Rasism ligger i betraktarens öga

Människor fascinerar mig. En av kommentatorerna till min text om Kamali skrev:

Ni gillar verkligen att använda ordet husN**** va? Masoud har inte sagt det en enda gång vilket visar att mankan säga det på andra sätt som är lite mer korrekta.

Hon syftar på ordet husneger. Det är sant, han har inte sagt exakt det ordet, däremot har han använt ordet husnigger i en artikel i Mana. Rubriken var ”Folk(e)partiets bleke husnigger” och udden riktad mot Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni.

Malin Siwe skrev i DN:

I sin utredning kallar Kamali inte dessa tre för Onkel-Tomar, vilket han utnämnde Rojas och hans partikamrat Nyamko Sabuni till i tidskriften Mana i januari i en artikel med rubriken ”Folk(e)partiets bleke husnigger”.

Dilsa Demirbag-Sten skrev i Arena:

”Onkel-Tomar återger och återspeglar majoritetssamhällets ideologiserade och kons1rade [sic] ’sanning’ och framhäver att en gång för alla måste vi acceptera att för att bli integrerade måste ’de andra’ bli som ’oss’, det vill säga assimilerade, och detta är naturligtvis en omöjlighet.” (Masoud Kamali, Mana 3/1 06, med rubriken ”Folk(e)partiets bleke husnigger”).

Okej, Dilsa är ondskan själv enligt vissa. ;) Här är dock Manas Babak Rahimi som försvarar sin tidning i Expressen. Han citerar Dilsa:

Hon tar också upp några exempel på vad hon anser är ”uppskruvad retorik”. I tre fall ”Folk (e) partiets bleke husnigger” från 2005 och ”Kukklubbens fobi” från 2006 och ”Hata Israel” från 2003 reagerar hon på rubrikerna utan att reflektera över innehållet.

Okej, han menar att man inte ska reagera på dessa hårda rubriker (och varför inte det?), men förnekar inte att Kamalis artikel hade denna rubrik. Mana måste rimligen ha känt att denna rubrik var passande eller representativ för texten (det var väl för fan därför de satte den rubriken!). Ingenstans har jag heller sett Kamali protestera mot ”Manas felaktiga och vilseledande rubriksättning” av hans text, vilket gör det rimligt att anta att han inte hade några problem med den.

 

Så mycket om det. Sen har vi en viss bloggare (som jag inte tänker länka till för jag vill inte uppmuntra honom genom att ge gratisreklam varje gång han skriver strunt):

För den som likt undertecknad känner till PM Nilssons / Leo Lagercrantz / Sakine Madons rädsla att låta blattarna få rubriksätta sina egna inlägg triggas ju genast det kritiska läsandet och genomförandet av en sökning på orden ”fjäsk” och ”vita” utförs genast. Ingen träff av någon på dessa ord, som vanligt alltså.

Uppdatering 2010-12-04: Just precis så, om man falskrubricerar Kamali så är det sen bara att kalla in Nima Dervish. Och sen så har man honom i Newsmill visandes upp sin fula sida genom att föra en debatt mot texten i en rubrik – som aldrig skrivits.

Ack denna analfabetism som bereder ut sig över landet! ;) Låt oss titta på artikeltexten:

Nyamko Sabuni som har fått sin ministerpost tack vare demonisering av personer med utländsk bakgrund…

… När folkpartiet i början av 2000-talet kopierade den danska rasistiska modellen … lanserades den med hjälp av personer med invandrarbakgrund som t.ex. Sabuni för att gardera sig mot att bli anklagad för rasism.
Att använda personer med invandrarbakgrund för att bedriva en rasistisk politik och debatt är numera väletablerat i många euroepiska länder … . Detta har också en sociologisk förklaringsmodell som kallas ”det symboliska våldet” … . Det symboliska våldet utövas av privilegierade grupper genom ett system av belöning och straff. De som försvarar privilegierade grupper belönas och andra som kritiserar dem straffas. Sabuni och en del andra har fått sin belöning och tusentals andra som inte accepterar ett diskriminerande system som bevarar och reproducerar ”vithetens överhöghet” bestraffas.
Sabuni kunde höja rösten mot den utbredda diskriminering och rasism … . Men vi också vet att om hon hade gjort det så skulle hon inte dela på vithetens privilegier och komma in i de fina salongerna.

Summa summarum: De som inte bevarar ”vithetens överhöghet” bestraffas. Sådana som Sabuni (som låter sig bli använda i ”bedrivandet av en rasistisk politik”) belönas. Om Sabuni inte hade gjort vad hon har gjort hade hon inte fått ”dela på vithetens privilegier och komma in i de fina salongerna”.

Jag skulle säga att ”Sabuni har fått sin post genom fjäsk för vita” är en jävligt korrekt sammanfattning!

Och detta är bara den del som handlar om Sabuni. Bloggaren i fråga blundar för de andra två kritikpunkterna som jag hade (”definiera ’vita’” och ”hur ’skapade’ ’rika västländer’ hedersvåld?”)

Kamali skrev inte ordet ”vita”, men han skrev ”vithetens överhöghet”, ”vithetens privilegier” och ”vithetens försvarare”. Fixeringen vid hudfärg är uppenbar, vilket inte är något nytt:

Att Sabuni är svart och Billström öppet bisexuell döljer inte deras systematiska agerande för att förstärka rasism och diskriminering.” (Masoud Kamali, dn 13/10 06).

Han skrev också ”Ingen har förnekat det specifika i mordet på ’olika’ kvinnor. Olikheten däremot står inte för ’kultur’ eller nationalitet utan för historiska och socioekonomiska förhållanden skapat med god hjälp från rika västländer.”
Jag tycker att det berättigar mina frågor.

Men visst, bloggaren i fråga sökte efter orden ”fjäsk” och ”vita” och hittade inte just de orden. Allt är en enda lögn av Newsmill. Sure. Whatever makes you happy.

About these ads

25 kommentarer

Filed under Hedersförtryck, Integration, Media, Sverige/Inrikes

25 responses to “Rasism ligger i betraktarens öga

 1. Max

  Är det bara jag som ogillar när man använder begreppet ”vit” i svensk samhällsdebatt? Att hänvisa till onkel Tom känns som ett försök att dra en ytterst dålig liknelse (man ska alltid vara försiktig med liknelser, särskilt när det gäller olika epoker och samhällen. Det finns ju mer än en anledning till att exempelvis den populära Israel=Nazityskland haltar…)

  En teckning av den i många kretsar vördade Latuff på temat: http://desertpeace.files.wordpress.com/2010/02/obama20uncle20tom.jpg

  Det är väldigt lågt att förenkla individers identitet. En bög måste exempelvis inte dela RFSL:s agenda lika lite som en Muhammed nödvändigtvis bryr sig alls om skollunchens komposition.

  Gällande terminologi så är det sant som kommentatorn påpekade att Kamali i artikeln inte använde det beryktade ordet husneger, men som alla med grundläggande intresse för språk vet så kan det vara minst lika kraftfullt att undvika att säga rakt ut vad man menar, framförallt om man, likt Kamali, vill framstå som intellektuell (det är ofta smartare eftersom sofistisk argumentation tenderar att vara mer övertygande än raljerande hetsande). Kamali beskriver Sabuni som en husneger. Det är ju exakt vad han skriver, att hon är de vitas knähund. Att summera innehållet som att ”Kamali anser att Sabuni är en husneger” fungerar som ett hyfsat bra referat.

  Att försöka hänga upp sig på terminologi blir lika meningslöst som att påstå att nazisterna inte var folkmördare eftersom de aldrig använde termen ”folkmord”…

  Kamali och andra från det lägret gör ju exakt vad sverigedemokrater tenderar att göra, nämligen att reducera individen till en etnicitet. Undrar om Kamali förstår att om man anammar hans synsätt så blir plötsligt minoriteters ställning på den politiska arenan underminerad.

  Något som få svenskar förmodligen känner till är organisationen Log Cabin Republicans. Det är en homorättsorganisation inom Republikanerna i USA. Det finns alltså amerikanska homosexuella som hellre stödjer Republikanerna än det parti som i allmänhet varit starkare när det gäller just homosexuellas rättigheter. Apropå att man inte bör reducera människors individuella åsikter och intressen som Kamali et al. försöker göra. Tänk, en bög kan bry sig mer om andra politiska sakfrågor än de som rör hans egen läggning! Undrar om Kamali tror att de bruna/gula/röda/svarta/gröna/etc. har samma möjligheter, eller anser han att blattar bara är hjärndött boskap som behöver ledsagas?

 2. Dilsa…

  Men jag gillar snöeffekten här, mysigt! 8)

  För övrigt är Newsmill en högerextremistisk sajt. Jag skulle aldrig lita på vad som skrevs där.

  Nu är det FKütrummisen som behöver vårat stöd. 8)

 3. Chrisse

  Att dessa människor människor talar förbi varandra bottnar i att dom deras världsbilder utgår från så skilda filosofier. Altruism-kollektivism kontra individualism. Som Altruist-kollektivist utgår du alltid från grupper och då krävs generaliseringar och ditt utgångsläge är alltid kollektivet.

 4. MartinA

  Gör det inte ont i huvudet att studera sån kompakt idioti? Alltså, att närläsa folk man verkligen verkligen inte håller med i syfte att argumentera emot dem?

 5. Lizette

  @Fredrik. ” Liberaler vet inte vad ordet betyder. Det finns ingen liberal som står till höger om sossarna (där de står idag).”

  Och var står sossarna idag? Uppenbarligen står de inte för den förnyelse som Mona Sahlin trots allt försökte genomföra med känt resultat d.v.s att bjuda in ett parti (v) som alla tidigare partiledare har gjort allt för att hålla utanför regeringen, konstigt att de förlorade valet.

  • Det som är poängen, som jag var otydlig med, är att sossarna står där FP stog för 15 20 år sedan. Så du har rätt, de står inte för en progresiv politik längre. Då får man säka sig till V som står där S stog för 15 20 år sedan – även om borgerliga debatörer görna placerar V bredvid stalin eller pottan. Det säger förvisso mer om de debatörerna än om något annat…

   Men S förlorade valet av två anledningar. ingen av dem nämner du. 1: Mona. Ingen gillade henne. Varför valdes hon?
   2: moderaterna har stulit sossarnas politik, och sossarna visste inte hur de skulle tackla skiten. Jag gillar hur man försöker få det att låta som att det är Vs fel. Hur stort är partiet? 5%? Klart att det var V som förlorade valet åt S…

   Nej. Vakna. Tänk. Eller som Nima hade sagt: Destroy, erase, improve 8) (dok kanske i ett annat samhang.) ;)

   • Per

    Ursäkt Fredrik,du är så jäkla rörig som vanligt. Om Sossarna står där som FP stod för 15-20 och V står där som Sossarna stod för 15-20 år sen. Sen menar du att Moderaterna har stulit Sossarnas politik,står då M och V för samma politik?
    Sen har du lite fel med vad V roll var i valet. För första gången skulle V få sitta med i en regering vilket man aldrig hade gjort innan. Tidigare hade dom fått vara ett stödparti som tillräckligt många Sossar stödröstade på så att dom inte skulle falla under 4 % spärren..alltså nyttiga idioter.
    Du lyckades bara att bli ännu mer otydlig och grumlig i din s.k argumentation.

    • Jag tror att du förstår. Men du vill verka lite speciell. Det är ok. 8) Jag tycker om dig ändå!

     För diskussionens skull säger vi att du har rätt, även om det du pratar om var gammalt så sent som på 70-talet. Kamrat 4% kallades det då det begav sig. För fyra val sen var V sveriges 3:e största parti… Dina resonemang haltar inte, de självdör.

     Numera är stödröstande till för KD och C. Men jag tror att du vet det med. 8)

     Om du fick bestämma skulle jag skriva som om ni läsare var mentalt begränsade, och det tror jag inte att varken du eler någon annan är. I någon större utsträckning. Borgerlighet kräver lite dårskap. ;)

     8)

   • >2: moderaterna har stulit sossarnas politik, och sossarna visste inte hur de skulle tackla skiten.

    Vaddå tackla? Har man en vettig politik som man tror på så håller man fast vid den vid vått och torrt, oavsett vad ANDRA gör. Eller ”Death to all posers” som du hade hade sagt. ;)

   • Ardumanish

    M har inte stulit S politiken, dom slängde ut tillräckligt med morötter för att få med sig tillräckligt många i arbetarklassen, och mona ville inte ha med vänstern att göra.

 6. Ardumanish

  Försökte läsa inlägget men fick ont i huvudet, det lustiga är att dom som babblar om ”Vithet Överhöghet”,asiatisk rasism, onkel tom osv är ofta faktiskt själva rasister, islamister brukar använda säg av dessa termer trots att islamisterna har faktiskt sin egen verson av ”Vit Överhöghet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s