Imponerande naivitet

Såg detta gamla inlägg på Gulan Avcis blogg idag. Inlägget, som är fr 2010 handlar om ärkebiskopen Anders Wejryds möte med Bashar al-Assad:
[Tack A.I.]

Du har bland annat träffat diktaturen Syriens president, Bashar Al-Assad?
– Ja, för det är viktigt att visa att just i Syrien fungerar samarbetet mellan kristna och muslimer. Trots alla brister har de kristna det lättare här än i många andra länder i Mellanöstern.

Tog ni upp frågan om mänskliga rättigheter?
– Ja, visst gjorde vi det. Och jag vill säga att Bashar Al-Assad, är en på många sätt imponerande person. Vi har alla våra brister, men han försöker åstadkomma glasnost i ett land som länge varit slutet. Det är en väldigt otacksam uppgift.

Jag är benägen att hålla med Wejryds beskrivning av Bashar, vars styre har varit så grymt senaste året att det sannerligen är ”imponerande”. Och alla har vi våra brister: Vissa av oss röker, andra pratar för mycket, vissa är tidsoptimister och kommer alltid sent till möten – och vissa andra beordrar blodiga massaker. Ingen är perfekt. Även solen har sina fläckar. Only God can judge us. Live and let li… die.

About these ads

6 kommentarer

Filed under Människorätt, Media, Religion, Sverige/Inrikes, Världen/Utrikes

6 responses to “Imponerande naivitet

 1. Thomas

  Nima, jag såg på nyheterna igår att al-Shabiha-milisen var misstänkt för de senaste dåden och att de är alawiter medan offren är sunni. Vet du mer om hur läget är: mördar de folk på al-Assads order för att skrämma oppositionen till lydnad eller mördar de folk för att de är sunni och al-Assad låter dem göra det?

 2. Mahmoud

  Shabiha-milisen mördar folk på generella order. De behöver inte order varje gång för att mörda civila utan de har fått fria tyglar. Men i samband med massakern i Hama och i Houla så sammarbetade millitären med shabiha. Man kan säga att de gör grovjobbet som att skära halsen av barn, bränna folk levande och skjuta gamlingar i huvudet. Sådant som ”normala” soldater inte kan göra pga empati eller att de inte är tillräckligt hjärntvättade.

  Kildén & Åsmans utmärkta blogg går in djupare på syrienkrisen om det är okej för Nima att jag länkar till denna?!

  OnT : hygglig pastor det där!

  / Mahmoud

 3. Mahmoud

  Thomas,

  Jag glömde svara på dina frågor. De mördar folk för att de gör uppror, många kristna har också blivit dödade och andra alawiter som är emot regimen. Egentligen har det inte så mycket med att folk är sunnimuslimer att göra utan mer att de är majoriteten och att de är lätta offer för shabiha. Hade det varit 15000 kristna som hade blivit mördade så hade världen reagerat på ett helt annat sätt.

  Jag måste också säga att Shabiha-milisen främst består av alawiter historiskt sätt men nu har också Hizbollah-snubbar och andra shiitiska iranier joinat dem. Men det finns sunnimuslimer bland shabiha men dem är inte många.

  / Mahmoud

 4. Thomas

  Mahmoud, tack för svaren. Nu är jag ännu mer förvirrad, men jag är iaf förvirrad på ett högre plan! ;-)
  Och angående Kildén & Åsmans blog, jag googlade, sen satt jag i en halvtimme och läste. Fascinerande! Jag trodde jag var liberal eller lite smyghöger, då ska jag väl inte sitta och nicka instämmande åt vad två socialister skriver?

  Mvh/Thomas

 5. Mahmoud

  Hej Thomas,

  Jag instämmer totalt. Just den bloggen analyserar Syrien frågan på ett mycket nyanserat sätt och kritiserar öppet och ärligt vänstern som i denna fråga stödjer mördarregimen i Damaskus (inte alla men en stor del av vänstern).

  Får jag fråga dig vad du är förvirrad över? är det det hemska våldet som begås av människor?

  MVH Mahmoud

  • Thomas

   Hej Mahmoud
   Det hemska våldet är inget jag är förvirrad eller förvånad över. Det som förvirrar mig är hur besluten om våld fattas. De senaste morden, är de alla på regimens order? Är det bara shabia som mördar folk, eller är det som regeringen påstår även andra grupper som angriper folk för att de är regimtrogna? Och hur mycket är bara det gamla fina ”put the boot in”, passa på att ge sig på folk när man kan komma undan med det?
   Och vad händer om regimen faller? Blir det etnisk rensning på alawiter då? Krig mellan sunni och shia? Krig mellan kristna och muslimer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s