Dansa pausa

Expressen: ”Evin Cetin tar en timeout efter Expressens avslöjande i dag om att hon besökt – och dansat med – uniformerade soldater hos den väpnade kurdiska rebellgruppen Pejak.”

Ve och fasa, har hon dansat med soldater? Det är ju fruktansvärt.
Och uniformerade soldater också! (Vilka soldater är inte uniformerade? Och hade det varit bättre om soldaterna varit civilklädda?)

1. ”Avslöjande” skriver Expressen. Nja. Avslöjandet ska väl tillskrivas den som var på plats och filmade Cetin till filmen ”Female Fighters of Kurdistan”. Jag vet inte om tittande på ett klipp (som legat på Youtube sedan juli) kan anses vara ett journalistiskt avslöjande.

2. På tal om journalistisk kompetens: När SR ska informera om PJAK så är deras lilla inforuta direkt copy-paste av svenska wikipedias 51 ord-korta artikel. (Den mycket längre engelska artikeln var tydligen för lång och jobbig.) Jag tänker såhär: Om du är journalist och din kunskap om gruppen i fråga är lika med noll och för att informera allmänheten så måste du själv först panik-googla på nätet så kanske du ska vänta med att sprida ”information” och först införskaffa den till dig själv.
Dagen då du vet skillnaden mellan PUK, PYD, PKK, TAK, KZP, KSDP, KDP, KDP-I, BDP och DTP kan det kanske vara dags att börja tycka och sprida åsikter. (Eller varför inte skillnaden mellan KDP och PDK? ;) )

3. PJAK är inte PKK. PKK är terrorstämplat [1] [2] [3], och ja, PJAK samarbetar med PKK, men PJAK är (vad jag kan se på DoS hemsida) inte terrorstämplad (även om denna artikel från Jamestown Foundation skriven i 2009 påstår det).

4. Iranska regimen arresterar, torterar och hänger folk för att ha pipit minsta kritik. Det är inte ett gäng som man kan ha dialog med precis. Tycker omvärlden att det är konstigt att i detta helvete som skapats i Iran, att det finns kvinnor – som blir diskriminerade både pga sitt kön, etnicitet (Khomeini sa något på 80-talet om att kurders kvinnor och blod är halal) och tro (kurder är ju sunniter)  – som väljer att ta till vapen för att få bort den här regimen?
Just nu står halva jävla världen – med USA och Israel i spetsen och med Saudi glatt påhejande i bakgrunden – redo för krig mot Iran. Så hur ska S och Expressen ha det? Är krig mot iranska regimen terrorism eller inte? Ska vi kalla Obama för terrorist också? Att sälja svenska vapen till Saudiarabien verkar ju svenska politiker inte ha problem med, men att dansa med de som bekämpar iranska regimen, det måste fördömas. För hur skulle det ut om fler svenska politiker tog efter Cetin? Dans kan ju leda till stukade ben eller död av utmattning. ;)

4. Stefan Löfven säger: ”Socialdemokraterna ska inte ha kontakt med organisationer som är terroriststämplade.” S är snabba med att reagera här, men är de det alltid? Har ingen S-politiker någonsin haft kontakt med Hizbullah, Hamas eller PFLP? Pratat om ”vikten av att bibehålla dialog” med dem? Aldrig? Någonsin? Ingen som följt med Ship to Gaza och skakat tass med fel skäggig snubbe?

Hasan Döleks lögner fångades tydligt och klart på film. Han uppmanade svenskturkar till våld. Och fångades på bild [skrolla ner i länken] tillsammans med Meral Akşener, politiker i nationalistpartiet MHP (Nationalist Movement Party) vars ungdomsorganisation är ultranationalistiska, neofascistiska Grå vargarna som har följande liv på sina samveten. Behövde han ta omedelbar time-out? Efter att Döleks fusk uppdagades hade Carin Jämtin tvärtom fortsatt förtroende för honom.

När Palmecentret år 2008 anordnade en konferens om Israel/Palestina under rubriken ”Med sikte på hållbar fred” hade de bjudit in extremisten Azzam Tamimi (som öppet stödjer självmordsattacker, anser att Israel är en cancer och att Khomeini är en fin herre). Carin Jämtin och Lena Hjelm-Wallén var bägge på plats och efteråt gav Palmecentrets ledning en bok av Palme till Tamimi med orden: ”Tack för att du presenterade din vision, även om jag inte håller med om alla dina åsikter”. Jag minns inte att någon behövde ta time-out efter det där.

Låt oss inte fastna i S. Erik Ullenhag har haft möte med Helena Benaouda vars svärson var anklagad (och senare dömdes) för terrorism. Han är kvar.
Eller bättre upp, Abdirisak Waberi har ju gjort en massa finfina islamistiska uttalanden, men är fortfarande kvar som riksdagsledamot (M) och i försvarsutskottet.

Slutligen: 5a) Kurder kör den där ringdansen i tid och otid, höger till vänster. (När den första kurdiska porrullen skapas så räknar jag kallt med att även den innehåller lite halparke – eller govend som den också kallas. Jag vet inte hur det skulle gå till, men de kommer få till det på nåt jävla sätt. ;)
5b) Varenda kurd jag känner har någon (understatement) släkting, farsa, morbror, farfar, you name it, som har varit peshmarga. Redan efter ett par dagar efter att jag kom hit satt jag hos en kompis och lyssnade på hennes farsa och hans war stories mot Saddams soldater. Så att ringdansa med gerillakurder är svårare att undvika än att få till.

About these ads

18 kommentarer

Filed under Feminism, Iran, Media, Världen/Utrikes

18 responses to “Dansa pausa

 1. Det vet du väl att svenska journalister numera är extremt okunniga. Jag har slutat läsa tidningar. Just nu läser jag Mike Hammer.

 2. DR

  Klockren o förnuftig som alltid Nima ;)

 3. K.H

  Jag säger som DR. Förnuftig! Man skulle göra Sverige gott om journalister i Sverige kunde knipa igen och låta fler som du ta plats!

 4. Reza

  Du är bäst Nima. Det enda negativa med dig är att man får så ont i magen av skratt för dina kängor och vitsar till vänster idioter. Men det är så välkommet så.

 5. Pingback: Man får dansa med Hamas med inte med PJAK, varför? « Sverige är inte världens navel!

 6. Mattias

  Jag tillhör dem som inte brukar gilla vad du skriver, men det här är riktigt bra. Att ta ett steg tillbaka, beskriva det komplexa, och lite förnuft.

  Tyvärr räcker det ju numera med att någon skriker TERRORIST för att all källkritik ska sätta sig på närmsta tåg

  Ett tillägg bara. Du nämner amerikanska terroristlistor men även EU håller sig ju med sådana. Det finns mycket att säga om själva godtycket i hur de sätts upp (fördelningen av gröna bockar här berättar ju en del:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_designated_terrorist_organizations

  ) men jag anser alltså att du borde relaterat till EU:s i stället för USA:s. Såvitt jag förstår det av denna artikel

  http://tehrantimes.com/politics/3784-salehi-criticizes-eu-stance-on-pjak

  så är Iran förbannade över att EU inte satt upp PJAK på listan.

 7. Zehrimar!

  EU:s terrorlista är såvitt jag vet i princip rakt av en kopia av USA:s. Det är också en högt politisk lista som för det mesta verkar tjäna politiska intressen snarare än objektiva definitioner av terrorism.

 8. Reza

  Hahaha… Zehrimar, vilket passande namn. ”Ormgift”.

 9. Fredrik B

  Klockrent som alltid Nima, men jag tycker det är lite märkligt att du kritiserat Ullenhag över att ha haft ett möte med ordförandet i SMR, som råkar ha släktskap med en terrorist.

  Var du oseriös här, eller borde Helena Benaouda kritiseras för sin dotters val av make? Och att sen kritisera Ullenhag för att ha träffat henne känns lite långsökt, för att vara ärlig. Helena Benaouda var ju till exempel snabb på att fördöma imamernas uttalanden efter Uppdrag Granskning gjorde sin grej i våras.

  • Benaouda satt på tv och på frågan om hon mött ngn extremism svarade hon ingenting alls. Samtidigt var hennes släkting anklagad för terrorförberedelse (och senare dömdes han). Det gör givetvis inte hennes till en extremist, absolut inte. Men det drar ner hennes trovärdighet. Och henne träffade Ullenhag när det var dags att ha ”take me to your leader”-möte.

   Men visst är det lite långsökt, det var ju poängen. Ska den som haft samröre med den som haft samröre med extremister ta time-oy, ja då går det att tillämpa den ekvationen på Ullenhag (och många fler) också.

 10. De övriga riksdagsledamöterna lär dock aldrig ha dansat ringdans med Waberi, och därmed är det inte lika kontroversiellt att han sitter i riksdagen.

 11. dewrim

  klockrent som alltid nima. klockrent.

 12. Ebbe

  Shit vad du är grym!

 13. Klick

  Pejak och PKK har sina läger på samma ställe i norra Irak. Detta har de själva bekräftat. Det är handling som visar om nån har begått terror, inte nån lista av EU eller USA.

  Med ditt tankesätt så borde MEK också kallas för rebeller då de är inte i USA eller EUs terroristlista. Detta trots att de har oskyldiga iranier och irakiers liv i sitt samvete genom att agera legoknekt åt Saddam.

  Din jämförelse med sossar håller inte heller. Sossarna bjöd inte in representant för terrorgrupp, de bjöd in nån person med starka antiisraeliska tendenser. stor majoritet av Palestinier har sådana tendenser. De kan i.o.f.s finkamma världen för att hitta Palestinier som är Israelvänner men hur representativa och populära är dessa personer och vad har de för makt och inflytelse hos Palestinier?

  Kommentatorsfältet här liknar en fansida, alla grattar och high fivar dig elektronisk, så det känns vemodigt att förstöra era fina stämning med lite fakta.

 14. >Din jämförelse med sossar håller inte heller. Sossarna bjöd inte in representant för terrorgrupp, de bjöd in nån person med starka antiisraeliska tendenser.

  Hahahahaha, den var bra!
  Här har du exempel på sossar som bjuder in individer fr terrorgrupp, både om man går efter stämpling eller efter handlingar.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=848544

  >stor majoritet av Palestinier har sådana tendenser.

  Så de flesta palestinier är att likna vid Hamas menar du? Really? Nåja, du sa’t, inte jag.

  >Med ditt tankesätt så borde MEK också kallas för rebeller då de är inte i USA eller EUs terroristlista. Detta trots att de har oskyldiga iranier och irakiers liv i sitt samvete genom att agera legoknekt åt Saddam.

  En skillnad är att PJAK, så vitt jag vet, aldrig har attackerat civila mål, vilket MEK däremot har. Sekttendenserna inom MEK är välkända sedan länge, liknande saker har jag inte hört om när det kommer till PJAK. (Jag kan givetvis ha fel och du får gärna ge mig källa om det förhåller sig annorlunda.) Gällande MEK så såg jag ett tal med Maryam Rajavi och hela hennes uppenbarelse fick mig direkt att tänka ”falsk Goebbles-typ i fårakläder” – och jag gick ändå bara i gymnasiet. Jag köper inte deras ”vi har hijab men är ändå ett alternativ till IR”-snack. DET gör dem inte till terrorister givetvis, jag bara försöker förklara att de inte är några vettiga typer i min bok, terrorstämplade eller inte. (Säger inte att PJAK nödvändigtvis ÄR vettiga, jag är bara inte förvissad om att de är motsatsen–än. Återigen får du gärna informera mig om jag missat något.) Sen ska MEK givetvis ha cred för att de trots allt varit en finne i röven på IR, vilket är mer än många exiliranier gjort, som är stora i orden och tatuerar Faravahar på ryggen, men inte ens tyar med att bränna sina broar till Iran och åker dit varje sommar och tror att de har ”gjort motstånd” bara för att de mellan Norra Tehran och semesterorterna vid Kaspiska havet gjorde en avstickare till Cyrus den Stores grav. ;)

  >Kommentatorsfältet här liknar en fansida, alla grattar och high fivar dig elektronisk, så det känns vemodigt att förstöra era fina stämning med lite fakta.

  Kom igen, du är inte vemodig. Och det är inte heller jag. Jag har inget emot kritik. Antalet positiva eller negativa kommentarer råder inte jag över, det beror på kommentatorerna själva.
  Jag har genom åren blockerat en bunt med islamist-/antisemit-/allmänna idiot-tendenser, men det är för att erfarenhet har lärt mig vilka typer som man enbart slösar sin tid o energi på om man går i diskussion med dem.
  Du kom med kritik och det kom fram och publicerades utan problem eller hur?

 15. Nu inte sagt att inget förändrats i Iran sedan åttiotalet. Enligt nya direktiv har iranska domstolar rätt att fängsla politiska flyktingar om de återvänder till Iran. Alla som har ansök om asyl på politiska grunder kan åtalas, enligt artikel sju i straffbalken. Norge utvisade en ung pojke i februari i år som demonstrerat, i Norge, mot den iranska regimen – pojken, Rahim Rostami, sitter nu i Evin-fängelset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s