Kurre V

I tisdags var det 11 september. Hos oss är det främst som terrorattacken 2001 som man minns, medan bland chilenarna är det militärkuppen 1973. Här i Kurre är det Barazaniupproret 1961 som högtidlighålls. Upproret, som även kallas Första kurd-irakiska kriget, varade till 1970.

Konflikten var mellan KDP/Kurdistan Democratic Party, ledd av Mustafa Barzani (vars son Massoud idag är president) och Republiken Irak, under abd al-Karim Qasim. År 1968 tog Ba’athpartiet tog över och Saddam Hussein blev Iraks ledare, först som de facto-ledare när Hassan al-Bakr var president och sedan som de jure-ledare när Saddam själv blev president.
I våra tider är det f.ö. intressant att konstatera att de länder som stod på kurdernas sida var Iran och Israel!

Anyway, det var feststämning i hela Duhok och KDP:s flaggor vajade överallt. Jag hängde vid en bilkorsning och tog bilder på alla tutande bilar, för att sedan följa en folksamling ner till Duhoks smockfulla idrottsstadium.
På väg hem gick jag förbi Azadiparken där man hade rest en gigantisk kurdisk flagga. Jag stod vid Panorama Azadi, en utsiktsplats där det finns två stora konstverk; den ena föreställer ett par och i den mittemot har man karvat ut parets negativa konturer. I en av de många detaljerna i statyerna ser man en mor som ammar sitt barn. Att se ett par blottade kvinnobröst på ett offentlig konstverk i Mellanöstern hör inte till vardagen och är glädjande och hoppingivande  – hur konstigt det än må låta.

På onsdagen åkte jag till staden Hewler/Erbil, men det får bli nästa inlägg. :)

©Nima Dervish 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.


About these ads

5 kommentarer

Filed under Fotografi, Kurdistan, Personligt, Världen/Utrikes

5 responses to “Kurre V

 1. Att det går åt rätt håll, kan man mycket väl hoppas på! Dock är det sådant som bl.a. detta (se länk) som oroar en.
  Det går mot det bättre (förhoppningsvis). Men detta kan och bör förändras –>

  http://kurdistantribune.com/2012/campaigners-blame-security-forces-for-disappearance-of-hawler-student/

 2. Johan II

  Fina bilder

 3. Hmm

  Kul med alla dina bilder.

 4. Shit vad intressant att följa dig på din resa. Så mycket man inte vet, som mycket man inte känner till. Bilder är ovärderliga. Och personer som du.Tror att det är lite som när jag visar bilder från min resa i nordvästra Somalia – Somaliland. Folk hajar till och säger: Va! är inte allt öken, misär, svält, pirater, elände, extremister… Allt är mycket mer komplicerat, nyanserat, annorlunda än vad en skrapning på ytan ger för handen. Hoppas att allt är väl med dig och att du får möjlighet till långa fördjupande reportage i svenska medier. När du kommer hem hoppas jag vi kan ses.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s