multilingualist

Igår hade jag nöjet att träffa L, en svensk snubbe som inte bara pratade FLYTANDE persiska, utan även gilaki, azeri, sorani… PLUS flytande arabiska. (Tydligen så kan han anpassa sin arabiska dialekt efter den han pratar med. Om personer är från Libanon växlar han över till libanesisk arabiska, om denne är egyptier så växlar han till det.)
Jag ville typ adoptera snubben. Jag ska skaffa en dotter, enbart för att gifta bort henne med L. ;)

Skämt åsido, L är runt 30 år och har aldrig bott i Iran. Alla dessa språk har han lärt sig på universitet i Sverige. (Vart han än går har han språkböcker med sig, igår på festen hade han typ böcker i varje kavajficka.
1999 åkte han ner till Iran för att resa runt. Man förväntar sig att det skulle sluta med att han får nåt  jvla stipendium, hederstitel eller dyl. istället blev han utkastad efter en månad då man blev misstänksam över hans otroliga språkförmåga. Vilken jvla skitregering vi har!

About these ads

7 kommentarer

Filed under Iran, Personligt, Språk, Sverige/Inrikes

7 responses to “multilingualist

 1. Johan

  Det var lite synd enligt min mening att han inte har försökt sig på ossetiska än, då han redan bemästrar tre iranska språk :)

 2. Hannes

  Imponerande!!! När det gäller arabiska bör det kanske nämnas att det som i sammanhanget kallas för dialekter i själva verket är att betrakta som separata språk (och de kan såvitt jag vet skilja sig lika mycket som t.ex. svenska och tyska).

 3. Johnny

  Hade en lumparkompis som var lingvist. Engelska, tyska, franska, spanska, ryska, italienska, de nordiska språken och säkert något mer. Då var han runt 20 år gammal, vore intressant att veta hur många språk han kan idag. Kommer ihåg att han åkte iväg på en permission och köpte en satellitdisk för att kunna se på rysk TV så att hans uttal skulle bli bättre. Det lustiga är att befälen ”upptäckte” inte att de hade en lingvist som kunde flytande ryska förrän det var dags att rycka ut. Killar som dessa skulle ju hamna på tolkskolan eller liknande.

  Att kunna så många fjärran språk som ”din” snubbe är dock imponerande. Själv är jag på nivån att jag finner en trygghet i att menyerna på invandrarrestauranger är numrerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s