judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning

Jag har gått och undrat samma sak som Stefan Olsson:

Det har nu gått hela åtta dagar utan att någon tidning förutom SMP:s och SvD:s ledarsidor har noterat att Socialdemokraterna i Malmö har en ersättare i kommunstyrelsen som på allvar tror att judarna ligger bakom Utöya-attentatet.

/…/ Varje gång en enskild lokalpolitiker i Sverigedemokraterna häver ur sig något rasistiskt kablar TT ut det som en riksnyhet. På bara några minuter sprids varje rasistiskt SD-uttalande till varje lokaltidning som prenumerarar på TT:s nyhetstjänst.

Nu har en socialdemokrat gjort samma sak. Adrian Kaba företräder Socialdemokraterna i Malmö i egenskap av ersättare i kommunstyrelsen. Han är också ledarskribent på tidningen Tro & politik, dvs. de religiösa socialdemokraternas tidning (f.d. Broderskapsrörelsens tidning).

Vad händer? Ingenting. Jag har sökt på hemsidorna för Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och Sveriges Radio Malmöhus. Ingen verkar tycka att antisemitismen inom S i Malmö är värd att uppmärksamma, trots att nyhetstorkan så här års brukar få reportarna att göra nyheter om vad som helst.

About these ads

24 kommentarer

Filed under Sverige/Inrikes

24 responses to “judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning

 1. Thomas

  Det brukar vara mycket snack från extremhöger-tomtarna om att ZOG kontrollerar svensk media och ser till att allt vinklas därefter. Som mina hjältar Adam och Jamie skulle säga: Myth busted!

  • Kaisa Olsson

   Nej, att media är relativt tysta ses inom vissa kretsar som ännu ett tecken på att media är ”kontrollerade” – media anses inte våga ”ta” i frågan eftersom det ligger något i det Kaba säger…. (Jag försöker bara förklara hur vissa ser på saken, jag vet inte anledningen till varför det är så tyst i media.)

 2. Jerry

  Det är definitivt nyhetstorkan så nu är vi där igen – BLAME IT ON THE JEWS.

  Frågan är om dagens islamistiska massförstörelse av MUSLIMSK kulturarv i Mali skall ”glömmas”?

  Alltså tar man fram ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” och hoppas att uppmärksamheten flyttas till judiska sammansvärningen.

 3. Thomas

  Jag visste väl att Nima varit på bollen tidigare på temat Broderskapsrörelsen:

  http://nordicdervish.wordpress.com/2010/12/26/wtf-2/

  Ta bort biten om sexuell lägging i stadgarna och tappa de homosexuella men öppna för muslimerna. Låter som balansräkning som skulle göra Karl Rove stolt.
  Om nån söker mig är jag på Clas Ohlson och köper mer folie till hatten. :-(

 4. Joel

  Är det verkligen en nyhet att liberala skribenter kissar på sig av ”hyperbole” varje gång en socialdemokrat från Malmö yttrar sig om något som kan tänkas på något sätt kunna användas till stora rubriker om att ”Socialdemokraterna i Malmö vill införa koncentrationsläger”?

  Att säga att det finns en europeisk/judisk högerextrem rörelse är inte anti-semitistiskt. Att säga sammansvärjning är olyckligt ordval/jävligt klantigt/skapar dåliga vibbar(och i sammanhanget med Breivik väldigt osmakligt) men jag kan inte se att texten utmålar alla judar som en del av denna sammansvärjning? Jag kan faktist inte se de delar av texten som citeras som så specielt anti-semitistikt öht? Det enda som det går att reagera på är ordet sammansvärjning.

  Jag såg en kommentar av Reepalu som många liberala skribenter blev skogstokiga över. Min enda kommentar var ett stort ?. Om de anser den kommentaren vara anti-semitistik så anser jag deras trovärdighet vara noll.

  Ropar man varg falskt tillräckligt många gånger så tröttnar folk. Att säga att det finns en rörelse i Europa som är extremhöger och är av judisk och europeisk grund så är det inte anti-semitistiskt.

  Att säga att judarna kontrollerar makten/eliten och styr världen är det däremot.

  Det handlar mao huruvida man anser alla judar har kollektiv skuld/utmålar dem som ansvariga för allt ont i världen vs påvisa att individer ur den judiska gruppen arbetar tillsammans med individer ur den europeiska gruppen för att sprida en högerxtrem ideologi.

  • Så du tror att valet av ordet sammansvärjning var en oavsiktlig miss? Han kanske menar det han skriver. Varför känner du behov av att ursäkta honom?

   • Joel

    Jag ser inte hans text som värre än det Jerry formulerar. Jag försvarar inte hans ord av sammansvärjning, allt jag menar är att hans text inte är den anti-semetistiska hyllningssång som en del liberaler menar. Om det finns judiska rörelse med extremhögeråsikter och de sammarbetar med europeiska dito, vad ska man då kalla en sådan rörelse?

    JOrdet sammansvärjning är väldigt dåligt men det är i stort det enda i texten som går att reagera på. Han som skriver texten säger också att det handlar om judiska högerrörelser. Han säger inte judar och sedan punkt.

    När Sverigedemokrater har fått skit är det för att de yttrat saker som att ”Judarna kontrollerar allt” och ”Judarna styr media” osv osv.

    Att säga att det finns judiska-organisationer som tillhör extremhöger och att dessa sammarbetar med europeisk extremhöger är inte anti-semitistiskt.

    Att säga att de judiska organsiationer låg bakom Breivik/Breiviks dåd är däremot inom anti-semitism om man inte kan påvsa konkreta bevis(vilket inte finns).

 5. Lizette

  Problemet i Sverige är att antisemitiska uttalanden har blivit så vanligt (förklädda som antisionistiska) att ”ingen” längre reagerar för ingen vet längre vad antisemitism och för den delen rasism står för, det är sorgligt.

  • Joel

   Ett annat problem, och som har orsakat detta blase när det gäller antisemitism, är att liberala debattörer förminskar anti-semitiska uttalande genom att utmåla kritik mot judiska organisationer som anti-semitism. Man gör samma sak som islamister gör när man kritiserar islamism.

   De likställer kritik mot en specifik rörelse( i vilket det är frivilligt att vara med i) med kritik mot hela den gruppen som den specifika rörelsen återfinns inom.

   Exempel kan ges om Reepalus kritik mot den judiska församlingen. Alla liberaler har attackerat Reepalu och man är ibland så ”slarvig” att man byter ut ”judiska församlingen” mot ”judar”.

   Om ni menar att kommentaren :
   ”– Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.
   – Samtidigt skulle jag önska att företrädare för muslimer i Malmö klart och tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten.”

   Är antisemitisk så har jag ingen förtroende för er kritik. Hade han istället sagt :
   ”– Jag skulle önska att judar i Malmö tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget.”

   Så hade jag hållt med er. Men om den judiska församlingen(dvs en organisation som det är frivilligt att vara med i) hela tiden försvarar Israel och vägrar kritisera Israel när de uppför sig dåligt samtidigt som de vet att det finns en avsky mot Ortodoxa judar i Malmö … Ja inte faen hjälper de till att förbättra situationen genom att i stort sätt peka finger åt människor?

   Problemet är att det är alla judar som får skit …

   Något som skulle vara bättre är att man kritiserar Israel när de faktist gör fel och försöker bygga broar med muslimska rörelser? Verkar ju vara det som Reepalu faktist menar. Han påpekar också att muslimska företrädare inte ska angripa judar i gemen för något de inte har någon påverkan över.

   Så problemet är inte att man struntar i anti-semitism, Problemet är att man från visa politiska falanger försöker likställa kritik mot organisationer som kritk mot alla judar.

   Ett exempel är svenska Wikipedias sida om Reepalu där någon har skrivit in följande :

   ”Bland annat önskade Reepalu att Malmös judar skulle ta avstånd från Israels politik gentemot palestinierna, något som tolkades som han försökte skuldbelägga judarna själva för de trakasserier de utsätts för.”

   Helt magiskt har man trollat så den judiska församlingen betyder Malmös Judar.

   Många av de som kritiserar Reepalu, är också inblandade i en stark anti-islamistisk/anti-muslimsk rörelse. Sakine har bland annat kritiserat en del liberala för att hamna i islamofobi. Frågan är också varför en del ledande liberaler glider över i islamofobi? Troligtvis av samma anledning som många inom vänster hamnar tätt inom antisemitismen. Man umgås nära och sympatiserar med en part av en konflikt. Man får influenser.

   De senaste åren verkar det också ha växt fram en högerextrem rörelse som skiljer sig mot den traditionella genom att inte vara anti-semitisk utan istället pro-Israel och anti-muslimsk. Ser inga som helst konstigheter att denna grupp sammarbetar med/tar influenser från högerextrema från Israel.

   • Lizette

    Har egentligen bara ett svar på detta långa förvirrade inlägg: Vilka består den Judiska församlingen i Malmö av?

    Det är precis som du skriver bara en liten del av Skånes judar som är medlemmar där men rättfärdigar det Reepalus uttalande om att de ska ta avstånd ifrån Israels handlande?

    Rättfärdigar det alla 100-tals raketer som regnade över Israel julhelgen 2008?

    När Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften nära Drottninggatan så krävde vissa att alla muslimer skulle ta avstånd från det varpå vissa grupper tyckte att det var helt åt h-e att kräva att alla muslimer skulle bära ngt slags kollektivt ansvar för vad en person gör, varför är det annorlunda när det gäller judar och Israel?

    Det enda jag och många andra gör är att stå upp för att det behövs en stat för judar precis som kurder skulle stå upp för en egen stat eller assyrier/syrianer skulle stå upp för en egen.

    • Joel

     Återigen så börjar folk förfalska Reepalu:s uttalande. Iallafall om du refererar till det uttalandet jag citerar. Hur kan kritik mot den judiska församlingen vara kritik mot alla judar? Hur får du ihop det? Det är det jag vänder mig mot och det är det jag kritiserar. Han säger klart och tydligt den judiska församlingen.

     Han säger INTE judar. Han säger inte att judar ska ta avstånd från Israel, hans säger att den judiska församlingen bör ta avstånd från Israels ”brott” mot civila palestinier.

     Han säger INTE att alla judar över hela världen och som någonsin har levt, kommer leva och kan tänkas leva MÅSTE ta avstånd från allt den Israeliska staten har gjort, gör och någonsin kommer göra. Vilket är vad många på den ”liberala” sidan verkar se när ni läser hans uttalande?

     Förstår du skillnaden? Det är inte Reepalu som uttalar sig anti-semitistiskt i det citat jag hänvisar till. Det är olika politiska grupperingar som försöker likställa hans citat med anti-semitism.

     Samt att ingen reagerar på att han gör ett mycket mer svepande utalande om muslimer direkt efter.

     Inget folk har någon magisk ”rätt” till en egen stat. Stater existerar för att folk har lyckats skapa dem. Om folkslag, enligt dig, har rätt till en egen stat så har även etniska svenskar det(och nej, Sverige är inte en stat för etniska svenskar, det är en stat för svenska medborgare(stor skillnad)).

     • Lizette

      Återigen så börjar folk förfalska Reepalu:s uttalande. Iallafall om du refererar till det uttalandet jag citerar. Hur kan kritik mot den judiska församlingen vara kritik mot alla judar? Hur får du ihop det? Det är det jag vänder mig mot och det är det jag kritiserar. Han säger klart och tydligt den judiska församlingen.

      Och, för femtioelfte gången, vilka består den Judiska församlingen av?

      Israeler som sitter i Knesset?

      • Joel

       En liten del av den judiska populationen i Malmö. Så hur blir kritik mot dem kritik mot alla Malmös judar? Du har fortfarande inte förklarat detta? Bara för att den judiska församlingen i Malmö består av judar från Malmö så betyder inte kritik mot dem att man skuldbelägger alla Malmös judar.

       Han ger dem kritk för att annordna en demonstration som kan missuppfattas och förvära situationen. Så det är kritik över en grupps dubbelmoral. I ena handen klagar de på ett problem som finns, samtidigt som de gör saker som de kan förvära situationen.

       Hur är det att skuldbelägga alla Malmös judar? Du inser väl att man kan vara för staten Israel samtidigt som man inte accepterar visst handlande från staten Israel?

  • Anonym 3456

   ”“ingen” längre reagerar för ingen vet längre vad antisemitism och för den delen rasism står för”

   Det är inte ett dugg konstigt. Dessa begrepp har på grund av massiv överanvändning drabbats av kraftig semantisk inflation, alltså att ordens värde urlakats så till den grad att de knappt betyder något längre.

   Ett exempel är ju vissa judars förkärlek för att stämpla människor som ”antisemiter” så fort de kritiserar något som har någon beröringspunkt med judar. Bl.a. brukar antisemit-kortet dras fram när man kritiserar omskärelse, med följden att väldigt många (inkl. jag) då plöstligt blir ”antisemiter”, trots att iaf jag inte har något emot judar som personer, bara denna specifika sed (ok, ritualslakt är väl inte heller någon favorit, men ändå).

   Antisemit-stämpeln används ju för att skrämma människor från att uttala sig kritiskt i vissa frågor, bl.a. som sagt om omskärelse. Innebörden är att om man är emot omskärelse, ja då är man nästan som den tyske diktatorn med initialerna A.H. Men precis som med sagan om pojken och vargen så har sådan skrämselpropaganda en avtagande effekt. Efter ett tag bryr man sig inte länge när man själv eller någon annan blir kallad ”antisemit”.

   Samma sak gäller även andra stigmatiserande epitet, som t.ex. ”rasist”, ”främlingsfientlig”, etc. Man har ropat ”varg” så många gånger att folk inte längre bryr sig. Jag undrar vad de hade tänkt göra den dag vargen verkligen kommer.

  • Lizette

   Lite konstigt att det nästan alltid är kristna rörelser inblandade, den här händelsen var det också ganska tyst om har jag för mig.

   The drawing by two Swedish pastors showed three rats — one of which carried a rifle — eating what appears to be a map of the Palestinian territories. The image sparked protests even before the exhibit’s opening Friday in a Stockholm church, including from the Simon Wiesenthal Center, which said it depicted Jews as rats.

   http://www.mail.com/int/news/europe/1136958-drawing-withdrawn-sweden-jewish-protests.html

 6. Ässet

  Tja, å andra sidan finns det ju judar (Pauline Neuding) som attackerar och skriver negativa artiklar om muslimer i Malmö. Reagerade Nima då med att ta avstånd från Neudings skriverier?

  • Ok för det första, när Paulina skrev sin artikel var jag på några veckors vandringsfärd i Spanien, utan mobil, paus från bloggen, stängt Facebook-konto och jag kollade inte in internet under resans gång. Pretty damn good excuse skulle jag säga.

   För det andra, oavsett vad JAG gjorde så blev det en rejäl debatt och massa snack om Paulinas artikel. (En hel del av kritiken kom dessutom från liberalt/”islamofobiskt” håll [tänker på Dilsa Demirbag-Sten].) Debatten fortsatte ända till juni.

   För det tredje, läs Tino Sanandaji och Nathan Sachars försvar av Paulina. (Jag vill minnas att Eli Göndör också skrev om det.) Många bra poänger & argument.
   Det händer inte ofta men i detta fall hade jag svårt för att välja sida. Dilsa är klok och en långtida favorit, men Sanandaji, Sachar och Göndör hade bra argument. Så nej, jag tog inte avstånd från Paulina och hennes artikel och det står jag för och du får helt enkelt gilla läget.

   • Joel

    När det gäller Pauline Neuding artikel så går den inte(enligt min mening) att försvara. Av flera anledningar.

    Hon säger att problemet judehat finns pga det vanligaste namnet bland pojkar som föds i Malmö just nu är Muhammed. Hon säger också att problemet judehat finns i Malmö för att etniska svenska 15-åringar är i minoritet.

    Man ska läsa det som om problemet finns pga Malmö har tagits över av muslimer …

    Problemet är att det är en fråga om att hon leker runt med statistik. Exempel, om Malmö har en population 15-åringar som består av 49% etniska svenskar, 10% olika etniska blandingar, 14% slaver och 27% människor från mellanöstern så är svenska 15-åringar i minoritet OM man jämför den etniska svenska 15-åriga populationen med resten av den 15-åriga populationen.

    Ett annat problem med argumentationen är att de största invandrargrupperna/minoritetsgrupperna är från länder där individerna kan vara antingen kristna eller muslimer, eller troligtvis enbart kristna. En del av den ”muslimska” grupperingen består till relativ stor del av Iranier, där det verkar finnas en ganska stor ”icke-troende”/sekulär grupp?

    Har haft en kompis från Malmö, denna person var kristen med slavisk bakgrund. Denna människa har till mig yttrat bland mest bisarra anti-semitiska uttalanden jag stöt på. Det kan ha att göra med personens uppväxtort men jag tror mer att det handlar om det politiska klimat personen fått med sig hemmifrån(eftersom uttalande hade att göra med personens hemland).

    Jag har inte träffat på någon med muslimsk bakgrund(IRL) som har yttrat lika grova anti-semitiska uttalanden eller uttryckt samma förakt för judar som denna person. Även om detta endast är anekdotiska bevis och därmed har väldigt svagt värde, så visar det ett annat problem med Neurings argumentation.

    Det andra problemet är att i Skåne/Malmö har det under väldigt många år funnits en stark rasistisk rörelse med neonazistiska företecken. Frågan är om denna helt har försvunnit?

    Så med henne har vi inte det problem som du brukar råka ut för Nima, dvs att du argumenterar emot något för att du tycker det rimmar illa med din rättsuppfattning och att de stämmer illa överens med de liberala värderingarna du har. Sedan märker SD att de kan använda detta argument för att vinna röster men deras mål är ett annat än vad du har. Neuding är en ledande liberal skribent/debattör som använder samma sorts dunkla och felaktiga argument som i flera år har florerat på hemsidor associerade till Sverigedemokraterna(Att med statistik försöka få det se ut som muslimer är i majoritet i Malmö och att eventuella problemen som finns i Malmö beror på muslimer).

    Jag läste Eli Göndör försvar av Neuring. Problemet är att hans försvar bygger på den ståndpunkt som Neuring tagit och som inte har något stöd i officiell statistik. Mao så faller hela hans försvar.

    Sachar skulle jag, ur liberal synvinkel, hålla mig lååångt borta ifrån. Här är ett citat från honom(från http://www.dn.se/nyheter/nathan-shachar-psykiatrin–med-oss-eller-mot-oss ) :
    ”Gud och evolutionen har inte skapat barn för att de skall sitta stilla från åtta till tre. De klarar det bara efter hård tukt från några instanser som demoniserats och förhånats under de postmoderna decennierna: familjen, skolan och religionen. Vägen tillbaka är fö̈r lång och fö̈r att slippa se elä̈ndet drogar vi friska barn.”

  • Och förresten, du skriver att ”det finns judar” och med det menar du Neuding. Hon är EN person. Sedan när blev hon ett plural/en grupp?
   Besides, att det finns problem i Malmö är rätt jävla uppenbart och bevisat. Jag undrar vilka bevis och belägg Kabas påstående om en sionistjudisk-högerextrem sammansvärjning vilar på? Att SD:s Kent Ekeroth besökte en synagoga utan att bli utslängd?

   • Hans formulering är jättekonstig. Jag funderade på varifrån han fått detta. Det måste vara från expos kartläggning av counterjihadismen. Men så vitt jag kan se så drar inte expo de slutsatser som Adrian Kaba gör. Hursomhelst kan det vara bra att lyfta fram varifrån han kan ha fått det även om han tolkat det så som han skriver.

    http://expo.se/2012/den-europiska-counterjihadrorelsen-kartlagd_4920.html

    http://expo.se/www/download/counterjihadrorelsen_en_del_av_den_antimuslimska_rorelsen_2012.pdf

    Där skriver Expo att det finns faktorer som kännetecknar denna grupp.

    Man anser i den gruppen att

    1. Islam är en totalitär politisk ideologi som förespråkar krig snarare än religion. Islam jämnställs med Nazism och Kommunism.
    2. Man tror på en konspiration mellan den europeiska eliten och arabländerna I syfte att förslava europa
    3. Man tror på den demografiska bomben där muslimerna föder fler barn för att succesivt bli fler än icke muslimerna.

    Där nämns också en fjärde faktor där denna grupp där man tar ställning för Israel och mot antisemitism något som gör att denna grupp skiljer sig från många andra extrema grupper.

  • Boman

   Eftersom det tydligen främst är Ayoob Kara som populistpartierna haft kontakt med borde väl Adrian Kaba med sin logik rätteligen ha skrivit ”en drusisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”.

 7. John

  Oavsett om (S) judehat är av det fina eller fula slaget kan vi konstatera att Malmö gjort sig internationellt bemärkt eftersom antisemitismen frodas både på gatan och i fullmäktige. Det kanske inte är ett problem för vissa av er som kommenterar här, men det är det definitivt för Sveriges judar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s