligen* visat att det här med utbildning, utveckling och folkets väl och ve är något de prioriterar. ;) Det var exempelvis därför de byggde ett gigantiskt guldtäckt mausoleum/moské för Khomeini.

 4. Johan

  De som håller på med sådana här aktiviteter förtjänar inte mer än ett jävla nackskott! :@

  Jag kan slå vad om att det bottnar sig i mer än hat för allting icke-islamiskt. Det är naturligtvis en del av det hela, men det har garanterat också att göra med avundsjuka mot de storslagna arkitekturella skapelserna som de vet att de aldrig skulle kunna återskapa eller mäta sig med, med tanke på den livsföraktande skitideologin som de har blivit fastkedjade i

 5. tannhauser3

  Det finns bibliotek, ristade i sten. Det finns bibliotek, skrivna på papper. Det finns alltid dem – till och med på ”Kulturhuset” i Stockholm – säg borde vi inte snarare kalla det ”skithuset” ? – som vill förstöra, utarma eller sudda ut… och det finns det kanhända i vissa fundamentalistiskt sinnade länder också. Visste du till exempel, att det sprängs eller försvinner ca 10 runinskrifter i Sverige per år… även om RAÄ.. Riksantikvarieämbetet inte vill erkänna det… Det beror inte på någon fundamentalism, men på lantbrukare som vill utöka sin produktionsareal, antingen den består av skog eller åker – men resultatet är detsamma. Kulturell utarmning… lika så väl som språklig eller tankemässig (se kommentaren ovan) Nackskott är nog inte ett bra botemedel, däremot undervisning…
  – Frid, Fröjd, Frej !

 6. 1000 spänn på att de bara underhåller och kanske bygger nån gångväg

  Ahmedinejad snackar ofta om Irans uråldriga historia

  bloggägaren är en självhatande islamofob som vill få det att se ut som om de river monumenten

  propaganda!

 7. Lizette

  Militanta islamister i Marocko har förstört 8 000 år gamla inristningar i Atlasbergen, enligt en berbisk organisation. Inristningarna skildrade solen som en hednisk gudomlighet vilket strider mot salafismen.(TT)

  Hann tyvärr inte ta reda på mer om det här just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s