(Konsekvent?)

Denna text om Toulousetragedin skrev jag i helgen, men då var jag på jobbresa. Sedan dess har Greider hunnit kommentera händelsen (vilket jag la till i min text), blivit kritiserad och svarat på kritiken. Notera att min text inte handlar om Greider utan är en allmän kommentar på mediereaktionerna efter Toulousetragedin. Men jag är hur som helst sent ute för en ”riktig” publicering så jag dumpar texten här.

En fransk muslim dödar fyra judar på grund av ”judarnas dödande av våra bröder och systrar i Palestina”.
Man skulle kunna tro att reaktionerna på ett sådant dåd skulle lyfta behovet av en debatt om antisemitism och Israelhat i Europa. Icke. I Aftonbladet [23/3] oroar sig Anders Lindberg över ”vilka krafter som nu tänker försöka utnyttja terrordådet för sina egna politiska syften”. ”Muslimer” nämns fem gånger. ”Judar”? Noll.
I SvD [23/3] oroar sig Gunilla von Hall över risken att ”muslimfientliga stämningar får näring”. Inte ett ord om tidigare antisemitiska dåd i Frankrike, bara om förbudet mot burka och niqab, nerklottrade moskéer och skändade muslimska kyrkogårdar.

Förstå mig rätt. Muslimofobin bör diskuteras, men varför på bekostnad av debatten som ligger närmare dådet? Något är allvarligt fel när en muslim dödar judar och vi är mer oroade över muslimers image än judars liv.

Efter Taimour Abdulwahabs terrordåd påpekade många skillnaden mellan islamister och alla fredliga muslimer. Efter Breiviks terrordåd brydde sig ingen om skillnaden mellan korsfarar-wanna be:s och civiliserade islamkritiker. De som efter Abdulwahab oroade sig för att fredliga muslimer skulle dras över en kam var inte ett dugg oroliga för att fredliga islamkritiker skulle drabbas av samma sak efter Breivik. De viftade själva glatt med den kammen.

Mohammad Merah må ha skjutit barn, men är ändå ett offer enligt Göran Greider; ”söndersliten av de globala krigen och motsättningarna” och ”klassorättvisorna och främlingsfientligheten” i Frankrike.
Breivik var absolut inte söndersliten av en värld där en europé kan sprängas sönder av en islamist, en holländare kan knivmördas på öppen gata för en film, en dansk riskerar halshuggning för en karikatyr, en svensk behöver skydd dygnet runt för en teckning, en fransk satirtidnings lokaler bombas för skämt om profeten Muhammed, en homosexuell muslim bespottas av belgiska salafister etcetera…

Efter Breiviks dåd förflyttade många hans ansvar och spred det på allt och alla som någonsin hade uttryckt någon form av kritik gällande islamism eller integrationspolitik. Liberala, högerdebattörer och tidningen Axess buntades urskiljningslöst ihop med Breivik, SD och anonyma Flashback-kretiner. Saknades bara att Na’vi-folket från Avatar (signalerar inte deras blå hud tydliga högersympatier?) skulle hamna i den blåbruna soppan. Hade Carl von Linné tänkt som Sveland & Co hade han buntat ihop alla djur i kategorin ”fyrbenta kräk” och stannat där.

Breivik må ha varit en ensamvarg, men han verkade i ett ”klimat” där han kände stöd från alla kritiker av mångkulturalism.
Ensamvargen Merah agerade inte i ett europeiskt klimat där politiker som Ilmar Reepalu och intellektuella som Torbjörn Tännsjö lägger kollektiv skuld på judar. Där Israelhat är så normaliserat att få ens tänker tanken att ifrågasätta det. Där allt vore frid och fröjd i Mellanöstern om det inte vore för USA.
Merah kände inte stödet från vänsterns patologiska fixering vid Israel eller den vidspridda antisemitismen bland muslimer i såväl Europa som Mellanöstern.
Nästa Mohammad Merah känner inget stöd från graffitin i Toulouse (”Viva Merah” och ”Fuck the Kippa”), facebookgrupperna som hyllade dådet, läraren som höll en tyst minut för Merah eller muslimerna som demonstrerade för att hedra hans minne och la blommor vid hans hem.

Borde inte de som ansåg allt och alla vara medansvariga till Utøyadådet idag i konsekvensen namn axla ansvaret för likheterna mellan deras åsikter och Mohammad Merahs, i synen på USA, muslimers situation i Europa och Israel-Palestina-konflikten?

About these ads

39 kommentarer

Filed under Människorätt, Media, Sverige/Inrikes, Världen/Utrikes

39 responses to “(Konsekvent?)

 1. Det var bland det bästa jag har läst! Tack för den texten. Jag sprider den på Twitter!

 2. Brukar inte kommentera

  Strålande!

 3. Mohammad Merah må ha skjutit barn, men är ändå ett offer enligt Göran Greider; ”söndersliten av de globala krigen och motsättningarna” och ”klassorättvisorna och främlingsfientligheten” i Frankrike.

  Då har göran greider också glömt rasismen mot Europer som en del ”muslimska” emigranter har och den viktigaste del merah hade en fri vilje och han vald att bli terrorist.merah var ingen offer utan en skit.

 4. Till att börja med, mina kondoleanser till de släktingarna för de arabiska soldaterna, de judiska skolbarnen och rabinen som mördades. Må förövaren lida i helvetet – det finns ingen rättfärdigande för att döda skolbarn.

  Mördaren sägs ha varit en man fransk-algerisk man vid namn Mohammed Merrah. Om det är sant så är det ett skam att han bar profetens namn. Jag skulle inte bli förvånad om han var wahhabist.

  Med det sagt, några saker får mig att bli fundersamma:

  http://y4ser.wordpress.com/2012/03/29/mohammed-merrah/

  • Signaturen ”Bananasvenne” på Flash back skriver:
   ”Snacka om solklar sionistisk false flag operation…”
   Det var alltså judarna som mördade judiska barn. Klart det måste varit så. Makes total sense. ;)

   Personligen tror jag att amerikanen som dödade afghanska civila nyligen var garderob-konvertit & islamist. Han gjorde det för att påverka opinionen mot USA-kriget mot talibanerna (lagom innan amerikanska valet), hälla bensin på jihad-elden och påskynda föreningen av umma:n. ;)

   • Tror du det finns någon sanning i det som denna person skriver:

    http://www.bintjbeil.com/E/occupation/ameu_iraqjews.html

    själv vet jag inte.

    • Jag tror knappast att antisemitism var så ”non-existent” att israeler behövde själva *fejka* förföljelse av judar. Inte då och inte nu. Saker jag har hört med egna öron från normala, icke-radikala människor har lett mig till slutsatsen att antisemitismen sitter djuuupt inne hos många, i Europa och i Mellanöstern.
     Sen kan jag givetvis inte med absolut säkerhet säga något om Irak på 40-talet, jag var inte där.

 5. rim

  Så välskrivet!

 6. Leo

  Tack för dina välforumulerade och balanserade synpunkter!

 7. Pingback: Två kritiker av Merah-analyser | Anna Ekström

 8. Martin

  En sjuk, men inte oväntad sak i detta är att det redan har dokumenterats hatbrott mot judar i Frankrike efter dåden, alltså inte mot muslimer, men riktat mot judiska barn och judiska skolor, vilket mig veterligen bara Världen idag har kommenterat i svensk press (!) –

  http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/03/28/Pojke-slagen-utanfor-judisk-skola/

  http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=263859

  läste för övrigt här om dagen en dikt som Göran Greider skrev om Breivik och Utøya, där Breivik betecknades som ”tankens slut”, som något så fruktansvärt onämnbart, obeskrivligt, som en icke-människa –
  inget fel på det, men det är anmärkningsvärt att Greider inte själv märker (?) att han diametralt till Breivik gör Merah helt mänsklig och beskriver honom med förståelse

 9. Jag vet att det finns en och annan person här inne som ägnar sig åt konspirationsteorier. Dessa teorier omfattar alltifrån Jugoslaviens förfall, månlandningen, förintelsen, world trade center-dåden, sprängningen av två shia-muslimska moskéer i Irak 2005, Wahabiternas existens och mycket mer. Inga förenande faktorer mellan dessa olika händelser/fenomen kan vid första anblicken förmärkas. Utom att det finns en grej som länkar samman allting. Och det är att alla dessa dåd/fenomen i slutändan kopplas till väst i allmänhet och USA i synnerhet. USA skickade in agenter för att skapa oreda i Jugoslavien, USA såg till att Wahabiterna fick makt, De bluffade med månlandningen för att jävlas med CCCP, de ”hittade på” 6 miljoner döda judar, de kraschade själva in flygplanen i skyskraporna, de sprängde själva moskéerna trots att det finns starka bevis för att en sunnimuslimsk grupp gjorde det etc.
  —–Nu har jag en fråga till alla er som tror på detta (detta sagt helt utan någon hånfull ton utan enbart sakligt): Konspirationsteorin att Breivik egentligen hade konverterat till Islam för tio år sedan och, förklädd till ”högerkonservatist”, mördade ungdomarna på Utöya, för att ge högerkonservatismen dåligt rykte och visa att även västerlänningar kan vara terrorister, är denna teori också något som stimulerar era sinnen eller är detta (för en gångs skull) bara stolligt nonsens i era ögon?

  Mvh Julius Hjort

  • Jag finner det talande att ingen har konspirationsteorier om mäktiga öst-länder: Japan, Kina, Ryssland…

  • Julus, jag höll på att skriva en text till dig angående konspirationteorier och med min kompis stoppade mig sade du är julius hjort inte sune hjort.men angående konspirations teorier så kan en del vara sanna som tex månlandning, dock när det gäller 9/11, london, madrid, och nu frankrike så var det alquida och inte sionister bör ochså poängtera att alquida är wahhabis och dom har för ett folkmordskrig mot sunniter och shiiter sed 1700-talet så, Yaser , Jag tvivlar inte en sekund på att alquida var bakom merah som dom var i 9/11.

  • Naturligtvis är det stolligt nonsens. Det är första gången jag hört talas om att ABB skulle varit konvertit. Det finns ju ingen tillstymmelse till bevis någonstans som ens skulle förseslå detta. Nu är jag förvisso en som älskar konspirationsteorier (som innehåller någon slags påvisbar fakta) men den om ABB ligger ju i klass med det som sprids på Palestinsk TV och man kan bara småle åt det.

   • Nima: Jag har hört en och annan konspirationsteori om dessa länder, men då av medborgare från respektive land. Inte från s.k. ”vänstermänniskor” här i Sverige (inget ont om vänster-ideologin i sig). Kamali-skolan förefaller ha kommit till den rasbiologiska slutsatsen att konspirationer har en så avancerad karaktär att endast vita västerländska män (och för all del en och annan kvinna) är tillräckligt sofistikerade för att utföra en sådan. Enda gången jag hört vänsterskolan lägga fram en konspirationsteori om något utfört av en s.k. ”icke-vit” (jag vet inte riktigt vad en ”vit” är, men jag tror jag har en någorlunda god uppfattning), var när talibanerna hade ihjäl Kabuls borgmästare och hans brorsa och placerade en massa dollarsedlar i likens fickor för att visa befolkningen hur dessa två herrar roffat åt sig deras pengar. Denna konspirationsteori reviderades emellertid omsider till att ändå kunna länkas till USA, då man senare kom fram till att talibanerna genom en lång kedja kunde fästas vid de förenta staterna. Talibanerna är ju allierade med al-qaida, som är en Saudi-finansierad grupp, och saudierna är ju allierade med USA. Alltså var det USA som krigade mot USA i Afghanistan i oktober 2001, allt om man drar konspiratörernas idéer till sin spets.

    Devon: Synd att din kompis stoppade dig. Hade gärna läst brevet. Kan dock försäkra dig om att jag varken är ”Julus” eller ”Sune” utan enbart Julius. (Anmärker i regel inte på stavfel, men gör ett undantag när det kommer till mitt namn). Det finns helt klart konspirationer som varit sanna, men dessa skiljer sig enormt mycket i sin egenart från de som bara är just teorier. Den största verkliga är väl Watergate, men där var det ca åtta personer inblandade; presidenten, två småpolitiker och fem risiga inbrottstjuvar. Och det man ville åstadkomma var inte att döda någon utan att sno ett par sketna papper. OCH ÄNDÅ ÅKTE DE FAST. Att döda en människa är svårt. Dom jag har talat med som varit i krig har sagt att det är bland det svåraste man kan göra. Och då handlar det inte om att sticka kniven i någon utan att enbart trycka på vapnets avtryckare. Det är inte många i fredstid som klarar av det. Och för ett hemligt dåd som omfattar flera dödsoffer (9/11) ska man alltså hitta ett flertal som har den råa psykiska läggningen. Och därtill ska alla hundratals inblandade vara så pålitliga att inte någon av dem drogar ner sig och avslöjar allt senare.

    Varg i Veum: Jag håller med. Jag har aldrig påstått något annat. Jag är intresserad av svar från den vars åsikter i övrigt är på det sympatiserande planet med de konspirationsteorier jag nämnde i det första inlägget. Du tycks inte tillhöra den kategorin.

    Alla: Att ha avancerade konspirationsteorier räknas många gånger som en sjukdom. Och därmed hjälper det inte med argumentation. Ingen får för sig att argumentera mot att någon har dålig syn, i tron om att synen därför skulle bli bättre och det är närapå samma sak med konspirationsteoretiker.

    Nima igen: Ber om ursäkt för långt inlägg. Trist för dig att läsa igenom och ännu tristare för mig att skriva. Lovar att det inte ska bli ett signum för mig, men antar att det åtminstone finns lite plats över här sedan Amir avvisades.
    Mvh Julius Hjort

    • Julius: Ingen fara alls.

     >Kamali-skolan förefaller ha kommit till den rasbiologiska slutsatsen att konspirationer har en så avancerad karaktär att endast vita västerländska män (och för all del en och annan kvinna) är tillräckligt sofistikerade för att utföra en sådan.

     Exakt! Saudiska, iranska, indiska eller kinesiska politiker och affärsmän kan tydligen inte vara kallblodigt sluga och kalkylerande. (De är väl bara sydländskt spontana och hetlevrade?) ;)
     Det finns någon egyptisk komiker som skämtade om att 9/11 inte kan ha begåtts av egyptier; omöjligt att flera egyptier allihopa skulle ha lyckats komma i tid. Nu var det visserligen ett skämt men det säger ändå något om den i grund och botten rasistiska synen på araber m fl; att de kan inte klara av komplicerade projekt och att om något komplicerat har gjorts så måste det ha varit sionister eller amerikaner som egentligen legat bakom. I slutändan är väl de anklagelserna någon form av bisarra komplimang till de sistnämnda. :S

    • Sen har vi alltid Ockhams razor: ”Det fanns en arab som hatade judar pga Israel-Palestina-konflikten” är mkt enklare än ”2010 anlitade israelerna i hemlighet Merah för att (efter ett par års träning/planering) döda deras egna, i samarbete med fransmännen, så att Sarkozy skulle kunna stigmatisera muslimer utan att skämmas”.

     • Nima

      Kommentar 1:
      Visst är det knäppt? Självklart ska man få skoja om etniska/kulturella särdrag, annars vore jorden en mycket grå plats. Har även hört att ordet ”Tarouf” inte går att översätta till svenska, eftersom man ”inte sysslar med sånt här”. Att om det bara hade varit iranier på Titanic hade alla drunknat, eftersom var och en hade velat vara artig och sagt ”efter dig” vid nödutgången. Jag kan dra på munnen åt dessa skämt. Men när dessa inte stannar vid att vara just skämt som envar med (förhoppningsvis stor) distans kan se poänger med blir det obehagligt. När man på allvar tror att det inte finns någon etnisk svensk som trugar, när man tror att iranier är så omänskliga så att de inte i vild panik skulle trycka undan varandra och försöka rädda sig så gott det går, som alla andra folk på jorden, om de var på en sjunkande färja, när man börjar dra verkliga politiska poänger där ur, då är inte skämten roliga längre. Jag är inte egyptolog, men misstror inte dem som säger att man i den egyptiska kulturen inte är lika tidspessimistisk som i den japanska. Men att utifrån det, verkligen tro att en egyptier inte kan passa tider när det gäller, är ganska ordentligt korkat. Med all sannolikhet var inte den egyptiske komikern så dum, men han spelade på en idé som alltför många tar på alltför stort allvar.

      kommentar 2:
      Alltid lär man sig något nytt. Hade inte hört om detta begrepp tidigare men läste in mig via allas vårt wikipedia. Det där begreppet är en grundbult inom även kriminologin. Man ska alltid söka den enklaste förklaringen för det är nästan alltid den som stämmer.

      kommentar 3:
      Tack så mycket :)

  • Kent

   Lysande Julius! :-)

 10. Toby

  ”Merah kände inte stödet från vänsterns patologiska fixering vid Israel eller den vidspridda antisemitismen bland muslimer i såväl Europa som Mellanöstern.”

  NOG HAR vänstergrupper som Palestinagrupperna, Isolera Israel mfl lagt en del av grunden för denne mördare… Genom att indirekt stödja islamism och Hamas bild av läget i Gaza eller Fatahs bild på Västbanken…nu förstod jag inte alls hur du tänker…

  Dessa är medskyldiga liksom satelitTV-kanaler och Internet-webTV med religiösa antisemitiska och rasistiska inslag….

 11. Det går den trend i svensk media f n att bagatelliesera offren för våldbrotts (utom i fallet ABB) och fokusera på våldsmännen. Det är dem man bör ömma och tycka synd om enl bl a Greider.

  Att folk blir halft ihjälsparkade, skjutna och våldtagna är oviktigt. Samma trend råder tyvärr ute i Europa. Pliktskyldigast räknar man upp namnen på de mördade och sen ägnar man spaltkilometer åt den mördaren och hans svåra uppväxt. Han lär ha suttit i fängelse och blivit nekad anställning i den franska armén. M a o hemstk synd om honom !

  Allt detta sker i Europa där israelhat är så normaliserat att få ens tänker tanken att ifrågasätta det.

 12. Det som stör mig mest med sk ”anti” rasister eller ”anti” islamofober är att såna tror på fullaste allvar att kritik (eller hat som de kallar det) mot någonting som ens påminner lite om ”mainstream islam” är ”islamofobi”

 13. Kent

  En fullkomligt lysande text, Nima!

  Den innehåller många mycket träffsäkra och viktiga iakttagelser om hur debatten kring de här sakerna förs.

  Synd bara att den inte kommer att publiceras på någon tidnings debattsida. Men recycla gärna en version av den i något sammanhang!

 14. Ville

  Jag älskar iranier! Nima må vara undantaget: jag älskar Nima mer än så – Nima är på riktigt!

 15. Lizette

  Det känns så bra att det åtminstone finns 2 personer i Skandivanien som inte är judar men som har orkat skriva om det här, här är den andra:

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Det-muslimske-jodehatet-6796018.html

 16. Pingback: Nima Dervish hyfsar debatten efter morden i Toulouse « Avpixlat

 17. Pollenallergiker

  ag var i Stockholm cirka 2 veckor efter den som sprängde sig själv december 2010. Stockholmarna lever vidare som de burkar göra – öppnar sina butiker, torghandlarna på hötorget jobbar som de brukar göra och folk går runt som vanligt samt turisterna. Min slutsats är att vanligt folk vill leva sina liv och är inte intresserade av den enskilde som spränger själv i luften eller mördar folk.

  Hörde via radion islamologen Jan Hjärpe sade att det var en vilsen man. Om man mannen hade lyckats spränga sig mitt i bland folk samt mördat fler talet – skulle han fortfarande vara en vilsen man?

  Jag var i Gamla Stan och skulle äta en maträtt. Hittade en liten restaurang i en gränd. Det visade sig att ägaren och den anställde kommer från Israel. Jag gav den en spontan kommentar något om att ingen vill slås och bråka och alla vill leva i fred och frihet. De tittade på varandra och släppte de hade allt i händerna och vände sig om och log stort. Ägaren blev mycket glad. De var därför de flyttade till Sverige. Åter igen slutsatsen dras att folk leva utan krig, utan våld och i fred och frihet.

 18. resenaren

  Fantastisk klarsynt artikel Nima! Jag hade varit stolt över att ha kunnat sagt att du var min son!

 19. lee

  Tar av hatten .Mycket bra skrivet ..Respect !!

 20. Danne

  Tack för en väldigt bra text! Visste väl att hårdrockare var de mest klarsynta :) Synd att du buntar ihop SD med Breivik och Flashback-idioter bara, för de flesta av oss som kan tänka sig att rösta på SD är inte alls sådana.

 21. Tariq Ramadan har skrivit om Merah här http://www.tariqramadan.com/Behind-the-Toulouse-Shootings,11913.html?lang=fr och om Breivik här http://www.tariqramadan.com/Lessons-from-Norway,11641.html?lang=fr När det gäller Merah handlar det bara om hans tragiska liv och det franska samhällets exkluderande av honom som drivkraft bakom hans illdåd. Hat mot Israel och antisemitism ges noll förklaringsvärde. När det gäller Breivik handlar det bara om samhällsklimatet och islamkritikens förekomst i den offentliga debatten. Breiviks mentala hälsa är ointressant.

 22. O_Rolig

  Hittade hit från Avpixlat. Mycket bra och träffsäker text, men det är fortfarande stört omöjligt att få de styrande i Sverige att stanna upp och tänka till…

 23. Svensk med judiskt-tyskt påbrå

  Ja, det mest upprörande med Greiders artikel är ju inte att han försöker analysera terrorattentatet i Toulouse med sina marxistiska glasögon vilandes på ett trött och uppgivet ansikte. Ett slags ”cry” efter världsfred och alla människor hand i hand. En slags vänsteristisk naivism och pacifism. Det är ju inte detta människor upprörs över.

  Det är ju hans förmenta hyckleri och idetifiering med FÖRÖVAREN. Hur han försöker banalisera ondskan till att det handlar om en stackars trasig invandrarkille utan fritidsgård, eller vad? Hans introjektiva indetifiering med förövraren är rent ut sagt vidrig och absurd. Möjligen kan brottsoffer tänkas (tyvärr) agera så – vad jag vet är Greider inte offer vare sig direkt eller indirekt (ex. jude eller anhörig). Ideologiska skäl tycks ligga bakom, att vända på maktförhållandet är också typisk för rasistiska diskurser. Det är en härskarteknik. Man slätar således över allvaret i brottet och tystar så offren. Ilskan får inte utlopp – offret kan ju inte vara arg på ”olyckliga omständigheter”.

  Varför är det också hyckleri? Ja, jag har svårt att tro att Greider, eller någon annan, i en krönika skulle försöka mentalisera Himmlers eller Mengels brott mot mänskligheten när de analyserar WWII: hur de som tyskar blott var produkter av ett trasigt Europa, hur nazismen blev deras räddning till ett bättre liv, osv för att på så vis ”förklara” brotten. Som man ser förklarar man ingenting, utan förleder. Man skymmer vad som verkligen ligger bakom. Judeofobi.

  Jag har också svårt att tro att Greider introjektivt identifierar sig med den soldat i Afghanistan som massakerade civila afghaner. Där var ju åtminstone kontexten krig och soldater (jfr. Israel Palestina) mer av det slaget, så om något bör en sådan analys vara mer lämplig där. Posttraumatisk stress, dehumanisering av afghaner, soldaters kollektiva självbild, våldsfixering och glorfiering etc. Men Greider avstår där från sådana psykologiska förklaringsmodeller. Vad är hans motiv egentligen?

  Mvh

 24. Pingback: Historien upprepar sej | | birgitta-markinhuhta.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s