Satir, ”payback”, medicin och fred

Blev både glad och vemodig när jag läste om den azerbaijanska satirtidningen Molla Nasreddin som publicerades mellan 1906 och 1930, av skribenten Jalil Mammadguluzadeh. Glad över att det fanns skarpa satiriker även förr i tiden, och vemodig över att vi idag, tycks vara i samma jädra situation som de var i. Med andra ord har vi inte lyckats lösa problemen som de kommenterade. (Notera bilden med skådespelaren Arablinski: En av Bakus teatrar brinner ner medan de religiösa jublar utanför och tackar Allah.)
Den här tidningen borde digitaliseras, översättas och spridas på webben.
[Tack T.E.]
Grundaren Jalils fru var Hamida Javanshir, som startade den första azeriska skolan där pojkar och flickor kunde studera sida vid sida. Och här är några berättelser kopplade till original-Nasreddin, den berömda sufifiguren som tidningen lånade sitt namn från.

 

Ja, våld är inte bra osv osv, men läs detta och försök sen påstå att man inte får en tillfredsställande ”JA, SÅ GÅR DET”-känsla: Två iranska tjejer spöade upp en mullah som sa åt dem att täcka sig bättre. (Här är originalnyheten på persiska.)

 

Israeliska forskare har genom nanoteknologi upptäckt en metod som kan leda till botemedel för AIDS, Ebola, hepatit m fl. Viruset begår helt enkelt självmord och effektiviteten är 97%.
Ska bli intressant att se hur framtida israelbojkotter kommer se ut. Förväntar mig att alla de, vars kamp nu sträcker sig till att inte köpa apelsiner, är fortsatt ståndaktiga och konsekventa i framtiden och hellre säger ja till dödliga virus än låter sina kroppar ockuperas av sionistmedicin.
[Tack S.S.]

 

Veckans gapflabb:

Det är inte så förtroendeingivande att vifta med plakat med blommor och ”peace” på, iklädd militärkläder och svarta huvor och med handen på en AK-47! :D
Bilden kommer från al-Qassambrigadens hemsida och artikeln tycks handla om dessa fredsälskande herrars protester i Jabalia (norr om Gaza city) mot den nya Muhammedfilmen.

About these ads

11 kommentarer

Filed under Humor, Iran, Islam/Islamism, Israel/Palestina, Media, Världen/Utrikes

11 responses to “Satir, ”payback”, medicin och fred

 1. Hmm

  Underbart inlägg! :)

 2. vad tycker du om FN:s s.k. ”fredstrupper” då? med pansarvagnar och vapen?

 3. Läsare

  Jag hoppas att israelerna lyckas och då blir det väl ett till Nobelpris.

 4. Johan

  Angående Azerbajdzjan så blev jag positivt överraskad när jag upptäckte att landet finns med på en lista av de 12 eller 13 mest ickereligiösa länderna i världen. Sverige befann sig naturligtvis på den övre halvan av listan, vilket jag inte kan låta bli att känna mig självbelåten över ;)

 5. Reza

  Az daste to Nima. Gandet bezane. Det var ett tag sedan jag skrattade så mycket. Älskar din blogg och humor Nima.

 6. Lizette

  Fanns ju egentligen mycket att kommentera i inlägget men när jag såg den söta bilden på de icke terroristiska fredsälskande männen med sitt fina plakat så visste jag ju vilket jag måste kommentera, när får vi se våra stenkastande frihetskämpar med samma heltäckande mundering och med samma fina flower-power plakat?

 7. Lizette

  Vid närmare eftertanke så kanske ”öga för öga, tand för tand” mot Hojatoleslam Ali Beheshti förtjänar en 1:a-plats.. :)

 8. Haddock

  Och i Malmö demonstrerades det mot yttrandefriheten: http://www.sydsvenskan.se/malmo/tusen-tagade-for-muhammed/
  Åtminstone en person som hade synpunkter blev attackerad av en av demonstrationens ”ordningsvakter” iförda röda armbindlar: http://www.youtube.com/watch?v=7J0B34JjLpM
  Samma person verkar vara en höjdare i Libanesiska kulturföreningen i Malmö http://www.youtube.com/user/libanesiskakulturfr håller sedan tal på Möllevångstorget: http://www.youtube.com/watch?v=8N-krw6OJw4

  Några demonstrationsdeltagare (från bloggen regndroppe.me): http://farm9.staticflickr.com/8438/8019796134_03cd346670_c.jpg

 9. tannhauser3

  Hodja Nasruddin Mulla – en av mina hjältar och befriare… Jag är visserligen Asatrogen och Hedning, men Nasruddins gestalt, ridande baklänges på sin åsna eller hur det nu var, har alltid varit en symbol för skrattet och befrielsen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s