För Israel

Idag var det en manifestation för Israel på Sergels torg. Arrangören var Annika Hernroth-Rothstein (som har den här bloggen). Antalet deltagare hade jag  – som å andra sidan alltid tycker att det är hopplöst att att bedöma folksamlingar – gissat vara mellan 500 och 800, men enligt Israel National News var det över 1000 och enligt Y-net var det 1200 pers.

Manifestationen som pågick från kl 13 till 15 var politiskt och religiöst obunden. Saxat från eventsidan:

”Vi protesterar INTE mot någonting, istället firar vi Israel, står upp för dess existens och visar vårt stöd i en tid av felrapportering och desinformation. Vi framhåller israelisk innovation, demokrati, frihet och kultur. Vi samlas i glädje och kärlek.”

Talarna var Annika Hernroth-Rothstein själv, Lisa Abramowicz (SII), Ulf Öfverberg (Samfundet Sverige-Israel), Saskia Pantell (Studerande judisk ungdom Uppsala), Cecilia Wikström och Fredrik Malm (bägge fp).

Efter en snabbkoll i svensk media har jag inte sett någon nämna manifestationen. Här finns live-streamklipp från eventet. [1] [2]

PS. Emblemet på flaggan med lejonet på tillhör Jerusalems stad.
PPS. T-shirtarna som det står Kosher Nostra på driver med namnet Cosa Nostra (”Our thing”) vilket är det riktiga namnet på den sicilianska maffian.

©Nima Dervish 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.


About these ads

25 kommentarer

Filed under Fotografi, Israel, Media, Personligt, Sverige/Inrikes, Världen/Utrikes

25 responses to “För Israel

 1. Pingback: Mot Israel | Nordic Dervish

 2. Pingback: The art of skärmdump | Nordic Dervish

 3. JohannaV

  Sådana här bilder glädjer mitt hjärta! Önskar vi kunde hålla något liknande i Ramalmö…

 4. Jerry

  Nima, du åter överträffar svensk media!
  Är tacksam för din rapportering inklusive bilderna som nästintill har förmedlat atmosfären där.
  Uttan din och Kim’s blogg kunde jag inte sett någon från manifestationen.

 5. SwedishChef

  Ja, bilderna förmedlar mycket väl den värdiga och inspirerande stämningen på manifestationen…Det var mitt ”komma ut”-ögonblick som sionist :-)

  /Janne

 6. Pingback: Dagen | Nordic Dervish

 7. Ässet

  Politiskt obunden? Tja….Vari består felrapporteringen och desinformationen som arrangören talar om? Har Nima ett svar på det? Och vilka är det som ligger bakom desinformationen?

  • Vad *arrangören* har sagt får du ta upp med just arrangören. Jag tog bara bilder. :)

  • AndyPandy

   Snälla Ässet. I princip allt i svenska media om Israel i sverige är hårt vinklat. Googla om valfri händelse och läs media från diverse andra länder så lär du upptäcka det. På många håll verkar man vilja att mediekonsumenten ska tycka illa om, eller rent av hata Israel och judar i allmänhet. Om man hade försökt beskriva en sann bild som möjligt av en händelse skulle svenskar ha helt andra uppfattningar. Vi skulle fortfarande vara kritiska till Israel i många avseenden, men vi skulle ha en större förståelse varför det blir som det blir. Varför exempelvis TT vinklar allt ofta bortom allt förstånd kan jag inte förklara. Inte heller varför man som aftonbladet uppfinner saker ur Sions vises protokoll. Varför presenterar en av våra mer kända diplomater Ingmar Karlsson en massa enkelt bevisbara lögner i sin bok om Sionismen? Varför ljög några rysar en gång ihop boken Sions Vises Protokoll? De var dessutom så fantasilösa att de plankade en smädesskrift om Napoleon den tredje? Varför säger en svensk forskare idag att vi bör läsa protokollet, när till och med en förståndshandikappad tax inser att det är ett falsifikat? Varför är media tyst när företrädare för Hamas och alla möjliga andra skäggiga arga gubbar öppet pratar om utrotningen av judarna i TV? Reaktionen blir istället att en svensk kommun skänker saker till Ship For Hamas. Irans president håller ett tal tio gånger värre än nåt av Hitlers, och svenska media är knäpptysta. Varför? Det verkar som människor behöver någon grupp att hata och skylla problem på. Judarna, muslimerna, zigenarna osv osv. Jag önskar vi kunde sluta med det.

  • AndyPandy

   En fråga till Ässet: Varför rapporterade inte media alls om en såpass stor demonstration? Varför bedömmer man att svenskar inte ska få veta att den hölls? Man rapporterar ju om mycket mindre demonstrationer hela tiden. Vad tror du?

 8. Ässet

  Antar att Du tog bilder för att du sympatiserade med arrangören och manifestationen?

 9. Behrang

  AndyPandy lyckas komma med en absurd inlägg…
  ”Varför är media tyst när företrädare för Hamas och alla möjliga andra skäggiga arga gubbar öppet pratar om utrotningen av judarna i TV? Reaktionen blir istället att en svensk kommun skänker saker till Ship For Hamas.”

  Vad har svensk medias eventuella snedvridning med en kommuns välgörenhet att göra? Om nu en svensk kommun vill skänka saker de inte behöver till Gaza… är det som en positiv reaktion på vad skäggubbarna i Hamas säger?? Så vi ska sluta ge bistånd till alla länder där det förekommer radikala grupper? En svensk kommun ska alltså, först bedriva opinion och störta Hamas… annars ska de ej skicka varor till ett av världens mest utsatta område. Jaa, – låt oss pröva lite kollektiv bestraffning mot Gaza. Det har ju aldrig gjorts.

  Om vi nu ska nämna media så är det så att den judiska lobbyn i USA har en väldig makt över senat och media i USA. Om det nu är en sådan snedvriden media i Sverige för Palestina kan du väl nämna hur det ser ut i exempelvis Fox TV eller CNN?? Är det inte värt att nämna det? Nää det förekommer säkert ren objektiv rapportering i de fina tv- kanalerna. Snedvridning finns bara mot Israel ju…

  Men till själva frågan. Vad är staten Israel? Tillsammans med diktaturerna Marocko, Kina är man ett av få ockuperande länder i världen. Att varje år ta stjäla mer mark från ett folk som bott där i 1000 år, låta nyanlända judar bygga nya bosättningar på den ockuperade marken – det ska man väl kritisera Nää, Buu Huu, det är ju så synd om Israel, ty ingen står upp för den kära demokratin. Världens största ljus. Att USA pumpar in gigantiska summor till sionistiska regimen det är inte heller värt att nämna. Med dessa summor kan ISD kan göra vad de vill utan att oroa sig för kostnaderna. AndyP. Alla försök av att göra en martyr av Israel leder bara fel.

  Ship to Gaza har aldrig varit en gest för att upphöja Hamas – utan snarare att hjälpa ett av världens mest fattiga områden med förnödenheter. Hamas bör fördömas lika mycket som den Israeliska/Egyptiska blockaden och behandlingen av palestinier (både av Israel och arabländerna). Men vad har Gazas barn med Hamas att göra? Varför ska de lida på grund av vem som styr? Lidande är lidande oavsett. Att Hamas/ Hizbollah skjuter missiler mot byar och städer i Israel skapar också lidande och terror för israeliska medborgare. För övrigt har det förekommit flera reportage om det i både kunskapskanalen och rapport om hur missilerna påverkar folket i gränsområdena. Dessutom – hur många har inte fördömt Ahmadinejad?? Den islamiska regimen har få vänner i denna värld – och det är inte mer än rätt. Var lite mer nyanserad Andy… inse att i vissa avseenden är inte ditt kära Israel bättre än Kina och Marocko. Nyansering som sagt och lite förnuft i argumenten – skulle du och många av din sort må bra av Andy. Israel är inte världens ljus men inte heller världens mörker.

  • Du ställer märkliga frågor ”Men vad har Gazas barn med Hamas att göra? Varför ska de lida på grund av vem som styr?”

   Vad har israeliska barn med israeliska höger regering att göra?

   ”Den islamiska regimen har få vänner i denna värld – nu även Kanada slutade diplomatiska relationer med Iran, som har bara fem dagar på sig att lämna kanadensisk mark.

   Ingen försökr att göra en martyr av Israel, däremot många försöker demonisera Israel och israelerna (judarna).

   ”ett folk som bott där i 1000 år,”,.vilket folk syftar du på?

   Alla pratar om eländet i Gaza, men ingen frågar varför kommer ingen hjälp från de 600(!) Gaza miljonärer?

   • Joel

    Även om jag kan vara kritisk mot en del ordval i Behrang:s text(judiska lobbyn till exempel) så kritiserar han Hamas och belyser en del problem och medger att Israel inte är världens ondaste land.

    Anledningen till att jag kommenterar ditt inlägg är för att jag inte förstår vad du menar/din poäng med de 600 Gaza miljionärerna? Försöker du påvisa att det inte finns någon misär i Gaza eller att dessa miljonärer kan hjälpa dessa människor? Ett annat problem med detta argument är, om det är ett väldigt fattigt område som råder under blockad kan dessa människor i så fall ha fått sin rikedom genom smuggling?(Jag vill poängtera att detta INTE är ett påstående om att det är så denna rikedom har uppkommit, utan ett exempel på hur information kan vara korrekt men ändå missledande).

    • Jerry

     Oh ja, det finns misär i Gaza – men problemet är bara att det säljer bättre med att vissa reportagen om misär än det blomstrande Gaza som Hamas pampar och anhängare lever i.

     Dessa reportage har tolkats av vissa människor som om hela Gaza är i ruiner.

     Man behöver inte spekulera hur Hamas medlemmarna tjänat sina miljoner, och att det är nu en katastrof för de eftersom Egypten raserade en del av tunnlarna.

     Alla hänvisar till blockaden som Egypten och Israel tillämpat runt Gaza,men ingen frågar VARFÖR.
     Alla vet att blockaden upphör i det ögonblicket som ‘freds duvor’ slutar flyga från Gaza till Israel.
     Alltså i klartext, när det har definitivt slutat ”regna” Grad raketer.

     Tror du att det är sannolikt framöver?

     • Joel

      Du bevisade min poäng. Att Hamas och deras anhängare har det bra betyder inte att en majoritet av Gaza:s befolkning har det bra.Anledningen till att de har det bra och får sitt inflytande är troligtvis pga blockaden.

      Blockaden slutar när raketerna slutar, när blockad slutar så minskar en stor del av den troliga orsaken till Hamas makt. Det finns mao inget intresse för Hamas att sluta med raketerna, eller hur?

      De som lever i misären har inget annat val än att ge sitt stöd till Hamas för att kunna överleva/leva. Raketattackerna må vara många och jag förstår frustrationen hos de i Israel men de i Gaza som får ta smällen är i mån och mycket de som inte har något val.

      Det ska tillägas att jag inte är för Ship to Gaza och jag inte var emot bordandet av skeppen. Men jag är också väldigt skeptisk till skapandet av Israel som en specifik etnisk stat(judisk) i ett område som i långa tider var extremt blandat.

      • Läs följande artikeln; ”Left-Wing Historian: Arab Hate the Obstacle to Peace” – http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159761#.UEyb6K0Yay4, och dra själv slutsatsen.

       Det är mer än självklart att Gaza blockaden har inte varit det smartaste vägen att stoppa islamisternas attacker mot israelerna boende vid gränsen med Gaza.

       Blockaden resulterade i att Hamas vuxit sig starkare, och det har ingen förutspått.
       Det glöms att Hamas är egentligen en gren av ”Muslimiska Brödraskapet” i Gaza.

       Jag undrar varför beslutet att dela palestinska territorium mellan araber och judar fått dig att vara ”väldigt skeptisk till skapandet av Israel som en specifik etnisk stat(judisk)”?

       Under turkiska imperiets epok har palestinska territorium förvandlats till ”multikulti” samhälle.
       Tyska kanslern har redan konstaterat att ”Multikulti är död”.

       Det enda multikulti samhälle som mer eller mindre fungerar hittar man i USA, där är man först en amerikan SEDAN är man xxx.

       Här har vi greker, polacker, araber med svensk pass…

   • Behrang

    Jerry, jag tror alla som läser detta undrar hur du läser. Tror inte att jag kan vara klarare med att skriva att både folken drabbas av denna konflikt. Ändå frågar du vad israels barn har med dess politiker att göra?

    Det finns ingen människa med någorlunda förnuft som stödjer I:R Irans politik. Vart har jag skrivit att de har vänner?? De ju precis det jag säger. Varför tar du upp något som jag redan skrivit på – som argument mot mig??

    Sen blir det ännu mer absurt. Låt oss anta att Gaza har 600 miljonärer. Vad har det med något att göra?? Om Hamas är stenrika idioter så har det inget med någons vilja att hjälpa fattiga att göra – det betyder bara att de 600 personerna (ange gärna källa) inte vill det.

    Jerry, araber har bott i området i mer än 1000 år. Det betyder inte att alla palestinier/araber har rötter så långt tillbaka men somliga. Men faktum är att palestinier/araber har bott i generationer. Vad ger Israel rätt att fördriva dessa familjer, bygga en mur på deras mark, riva deras odlingar och ta mer och mer områden i besittning för att ge till sina nya (ryss)judiska invandrare? Har de inte rätt att lyfta ett finger och protestera?
    Att även judar har rätt att bo i området är självklart – judar har som vi alla vet funnits i tusentals år. Det betyder att både folken har historisk rätt till området. Problemet är att alla världens judar inte får plats i det lilla landet utan att någon måste fördrivas – den politiken leder till spänningar och kan inte legitimeras. Men när Israel ignorerar alla protester och FN:s uppmaningar så är det i den här frågan ej bättre än Kina och Marocko. Vi måste orka fördöma detta på samma sätt som vi fördömer Hamas för sina Sharia –lagar eller Fatah för sin korruption.

    Jerry, du kan inte påstå att ingen försöker göra Israel till martyr. Det är bara befängd. Läs Andys försök att påstå att hela media är emot Israel så kanske du förstår.

  • Salt och besk

   Ja, för att Hamas och Heszbollah också de skulle ha en massiv ”arabisk” och/eller ”persisk” (för att återknyta till etnicitet i ditt inlägg) lobby bakom sig är totalt uteslutet. Att de via organ som OPEC med sina oljedollar skulle försöka påverka skeendet i MENA vare sig det gäller Israel eller något annat land är förstås uteslutet. Att de skulle försöka sig på massiv opinionsbildning, propaganda och ibland ren desinformation, precis som Israel, är förstås det också uteslutet. Att man exempelvis skulle pumpa in miljontals dollar till krutdurken Israel/Palestina från Saudi är förstås det också uteslutet, eller att USA också de pumpar in miljontals dollar till Hamas regim.

   Din David vs. Goliat-analogi är falsk. Terroristgrupperingarna, oavsett legitimiteten i deras kamp, är knappast ”världens mest utsatta”. Och du behöver fråga dig själv varför Gaza är fattigt och för vem och vilka.
   Och ja givetvis ska Sverige INTE skänka bistånd till grupper som stoppar pengarna i egna fickor utan att de kommer till någon nytta för utsatta, gäller Palestina såväl som Afrika som vilket land som helst.

   I övrigt håller jag med dig om att Israel knappast är världens ljus, men inte heller mörkaste mörker. Och jag tycker att jämförelsen med väst-Europa och Israel ofta är felaktig. Israel är en ung nation precis som USA och latinamerikanska stater – en jämförelse med dessa länder och deras liknande brister är mer passande. Bräckliga demokratier helt enkelt.

   • Behrang

    Bland världens mest utsatta är civilbefolkningen i Gaza. Folket är intryckta i ett minimalt område efter alla krig. I dagsläget är de utsatta för en blockad som gör det svårt att leva ett drägligt liv.
    Jag har dock aldrig skrivit nåt om att det skulle vara synd om Hamas, tvärtom riktar jag kritik. Det är kristallklart. Inte heller har jag sagt att att Hizbollah/ Hamas inte för stöd av företrädesvis Iran… Jaa, det vet de flesta. Poöangen var att nyansera bilden av Israel som en martyr i alla samanhang som framgick av en insändare. Sen till själva frågan om bistånd. Jag skriver klart och tydligt att den typ av bistånd som Ship 2 Gaza ägnar sig åt är hjälp för civilbefolkningen. Det finns inte någon som helst bevis för något annat. Då säger du Sverige inte ska skicka bistånd till grupper som stoppar pengarna i sin egna ficka. Ja, tycker förstås att Sverige ska göra det, för det har jag skrivit inte sant? Läs lite nogrannare innan du skriver så kanske du uppfattas som seriös.

    • Jerry

     Varför nämner du inte varför Gaza är utsatt för militär blockad?
     Varför nämner du inte anländningen till att det är svårt att leva ett drägligt liv om man inte är en Hamas medlem/suporter?

     Israelerna är inte martyrer, där pratas det om offer!
     Hamas däremot gärna hyllar sina martyrer, och samtidigt utnyttjar det i propaganda videos – http://youtu.be/PAOzy2zwyxo

     I Gaza VÅGAR inte befolkningen att opponera sig mot Hamas diktatur (Muslimiska Brödraskapets), egyptierna däremot gör det med besked!
     Varje dag ser vi hur egyptier vägrar att acceptera Muslimiska Brödraskapets = Morsi (nya diktator) grep över Egypten.

     • Behrang

      Jerry, jag trodde vi gick igenom det har för månader sedan. Men saker och ting verkar inte sjunka in. Jag tar det för sista gången; jag stödjer ej Hamas och andra radikala gruppers handlingar (ex. missiler mot Israel).
      Om du nu känner att du måste skriva så skriv nåt jag de facto har skrivit kanske du kan få ett längre svar. Svaren på dina frågor har jag redan varit inne på för länge sen. Läs igen och kom tillbaks om du nu måste.

 10. Lizette

  Problemet är att alla världens judar inte får plats i det lilla landet utan att någon måste fördrivas – den politiken leder till spänningar och kan inte legitimeras.

  Alla världens judar har inte heller sökt sig till Israel liksom de allra flesta palestinier i diasporan inte heller skulle söka sig till Palestina/Israel om de fick en chans till medborgarskap och ett drägligt liv i de arabiska stater de sedan (i många fall) decennier befinner sig i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s