”Botkyrka kommun förfalskar forskning”

Under senaste två veckorna har jag försökt få nedanstående text publicerad i diverse tidningar. Ingen nappade, så jag publicerar artikeln här istället.

—————————————————————

Politikerna i Botkyrka kritiseras för att ha förvanskat och censurerat kommunens nya policy mot hedersförtryck.

På sitt intranät meddelar Botkyrka kommun stolt att man, som första kommun i landet, har tagit fram en policy mot hedersförtryck. Policyn, som enligt kommunen ”innebär ett klart ställningstagande”, får dock kritik av socionomen Devin Rexvid. Han anser att skrifterna som policyn skulle baseras på har censurerats.

Det började med att politikern Jimmy Baker (m) föreslog en kartläggning av hedersförtryck i kommunen. De rödgröna såg inget behov av kartläggning, men sa ja till en handlingsplan. I februari anlitades Rexvid för att göra undersökning baserad på erfarenheterna från de som möter hedersförtrycket via arbetet, såsom skolsköterskor, kuratorer, lärare, socialsekreterare med flera. När rapporten var klar tog politikerna bort den, då den ”skulle skicka fel signaler till media” och få bort fokus från själva policyn.

Rexvid tror att orsaken snarare är att rapporten innehåller kritik mot politikerna. Politikerna är fega i frågan, menar han, av rädsla för att ge rasister vatten på kvarn.

– Samtidigt blir konsekvensen en omvänd diskriminering av unga, som nekas sina lagstadgade rättigheter. Politikerna vill förklara hedersförtryck med partiideologiskt färgade teorier om könsmaktsordning. Det är problematiskt.

–Det är valår. S, v och mp vill inte hamna i konflikt med vissa patriakala etniska och religiösa föreningar i Botkyrka. Utåt använder kommunen formuleringar som myndigheterna vill höra, samtidigt som man mycket väl vet vad dessa föreningarna står för.

Devin hade även blivit ombedd att skriva en forskningsgenomgång.
–När den var klar gjorde man godtyckliga ändringar och förfalskningar.
När Rexvid protesterade togs även denna skrift bort.

De som står bakom ändringarna är kommundirektören Palle Lundberg, socialchefen Lotta Persson, enhetschefen Anna Giotas-Sandquist och Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Sjöström.

När undertecknad kontaktar Giotas-Sandquist anser hon sig inte vara rätt person att tala med och hänvisar till Lundberg. Persson säger att rapporter generellt tillhör kommunen, men vill inte uttala sig om detta specifika fall och hänvisar till Sjöström (som undertecknad förgäves har försökt nå för en kommentar).

Kommundirektören Palle Lundberg säger att tjänstemännen bara ger förslag på vad som ska läggas fram.
–Så gör vi hela tiden. De förslag jag får från mina tjänstemän gör jag ändringar och justeringar i, då jag är ytterst ansvarig för det som ska läggas fram. Det är synd att Devin inte förstår vad tjänstemannarollen innebär.
Lundberg vill dock inte ge en kommentera angående vad i Devins ”förslag” som gjorde att han såg behovet av justering.

Svaret upprör Rexvid:
–Min kritik bygger på att de tar bort en rapport som handlingsplanen till synes bygger på. Huruvida den formella beslutsgången har gått rätt till är ointressant, men de fokuserar bara på den delen, istället för orsaken till att rapporten togs bort eller motiveringen bakom förfalskningarna i forskningsgenomgången.

Nima Dervish

About these ads

20 kommentarer

Filed under Hedersförtryck, Integration, Media, Sverige/Inrikes

20 responses to “”Botkyrka kommun förfalskar forskning”

 1. Ardumanish

  ”Rexvid tror att orsaken snarare är att rapporten innehåller kritik mot politikerna. Politikerna är fega i frågan, menar han, av rädsla för att ge rasister vatten på kvarn.”

  Orsaken att rasister kan hälla vatten på kvarnen är på grund av att politikerna inte vill dela med sig information, misstro mot politiker uppstår när dom säger en sak och gör en annan.Är det helt ok enligt politikerna att en dotter mördas på grund av en allmänt störd uppfattning hos vissa manliga medlemmar i en familj, notera vissa familjemedlemmar.Hur många tjejer måste dö innan idioter till politiker agerar?

 2. Pingback: Botkyrka kommun förfalskar forskning om hedersförtryck « Nordic Dervish « Varg i Veum

 3. Pingback: Nima Dervish: Botkyrka kommun förfalskar forskning | Politiskt Inkorrekt

 4. Alla kommunala handlingar är offentliga och måste lämnas ut. Om en kommun vägrar kan man gå till länsrätt/kammarrätt för att tvinga fram ett utlämnande. Kör på, Nima! Jag vet att du har kurage att göra det.

  [Borttaget av admin-reklam]

  • Okej, detta är tredje gången du länkar till Caesar. Tips är en sak, reklam en helt annan.

   Utlämnande? Av vad? Jag *har* rapporterna, det behövs inget utlämnande.

 5. –Så gör vi hela tiden. De förslag jag får från mina tjänstemän gör jag ändringar och justeringar i, då jag är ytterst ansvarig för det som ska läggas fram. Det är synd att Devin inte förstår vad tjänstemannarollen innebär.

  Har denne Devin kvar texten kan han ju lägga ut den själv. Jag tycker att detta verkar vara hederlig byråkratism – fascism skulle man kunna säga. Men alltså, om hela avhandlingen bygger på rapporten, som tydligen blev borttagen, då hade ansvariga kunnat välja att använda intervjuerna till sin fördel; är det så dåligt som det verkar i din text borde det vara busenkelt. Eller? Byråkratism så klart. Fuck it!

  Forskning och politik hör dock sällan ihop. Se bara på FPs ledare, som på frågan om vilken forskning han baserar sin skolpolitik på flummar iväg om blaha om uppforstran. Snacka om förfalskad… eller, snacka om vansinne… Eller då statsministern säger rakt ut att all forskning om fängelsestraff och dess effekter är flumm. Otroligt nochalant. Som att han skulle veta bättre om den forskningen än forskarna.

  Jobbigt.

  Bra dag annars 8) Varm och mysig på skansen.

 6. Putte

  En undersökning bland elever på tumba gymnasium visade att hedersrelaterade frågor var det som drabbade flest, mobbing kom 2a.

 7. Kan du inte visa hela dokumentet?

 8. Det är skrämmande att se att såpass viktiga samhällsfrågor får förvanskas och döljas.. Jag är glad att det finns folk som nyttjar bloggar och andra media för att visa upp de verkliga resultaten i många frågor som annars förblivit dolda!

  Tack för intressant läsning!

  Passar också på att tacka för de fina krönikor du skrev förra sommaren. De gjorde mig glad!
  Ha en trevlig sommardag!
  /Pauline

 9. Pingback: Intressant blogginlägg om politikernas censur. « Therese Borgs blogg

 10. Tack för en mycket intressant och välskriven artikel. Jag har skrivit om din artikel i min blogg och lämnat en länk hit, då jag anser att det är väl värt att upplysa folk om den politiska censur som verkar vara allt annat än ovanlig.

  Mvh
  Therese

 11. Danne

  Det är helt jävla otroligt vad svenska politiker är fega. Dom klarar uppenbarligen inte sitt jobb.
  Nu höjer politikerna sina löner läste jag. 5000kr för vissa 4000kr för andra. Många av dom tjänar över 100.000kr per månad.

  Vad skönt! Dom känns verkligen som en del av folket. (grov ironi)

 12. charlotte

  ”Rexvid tror att orsaken snarare är att rapporten innehåller kritik mot politikerna. Politikerna är fega i frågan, menar han, av rädsla för att ge rasister vatten på kvarn.”

  Vad som är så motsägelsefullt med det argumentet är ju just det faktum att en äkta rasist knappast bryr sig om huruvida en invandrarflicka förtrycks av männen i sin familj.

  Det är en effektiv rökridå; man gömmer sig ständigt bakom politiskt korrekta floskler för att slippa ta den riktiga debatten – oförenligheten mellan svenska värderingar och kulturella företeelser med ursprung i främst muslimska länder.
  Jag ser mörkt på Sveriges framtid. Fegheten och oviljan att hamna i konflikt kommer med ett högt pris. Tyvärr blir det främst de individer som verkligen kämpar emot som får stå för notan, speciellt då de får zero support från myndigheter.

  Men what the hell, man kan ju alltid göra ytterligare en utredning, right??? Om inte annat så skapar det väl fler arbetstillfällen för dessa otaliga kommitteer. (Rolls eyes)

 13. Om det är som Putte säger ser jag inga problem med någonting. Utöver situationen för eleverna så klart. Känner de sig hederskränkta så ska det (problemet) lyftas fram och bekämpas, som alla andra orättvisor.

  Rasister är hjärndöda. Man behöver inte bry sig om dem. Det är nämligen så att man inte kan förklara saker för idioter, på grund av att de är idioter. Jag brukar hota med spö. Eller skriva insändare i byggnads. 8)

 14. Genomsyrbarheten i alla verksamheter som är statligt ägda är en viktig del i en demokratiskt land. Alla svenska medborgare ska kunna enkelt och utan att bli ifrågasatt få tag på sann fakta om en kommunstatistik och annan information utan oro om informationen är manipulerad.

 15. Pingback: Hedersförtryck i Botkyrka? | Dissidenten Stenkvist

 16. Pingback: Botkyrkas policy mot hedersvåld 2 « Nordic Dervish

 17. alltså tjänstemannarapporter eller konsultrapporter är en sak, forskning är en annan. Det är helt olika nivå på kraven, frågeställningarna och så vdiare och så vidare. Kalla saker vid dess rätta namn please.

 18. Pingback: Invisible woman | Nordic Dervish

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s