Grisar och apor och människor

Tillägg 1/1:
Man tror att vissa saker är självklara, men uppenbarligen är det inte så, så här kommer ett tillägg: 
Jag äcklas även när folk upprörs över Hamas raketer (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om Israels bosättningar, sanktioner mot Gaza och dödsskjutningar av palestinier. Det är hyckleri och dubbelstandard.
Jag vill även tillägga att jag tar avstånd från nazism, våldtäkt, pedofili, sex med handikappade, tortyr av kattungar, skattefusk, slemmiga dansbandssångare och eurotechno. Eftersom jag inte specifikt tog avstånd från dessa företeelser i detta inlägg skulle man ju kunna tro att jag stödjer sådant. 
Jag ber alla neutrala, fredsälskande humanister om ursäkt. Jag hoppas att ni kan förlåta min slarviga otydlighet.

 

http://www.Albian.ps som tycks vara en palestinsk nyhetssajt har man bilder på skärrade israeler som drabbats av Hamasraketer. Körde sajten genom Google translate: Judarna/israelerna kallas för grisar och apor.  

Såhär kommenteras denna bild på sörjande kvinnor: 
 
”Smaka, avkommor till grisar och apor, smaka dödens färg, välsignade Qassam-raketer.”
[min justering av Googles översättning: ”Taste the descendants of monkeys and pigs taste of the color of death, Qassam rockets blessed”. Originaltexten lyder: ”ذوقوا يا أحفاد القردة والخنازير طعم لون الموت بصواريخ القسام المباركة”  

Fler kommentarer:
”One corpse before burial Zionist pigs” (جيفة أحد الخنازير الصهاينة قبل دفنه)

”It may be no more rats Kaaba” (فئران لا أكـــــثر ورب الكعبــــة)

”Gustatory sow with their dirty” (ذوقي أيتها الخنزيرة القذرة)
ذوق: taste    أيتها: with their     الخنزيرة: pig     القذرة: dirty
 

”She will cry dirty blood, and our missiles pursue even in your dreams”
(ستبكي دماً يا قذرة، وصواريخنا ستلاحقكم حتى في أحلامكم)

Tack till essbeck för länken.

PS. Jag har inte lagt upp bilder på döda palestinska offer i detta inlägg. Vänd inte detta till att jag skulle strunta i palestinska offer för så är det inte. Däremot äcklas jag av lidandet på bägge sidor. Jag äcklas när folk upprörs över Israels bombande (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om Hamas raketer. Det är hyckleri och dubbelstandard.
På senaste tiden har många koncentrerat sig på att uppröras enbart över Israelisk dödande och gråta enbart  över palestinskt lidande. Hamasraketer och judiskt lidande tycks inte betyda något.
Jag tänker inte välja sida i den här vidriga jävla konflikten. Människor är människor oavsett vilken sida av konflikten. Om vi odrabbade svenskar inte kan vara objektiva, neutrala och sansade, vad kan man då begära av israeler och palestinier?

About these ads

136 kommentarer

Filed under Israel/Palestina, Människorätt, Världen/Utrikes

136 responses to “Grisar och apor och människor

 1. Thommie

  Som jag har förstått det så är den svenska nyhetsrapporteringen väldigt vinklad, till palestinernas fördel. Jag har egentligen ingen aning om vad som händer, då jag inte varit tillräckligt intresserad för att sätta mig in i det hela. Men du verkar ha lite koll i alla fall. Är det så att Hamas bröt en vapenvila(vilket jag läst på ett par andra bloggar) och därför Israel ”gav igen”? Eller var vapenvilan över? Skulle vara skönt med lite klarhet kring detta.

  Hur som helst är det vidrigt av Albian.ps att skriva så. Nu vet jag dock inte på vilken nivå denna nyhetssajt är, om den är som aftonbladet eller flashback.

 2. Är vi inte alla ättlingar (descendants) til apor? Ibland förstår jag verkligen inte förolämpningar. En förlust är en förlust vem du än är

 3. Dan

  Jävligt kloka ord. Dina alltså, inte de i bildtexterna…
  Media gör ju skillnad på folk här med. En död svensk är mer än 12 sprängda irakier.
  Gott nytt år på dig!

 4. Jag skulle hålla med dig CrimsonAnna. Jag antar att de talar från sitt sätt att se livet och livet efter döden. Jag tror att man kanske skulle snubbla in på en bredare diskussion som är närbesläktat med synsätt där folk tror på Intelligent Design och kreationism. En rörelse som starkt motsätter sig Darwins idèer om att människan härstammar från aporna.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligent_design

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Evolutionsteori

 5. DunderMinnet

  Amen to that brother!
  Kan dom inte sluta slåss där nere NÅNGÅNG.
  Båda två lider ju av den här konflikten lika mycket, går det inte att få dom att diskutera upp nya planer.
  Även om de är av olika trosuppfattningar så har dom två ben, två armar, ett huvud – dvs dom är lika mycket människa som den näste.

 6. sionist

  ”men inte säger pip om Hamas raketer.
  Det är hyckleri och dubbelstandard.”

  Stämmer, det är modus operandi för palestinagrupperna och andra s.k. arabiska ”vänner”.

  ”På senaste tiden har många koncentrerat sig på att uppröras enbart över Israelisk dödande och gråta enbart över palestinskt lidande.”

  Stämmer inte, för när araber plågar eller dödar andra araber, bryr man sig inte, överhuvudtaget (…om det naturligtvis inte går att skylla på israel). Nu senast har Hamas mördat minst 5 civila i utomrättsliga avrättningar. Med nackskott inne på Gaza sjukhus.

 7. Ibrahim

  Tänkte skriva men jag vart väldigt besviken och bestörtad av denna artikel…
  Men vem är jag….

  טבח בעזה

 8. Ibrahim

  Väldigt obehaglig artikel

  Nima
  till och med Israeler och judar fördömer denna israeliska invasionen mot Gaza! Suck**

  http://www.jewishvoiceforpeace.org/publish/article_1146.shtml

  såhär säger Jewish Voice for Peace och tack för att de finns..

  Moreover, massive Israeli air strikes have proven an indiscriminate and brutal weapon. In just two days, the known death toll is close to 300, and the attacks are continuing. By targeting the infrastructure of a poor and densely populated area, Israel has ensured widespread civilian casualties among this already suffering and vulnerable population.

  This massive destruction of Palestinian life will not protect the citizens of Israel. It is illegal and immoral and should be condemned in the strongest possible terms. And it threatens to ignite the West Bank and add flames to the other fires burning in the Middle East and beyond for years to come.

 9. Ibrahim

  Glömde lägga till
  Israeler som protester i Tel Aviv och stort tack till de..

  Jewish Voice for Peace joins millions around the world, including the 1,000 Israelis who protested in the streets of Tel Aviv this weekend, in condemning ongoing Israeli attacks on Gaza. We call for an immediate end to attacks on all civilians, whether Palestinian or Israeli.

  Israel’s slow strangulation of Gaza through blockade has caused widespread suffering to the 1.5 million people of Gaza due to lack of food, electricity, water treatment supplies and medical equipment. It is a violation of humanitarian law and has been widely condemned around the world.

  Nima du bör nog också protestera mot israeliska invasionen och massakern!?

 10. juggen

  Ibrahim:

  Vad är det du har missat? Ser du någonstans att Nima stöder attacken mot Gaza?
  Det gör inte jag, men du kanske ser något som jag inte ser? Kan det hända att det du ser även är det som kallas för hjärnspöken?

  Nu råkar det vara så, eftersom du uppenbarligen har missat det, att Nima tycker det är konstigt att det ENBART skrivs om palsetiniernas lidanden när det faktiskt är så att det finns palestinier som angriper judar OCH dessutom angriper varandra.

  Och det som skiljer dig och Nima åt är att han tycker att ALLT lidande är tråkigt, inte enbart palestiniernas. Han försökte skapa en mer NYANSERAD bild av denna konflikt, men du kanske inte är intresserad av nyanser?
  Du kanske rentav tror på gott och ont, paradis och helvete?

  Antingen är du religiös, nationalist eller någon form av idealist, vilket du än är så är ditt sätt att betrakta saker och ting oerhört enkelspårigt. Livet är tyvärr inte så enkelt eftersom människor är inblandade och har man inte förmågan att se nyanser i saker så uppstår just sådana konflikter som den i Gaza. Du är den andra sidan av samma mynt, d.v.s. du är en person som tar tydlig ställning i en fråga som jag har starka misstankar att du inte vet så mycket om. Framför allt så uppmanar du en person att ta ställning till något som du kallar för ”massaker” när det faktiskt råkar vara så att:

  1. Israel blev angripet av flera länder under 1967, det var alltså INTE Israel som var angriparen, och Israel ockuperade efter det Gaza-området bl.a. eftersom de gick ”segrande” ur konflikten. M.a.o. om de aldrig hade angripit Israel då hade t.ex. Gaza aldrig varit ockuperat i så många år. Men uppenbarligen finns det nötter som tycker att det är bra att använda sig av våld och då uppstår situationer som denna som den är nu.
  2. Under den senaste tidens vapenvilor så har har de gång på gång brutits från BÅDA sidor. Det är ganska självklart att den sidan som har tillgång till en starkare vapenmakt använder den, det hade Hamas också gjort ska du se.

  En fråga: Vilken verklighet lever du i när du inte förstår att en nation som känner sig hotad av samtliga av sina grannländer använder sig av våld när det uppstår en våldsam konflikt och de först blivit angripna av dessa länder?

  Varken Nima eller jag stöder våld men är det därför fel att försöka återge en situation mer objektivt än den versionen som vi får ta del av i media? Det tycker inte jag, men uppenbarligen du.

 11. Who Is Responsible For The Gaza Strip Conflict?

 12. Kambiz

  Tack Nima, jag skulle tillägga att i krig också, man måste ha principer: man ska inte gömma sig bakom civila, man ska ha respekt för de döda och….
  Jag fattar inte heller varför alltid media tar sida istället för att vara objektiv( är det Israelers liv har mindre värde).

 13. Akkadia

  Den här konflikten kommer aldrig att lösa om de inte helt enkelt ger med sig om vem som har rätten till ett specifikt område.

  Annars kan vår ”käre” Berlusconi kräva att få tillbaka landområdet eftersom Romarriket hadet det, alternativt akedemiernas/persiernas ledare (you know who) har den rätten. Varför inte tillåta assyrierna ha området eftersom de hade det för ett antal tusen år sedan eller egyptierna? Vi kan gå hur långt bak som helst och det gör inte att vi närmar oss lösningen.

  Det gäller att acceptera att områden har blivit Israel och respektera varandra (shit, det sista lät som om jag skulle försöka vinna en Miss world contest, måste vara bakfyllan som talar).

  Hur som helst, kriget är hemskt och det gäller att inse att båda lider av detta.

  Peace and love baby

 14. Ibrahim

  Juggen

  Jag tror Jewish voice for Peace har mer nyanserad bild än vad du någonsin kommer att ha just nu..
  Åk till Gaza och västbanken och sen snacka
  vilka som lider..
  Men du kanske vill inte uppleva verkligheten utan leva i en matrix värld..

  Det som Serbiens förra regering gjorde mot Bosnien har likheter med det som Israel gör nu mot Palestinier eller du kanske förnekar Serbiens brott mot Bosnierna??

  Vi snackar inte om 1967
  Israel har genom historien begått massaker från 1948 tills nu och sluppit undan.

  Tips kolla i FN dokumentation så ser du hur mycket Israel har brytit mot FNs mänslikga rättigheter och vilka som har begått folkmord efter folkmord..

  Kolla med Israeliska B,Tselem

 15. A-K Roth

  Igen, Nima, enastående bra skrivet.

 16. Ibrahim
  Men för sjutton Ibrahim, läs. LÄS. LÄÄÄÄÄÄS!

  Du skriver om hur många som fördömer attackerna mot Gaza, som om jag skulle ha visat stöd till dem. Är du permanent blind eller bara tillfällig? Var har jag visat minsta stöd till Gazabombningarna? Vafan!
  Skärpning…

 17. Nu läste jag juggen och ibbes diskussion.
  Grabbar, skit i 1967, ni behöver inte klottra bloggen med att diskutera 1967, 1948, 1923, 1898 eller 3000 f. Kr.
  Det enda detta inlägg handlade om var att jag blev upprörd över hur VISSA på palestinska sidan försöker döda judar, lyckas till VISS del och sedan kommenterar judiskt lidande på ett vidrigt sätt. När detsamma förekommer fr Israelisk sida så kommenterar och fördömer alla och blir tårögda för offren. (Vilket förstås är BRA!)
  Men vidrigheterna från palestinisk sida nämns inte, kommenteras inte och fördöms inte. Det var ALLT jag ville säga, inget mer. Blanda inte in en massa annat.

 18. juggen

  Ibrahim:
  Jag tolkar ditt påstående som att du menar att palestinierna i Gaza lider, att israelerna inte lider och att de som ensamma bär ansvaret för palestiniernas lidande är israelerna.

  Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig om vad jag anser om din slutledningsförmåga utan att vara nedlåtande och kanske t.o.m. direkt förolämpa dig, trots att det enda jag skulle vara är att vara ärlig om min uppfattning av dig. Därför låter jag bli att säga något. Det finns ju en risk att Nima blockerar mig om jag använder mig av alltför hårda ord. :D

  Jag har en fråga till dig: förnekar du de brotten som begicks mot serberna? Själv förnekar jag inte att brott begicks från samtliga parter i den konflikten.
  När du säger ”Serbiens förra regering”, exakt vad syftar du på då?
  Det vore intressant om du kunde ta fram tillförlitlig information om att Serbiens förra regering var direkt inblandad i det som hände i Bosnien. Mig veterligen så var det främst bosnien-serbisk milis som stod för de flesta av brotten som begicks från ”serbiskt” håll. Men oj, du kanske inte ens förstår skillnaden? Förlåt, det krävs ju att man är lite insatt i frågan.

  Du verkar ha väldigt svårt att förstå att konflikter som inträffat t.ex. i f.d. Jugoslavien och Israel har en historia som påverkar människornas handlingar ganska mycket. Nu råkar det vara så att din bristande förmåga att förstå saker är ditt problem, och inte mitt.

  Ibrahim, som är ett arabiskt namn, pekar på att du är engagerad i denna fråga just p.g.a. ditt ursprung. En fråga Ibrahim: är du lika engagerad i det faktum att araber dödar araber i ganska stor utsträckning?
  Låt oss exempelvis se vad som händer i Saudi Arabien varje år:

  http://mobil.sr.se/site/index.aspx?artikel=746723

  Du kanske tycker att det är skillnad om det är araber som dödar araber? Du kanske tycker att det är okej så länge det inte är ”äckliga” judar som gör det?
  Och varför nämner du exempelvis inte att det i Kina avrättas långt många fler människor per år än vad det dör i Israel? Visste du att det i USA mördas ca 16000 människor per år, d.v.s. att de mördar varandra? Men det spelar ingen roll för dig Ibrahim, inte sant?

  Jag ska inte gå in i detalj på vad jag tycker om nationalister eller religiösa, men att säga att jag är äcklad är bara att skrapa på ytan av vad jag anser om sådana människor. Du får fråga dig själv om du tillhör den skaran eller inte. Jag har mina misstankar.

  Några frågor till: Vad innebär folkmord för dig?
  Är det när man mördar folk? Och när judar dör, är det svin som dör då?

  Så som jag tolkar dina påståenden så har det som judarna historiskt sett utsatts för absolut ingenting att göra med konflikten som råder idag. Eller t.ex. att det i Koranen står att judarna ska dödas och att av en ”slump” så råkar länderna som befinner sig runt Israel samtliga till störst del bestå av en muslimsk befolkning.

  Nu är jag inte lika enkelspårig som du och påstår därför inte att alla dessa muslimer vill döda alla judar. Däremot tror jag att det finns tillräckligt många muslimer som vill det, och försöker, att det enbart i sig är en ganska stor anledning till att denna konflikt inte tar slut.

  Att sedan påstå att det inte finns israeler som är lika ”enkla” i sitt tankesätt vore dumt, och nu råkar det vara så att jag inte är det.
  Jag, till skillnad från dig, kan just uppleva det som kallas för verkligheten.

  Får jag gissa, brukar du gå runt med en palestinasjal på dig? Coolt…

 19. Juggen/Ibbe:
  Great! Nu fick vi in Jugoslavienkriget i detta också, som om det inte vore nog med Israel/Palestina. :)

 20. juggen

  Nima: Det var INTE jag som tog upp det. Fråga pro-islam-killen Ibrahim varför han enbart tar upp konflikter där muslimer varit inblandade, som han gärna ser som offer som aldrig gjort andra illa och vars lidande han anstränger sig för att framhäva.

  Alla andra är ju onda, men inte muslimerna. Vilken ”tillfällighet” att det är just så när Ibrahim får berätta sin version.

 21. Pingback: Svenskt judehat och förakt för araber « FRED I MELLANÖSTERN

 22. Ibrahim

  Jag lägger ner…

  Jag hänvisar till denna judiska länk

  http://www.jewishvoiceforpeace.org/publish/article_1146.shtml

  och avslutar min diskussion.
  Jag vill inte hamna i en pajkastning som Juggen har startat.

 23. Eleni

  Ibrahim, det ar Nimas blogg och han bestammer sjalv vad han vill skriva…Som han har skrivit tidigare ”jag ar ingen Jukebox”. Nima, jag tycker du tog i onodigt hart mot Ibrahim. Han blev barnsligt besviken over att du inte verkar bryr dig, over att du inte ”tar stallning”. Han gick definitivt for langt nar han kallar din post for ”obehaglig”. Manga ar ratt upprorda just nu, da gar man for langt. :)
  Intressanta postningar om Iran forresten.

 24. Eleni

  Ibrahim, tack for lanken forresten. Hoppas fred bryter ut snart. :(

 25. Ibbe:
  Men inser du att det allra första steget togs av dig? Att du missförstod mitt inlägg och orättvist och felaktigt insinuerade att jag skulle ha gett stöd till bombningarna i Gaza? Inser du det?

 26. Ibrahim

  Nima
  Jag var inte ute efter måla upp dig att du stöder bombningarna men jag medger att jag skrev otydligt och kanske därav frustrationen som kan tilläggas.

  Jag ber om ursäkt ifall jag delade ut en personlig påhopp till dig eller begick övertramp.

  Till Juggen
  Räcker en vänlig hand till dig och avslutar det det på ett vänligt sätt..

  Slutligen älskar jag alla mina medmänniskor, oavsett bakgrund , kristna, ateister och judar…

 27. Eleni:
  Han blev barnsligt besviken over att du inte verkar bryr dig, over att du inte “tar stallning”.

  Vi är inte barn, så jag har inte tålamod för någon form av ”barnsligt” beteende.
  Man skulle lika gärna kunna skriva: ”Men Nima, hela världen är emot nazism. Du har inte öppet tagit avstånd från nazism. Stödjer du kanske nazisterna?”

  Vafan, vissa saker är så självklara att man inte behöver säga det.
  Och ändå, eftersom jag visste att ngn skulle missförstå blogginlägget så skrev jag tydligt:
  ”Jag har inte lagt upp bilder på döda palestinska offer i detta inlägg. Vänd inte detta till att jag skulle strunta i palestinska offer för så är det inte.”

  Jag SKREV detta, och ändå… Hade det varit första gången så hade jag viftat bort det, men detta är 756:e gången och då blir man mäkta FÖRBANNAD över att människor kommenterar något som de uppenbarligen inte har LÄST ordentligt.

 28. Ibbe:
  Ok nu kom din sista kommentar medan jag skrev till Eleni.
  Tack för ursäkten, uppskattar det verkligen. :)
  Peace!

 29. Ibrahim

  Tack Eleni för feedbacken :)

 30. Eleni

  ”Nordic Derwish” om du inte tal barnsliga kommentatorer som mig och Ibrahim, (till skillnad fran t ex zionisten och juggen) kan du moderera bort vara kommentarer, eller stanga av funktionen helt. Det ar bara att inse, alla ar inte alla lika mogna och intelligenta som du ar. Du maste ha talamod med oss. :)

  Gott nytt ar, trots allt. Eleni S

 31. Ibrahim. Kollade in mission statement för den sidan som du länkade om ”Jewish voice for peace” skall visa lite vad de skrivit.

  We seek:

  * A U.S. foreign policy based on promoting peace, democracy, human rights, and respect
  for international law
  * An end to the Israeli occupation of the West Bank, the Gaza Strip, and East Jerusalem
  * A resolution of the Palestinian refugee problem consistent with international law and equity
  * An end to all violence against civilians
  * Peace among the peoples of the Middle East

  FOR HUMAN RIGHTS

  All people of the Middle East deserve the right to democratic participation and equality within their societies, regardless of religion, ethnicity, culture, national origin, language, race, sex, gender, sexual orientation, or other status.

  Israel must cease its use of military force against Palestinian civilians, including attacks involving American-supplied F-16s and Apache helicopters. Moreover, Israel must stop land seizures; destruction of homes, infrastructure, orchards and farms; arbitrary arrests and imprisonment; torture; assassinations; expulsions; curfews; travel restrictions; abuse at checkpoints; raids; collective punishment; and other violations of human rights.

  Palestinians must stop suicide bombings and other attacks on Israeli civilians.

  The international community must support Palestinian efforts to promote democracy and human rights, while understanding that this aim cannot be fully achieved under occupation.

  Racism and bigotry cannot be tolerated, whether in the U.S. or abroad, whether against Arabs or against Jews.

  Källa: http://www.jewishvoiceforpeace.org/publish/mission.shtml

  Nu frågar jag dig Ibrahim. Är det något i Nimas post som direkt går emot det ”mission statement” från den sidan som du rekommenderadade ?

 32. Ibrahim

  Med respekt
  Jag har slutat att diskutera.

 33. Med respekt , det är en enkel fråga. Men ok vill du inte diskutera så vill du inte.

  Om man inte ställer frågan så kan man inte få ett svar. Nu blir det inget svar ändå.

  Då får det bli så.

 34. Eleni:
  Men nu lägger du ord i min mun. Jag har inte kallat ngn av er barnslig. DU kallade Ibbes reaktion barnslig. I mitt svar satte jag citattecken runt ordet ”barnsligt”.

  Jag har aldrig kritiserat DIG för någonting så kalla inte dig själv för ”barnsliga kommentatorer” för att sedan få det att bli MINA ord.

  Jag vet att jag kan moderera och när någon har hållit sig på en hopplös nivå har jag blockerat den personen.

  Men Ibbe har alltid hållit en god försonande ton. Så nej, jag tänker inte blockera vare sig Ibbe eller dig. :)
  Däremot missförstod Ibbe mitt inlägg och kom med en insinuation (att jag skulle strunta i offren för Gazabombningarna) som faktiskt är förolämpande för någon som anser sig vara/försöker vara en humanist. Och då tog jag illa upp och protesterade. Och nu är saken utredd och avklarad.

  Gott nytt år! :)

 35. Bertil

  Ah, får jag föreslå ett tillägg om det nu är så att du inte vill välja sida?

  ”Jag äcklas när folk upprörs över Hamas raketer (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om Israels ockupation, bosättningar, sanktioner mot Gaza och dödsskjutningar av palestinier. Det är hyckleri och dubbelstandard.”

  Fast det är klart, naturligtvis ska vi sörja över de fyra judar som dött den senaste tiden på samma sätt som vi ska sörja över de fyrahundra palestinier som gjort detsamma. Annars är det självklart neutralt och sansat att i denna konflikt ställa sig på FN:s sida och följa rekommendationerna från alla människorättsorganisationer.

 36. Bertil:
  Beror de blott fyra israeliska offren på Hamas välvilja och stora hjärtan som bultar för humanism? Eller beror det snarare på deras OFÖRMÅGA att också döda fyrahundra?

  Vi ska sörja varenda fyrahundrafyra offren. Varenda en. Punkt slut.

 37. ”Jag äcklas när folk upprörs över Israels bombande (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om Hamas raketer.”

  Israel har de senaste fyra dagarna dödat 400 palestinier. Hamas raketer har dödat 19 israeler de senaste 8 åren.

  Var ligger dina proportioner Nima?

 38. Vad gäller apor och grisar kan du testa att göra en sökning på ”pigs” på detta forum:

  http://jtf.org/forum_english/index.php?PHPSESSID=39t14r3n8d2e6bsm871k9vu2o1&action=search2

  Här behövs ingen ”Google translate”

 39. alandalus:
  Så när Israel dödar 400 palestinier är det plötsligt bra/okej att döda judar och kalla deras sörjande familj för grisar och apor?
  Var går gränsen? Jag frågar dig eftersom du tycks vara så fokuserad på just matematiken i konflikten: Hur många ska Israel ha dödat för att det också ska vara synd om en sörjande judinna vars familjemedlem har dödats av Hamas? 200? 100? 50?
  (se även mitt svar ovan till Bertil)

  En enkel fråga: Svara ja eller nej. Är det okej att (vissa) palestinier kallar sörjande judiska mödrar för grisar och apor?
  Om svaret är ja, då behöver du se över din människosyn.
  Om nej, så vad är då ditt problem med mitt inlägg? Varför är inlägget provocerande och störande för dig?

  Varför måste jag enbart fördöma dödande av palestiner och ignorera dödade judar? Är det fel av mig att vara neutral och tycka att det finns idioter på bägge sidor? Att bägge sidor borde skärpa sig och jobba mot fred istället för att döda varann?

  Mina proportioner. De är 1:1. Varje liv är värdefullt och varje död är en katastrof. Punkt slut. Allt annat är skitsnack enligt denna blogg. Man behöver inte gilla den åsikten, det är ett fritt land, men det är

 40. Bertil:
  Sorry, jag missuppfattade delvis ditt inlägg o trodde att du var ironisk.
  Ja, det vore ett bra tillägg. Jag trodde att vissa saker var självklara men uppenbarligen behövs ett sådant tillägg.

 41. Per

  Haha..kollade på alandalus hemsida…inte många kommentarer där,de som var är från redan välkända rättshaverister som Hampus, Ida.d mf…luktar gammal hederlig extremvänster censur.

  Sidan verkar mer ha fungerat som propaganda utan utan chans för oliktänkande åsikter,det var några andra namn där men deras kommentarer var självklart strukna.

  Nu stod det att sidan skulle läggas ner,så man kan väl bara sammanfatta det hela med att total censur är ingen smart väg till en populär blogg!

 42. Nej du är inte neutral. Det är inte neutralt att lägga lika stor vikt på 4 döda israeler som 400 palestinier.

  ”Är det okej att (vissa) palestinier kallar sörjande judiska mödrar för grisar och apor? [..] Om nej, så vad är då ditt problem med mitt inlägg? Varför är inlägget provocerande och störande för dig?”

  Tja, jag kanske ”äcklas när folk upprörs över att israeler kallas grisar (vilket ÄR fruktansvärt) men inte säger pip om när palestinier kallas grisar”.

 43. Alandalus. Hur många måste dö på Israeliska sidan innan det skall nämnas ?

  En död är en död för mycket. Det bästa vore noll döda på båda sidor. Dvs inga döda på Palestinska sidan , inga döda på Israeliska sidan.

  Kollade din sida som du länkade. Du kan hitta massor med sådana sidor. Det finns hökar på båda sidor som föredrar att ta till våld. Det finns också folk på båda sidor som önskar fredliga lösningar.

  Deras röst blir svag och kvävs till tystnad av människor som förlorat nära och kära. Jag tror inte det går att säga till någon som blivit drabbad att man skall vara resonlig och inte känna hat mot andra sidan.

  Jag är väldigt pessimistisk och jag känner mig uppgiven över denna konflikten , den är djup och våldsspiralen tenderar att trappas upp istället för att klinga av.

  Jag vet inte hur detta skall lösas, världen vet inte hur detta skall lösas heller. Kanske du har några bra idèer som du vill dela med dig , om hur det skall lösas ?

  Jag har en tanke att börja med. Istället för att dela upp konflikten mellan Israeler or Palestinier så kan man istället dela upp konflikten i de som önskar en militär lösning och de som önskar en civiliserad lösning. Eller kort sagt de som önskar slåss och de som önskar prata för att lösa konflikten.

  Naturligtvis kan jag sitta här och vara någon form av besservisser stoppa fingret upp i näsan på folk och säga hur man kan lösa det. Jag menar , det är ju knappast så att jag behöver oroa mig i trygga Sverige över att någon skall skicka raketer och demolera huset jag bor i. Jag är trygg här jämfört med dem.

  Mina tankar tar inte bort människors smärta eller hat i området. Man kan inte få tillbaka folk som dött, och vad man än tycker och säger så förändras ingenting.

  Folk kommer fortsätta att bli offer för raketer och bomber där. Jag efterlyser nytänkande. Något konkret som fungerar. Vad jag tror är att jag kommer nog aldrig se slutet på den konflikten under min levnadstid.

 44. alandalus:
  Du kan alltså inte ens svara på en enkel fråga, vilket säger något om din intellektuella kapacitet och kommunikationsförmåga.
  Jag är inte neutral men du är tydligen ett under av klartänkande och neutralitet. Good for you.

 45. Pingback: Nu vet vi att israelkritiken inte beror på omtanke om civila « FRED I MELLANÖSTERN

 46. Bertil

  Nima, det behövs ett sådant tillägg helt enkelt för att det inte är självklart för mig att du är emot den israeliska ockupationen eller attackerna mot Gaza. Så vitt jag vet har du aldrig någonsin kritiserat Israel eller gjort ett uttalande mot ockupationen. Du har heller aldrig sagt att du till skillnad från Israel vill att FN-resolutionerna ska följas.

  Jag kan dock ha fel.

  Fast du hade rätt, naturligtvis var min text ironisk. Skulle du lägga in ett sådant tillägg skulle självklart min ironi falla platt till marken. Annars blir din text tämligen hycklande och dubbelmoralisk.

  Men visst ska vi sörja alla 404 döda, även om antalet döda palestinier torde ha ökat nu. 250 personer var ju allvarligt sårade utan tillgång till medicin, el eller sjukvårdsutrustning.

 47. Bertil:
  Så vitt jag vet har du aldrig någonsin kritiserat Israel eller gjort ett uttalande mot ockupationen.

  Jag HAR kritiserat och sedan har jag här på bloggen PÅMINT om att jag kritiserat. Jag kan inte påminna i varje jäkla inlägg.

  http://nordicdervish.wordpress.com/2008/11/01/guns-‘n‘-moses/

 48. Bertil , man kan väga varje ord på en guldvåg och ändå dra slutsatser om var någon står. Man kan ju alltid skriva en egen text om man inte är nöjd. Bara för Nima inte nämner FN resulutionerna så dra slutsatsen att han tycker det är ok att Israel bryter mot dem.

  Om jag skulle påstå att du Bertil inte är emot skickandet av raketer från Palestina till Israel bara för att du inte nämnt det, det skulle vara rätt orättvist för du har inte sagt det. Jag använder bara ditt retoriska grepp tillbaka på dig.

  Men jag tror inte det om dig. Jag kan dock konstatera att du tycker att Nimas text var hycklande och dubbelmoralisk och vid sidan av dina ironiska tillägg verkar också att du dömer honom på saker som du ansåg att han inte skrev. Att du tyckte han glömde det med FN resolutionerna.

  Skall bli intressant att se hur du skulle döma mig nu för saker som du anser fattas i det jag skriver.

  Vad sägs om att kritisera någon för något de skriver istället för att kritisera någon på din tolkning om vad du tror dom står ?

  Detta kan man bolla fram å tillbaka 100 tals gånger och då glider man längre och längre ifrån själva ämnet.

  Ett männikoliv är värt lika mycket på båda sidor om konflikten. Tycker du också det eller anser du att Israeler är skyldiga att dö lika mycket för att matcha dödstalen i Palestina ? Öga för öga ? Tand för tand ?

  Nu är det massa saker som jag antagligen inte nämnt. Skall du tolka och hitta grejer som jag inte säger här och försöka klistra det på mig som något som jag står för ?

 49. Vad har grisar och apor gjort för elakt, för att Hamas skall nedvärdera dessa?

  DNA-mässigt står både grisen och chimpansen oss ganska nära, varvid släktband därmed är bevisade.
  Men det innebär inte att varken jag som skriver eller någon av Hamas-ledarna har en apa till far.

  Däremot är står det utom all tvivel att Johad står Nazismen mycket nära ideologiskt. Kolla denna:

  http://www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/

 50. Per

  Bertil,Jag har följt Nimas blogg ett ganska bra tag nu,han har inte skrivit särskilt mycket om Israels ockupation,men har nästen inte skrivit om hamas heller!

  Han skriver däremot mycket om Iran och dess terror regimen,som är oerhört diskriminerande och brutal.
  Men även en del kritik om fundamentalistisk Islam och andra galna religioner.

  Den typen av kritik lyser kraftigt med frånvaro hos de sedvanliga Israelkritiska bloggarna,utan där handlar allt bara om Israel ockupation och usa.

  Att han måste bikta sig för dig och göra nån slags avbön för att han inte likt de andra som på nästan ett maniskt sätt skriver 3-4 artiklar om dan om hur mycket folkmördare israel är,visar bara på vilka moraliska skygglappar du själv har.

  Världen är större än israel/palestina konflikten som är långt ifrån den blodigaste eller brutalaste som pågår.
  Om du tycker att brutalitet mäts i antalet döda så framstår israel/palestina konflikten som ett sketet gatuslagsmål om du jämför med tex Dafur eller Sudans tidigare konflikt med södra delen av landet.
  Men om den konflikten skrivs det fan i mej inget ting av från bloggar som alandalus eller dom som dagligen spyr ut texter om Israel ”folkmord”

  Sen kan man undra om du tycker att det saknas bloggar som vrålar ut folkmord om Israel?

  Men någon som på ett mer balanserat sett väljer att diskutera konflikten utan att springa och sätta sig i antingen den enes eller den andras skyttevärn,behöver du inte ens en hand till att räkna.

  Om Nima väljer att skriva om dom här vidriga kommentarerna till sörjande och döda judar visar det bara på hans förmåga att lyfta sig över det primatvrålande som många av de andra bloggarna dagligen sysslar med.

  Synd du inte har hjärna att begripa att det är kommentarerna om bilderna som han kritiserar och inte palestiniernas kamp,men jag får känslan att det är sådana som du som vrålar ”är du inte med oss är du emot oss”

  Men va fan ta alandalus i handen och dansa iväg i solnedgången trallandes ”död åt israel” ”död åt israel” ”död åt israel”…ni kommer hitta många fler kompisar på vägen,tro mig!

  Fö skriver han om en hel del om världens bästa musik:)

 51. Anna

  I like den här tråden. Nima, om du någon gång skulle få för dig att besöka Mellanöstern är du varmt välkommen att besöka mig (apa/gris) samt mina israeliska/palestinska vänner (apor/grisar alt. bara grisar).

 52. Anna its a condemning of using words like pigs and monkey like that site did that the pictures comes from. So he isnt calling you a monkey or a pig or any other people living there in Israel and Palestine or any other place for that matter eather.

  Try to use google translator tool so can translate the whole thread to a language that you prefer. From Swedish ofcourse.

  http://www.google.se/language_tools?hl=sv

 53. mrmhalland01

  Helt rätt !
  Kul att äntligen se en logg där bloggaren hatar HATET och inser att problemet inte är ensidigt eller möjligt att lösa om inte båda sidor har en genuin vilja. Denna verkar dessvärre saknas från båda sidor.
  Vi kommer nog tyvärr även under 2009 få se dessa vidriga våldshandlingar från båda sidor. Jag hoppas bara att det inte sprider sig vidare, det ligger ju ganska nära till hands som läget ser ut just nu.

 54. Jan E

  Fegt och slött att inte ta ställning. Man kan bli förbannad på Hamas och det löjliga raketskjutandet mot Israel, men det är Israel som har den stora potentialen att ta livet av oskyldiga människor och som också utnyttjar den. Bland utvecklade länder är det noga bara Israel som så djävulskt har satt den kollektiva bestraffningen i system.

 55. Bertil

  Haha, bra tillägg! :D

  Jag vill poängtera att jag också tar avstånd från tortyr av kattungar samt eurotechno. Om resten får ni dra era egna slutsater. :P

  Essbeck, de enda jag tycker är israelerna är skyldiga att göra är att avveckla bosättningarna och avsluta ockupationen.

 56. juggen

  Nima:

  Varför får inte handikappade ha sex?
  Gäller det även handikappade som har sex med handikappade, eller måste de ha samma handikapp?
  Menar du mentalt eller fysiskt handikappade?

  Jag tycker inte att du är tydlig nog. Det innebär ju att det blir fler palestinier än israeler (eftersom fler palestinier är drabbade av konflikten) som inte kommer att få ha sex, eftersom det rimligtvis kommer att finnas fler handikappade palestinier efter detta.
  Du säger alltså att du inte tycker att palestinier ska få ha sex!

  Hur kan du stödja detta?!

 57. Skulle vara jättebra Bertil. Nu gäller det bara att hitta en förhandlingspart från Israel och Palestina som som har en folkligt mandat men också tror att de kan komma någonstans med en förhandlingslösning.

  Då snackar jag inte om en förhandling med kniven på strupen där ena eller båda hotar att ta till våld om man inte kommer till resultat.

  Har du något förslag på vilka grupper som skulle kunna få fram en sådan politik som samtidigt har ett folkligt mandat ?

 58. Per

  ”Fegt och slött att inte ta ställning”

  Tack för ett så uttömmande och nyanserat inlägg Herr åsiktsnazist!

  Tror de flesta här inne har tagit ställning, men inte med dina åsikter!

 59. Juggen varför just sex Juggen ? Varför inte tre eller fyra ? Jag kom och tänka på detta när jag såg din post i tråden.

 60. Juggen:
  Hahaha! :)
  De enda som inte borde ha haft (oskyddat) sex är dina föräldrar. ;))

 61. Jan E:
  Israel som har den stora potentialen att ta livet av oskyldiga människor och som också utnyttjar den.

  Sant, men hur tror du det hade sett ut om maktbalansen varit omvänd? Om Hamas plötsligt hade F16 med mera, tror du att de skulle ha ansträngt sig för att kriga enligt reglerna?
  Hamas har inte den stora förmågan att ta livet av oskyldiga, men viljan tycks inte saknas och de försöker definitivt så gott de kan. Enda anledningen till att det dör färre israeler än palestinier är att Hamas inte har fler/bättre vapen.

  Bland utvecklade länder är det noga bara Israel som så djävulskt har satt den kollektiva bestraffningen i system.

  Jaja, Israel är satan på denna jord. Inget land någonsin har varit mer demonisk. Jojo. Only the joooz. I andra länder är folk människor, men i Israel är man djävulsk.
  Att bestraffa folk på Gaza för vad Hamas gjor ÄR absolut fel. Men självmordsbombande palestinier som spränger sig bland civila israeler, ägnar inte även de sig åt bestraffning av fel personer? Något säger mig att deras kollektiva bestraffning har du förståelse för.

 62. Mikael

  Sudan, Kongo mm mm listan kan gøras lång dær det begås mængder av mord, våldtækter mm mm, och då snackar vi om 100.000 tals døda och krossade. Men inte på många bloggar på yttersta vænsterkanten kan man læsa om detta. Alltid detta sjukliga Israelhat. Ergo ni samtycker sålunda, eller ær svarta afrikaner liv mindre værda?

  Tackar btw før en intressant och upplyftande blogg till skillnad mot div andra domedagsbloggar.

  Både jag och mitt hjærta ler nær man læser juggen o Nima mfl.

 63. Nisse

  300 civila palestinier döda? Skulle vara intressant att ha en siffra på antalet israels dödsantal. Sen kan man ju ta det som en kvot, om totalt 10 israeler dog av hamasraketer, kan man ju enkelt dra en kvot 300/10, vilket är 30, det brukar vara denna enorma skillnad på när en stark millitärstat (som t.o.m har kärnvapen) bombarderar civila människor i hundratal, och när ett tusental fundementala millisbönder, som fått träning av någon millitant hjärntvättar-iman på ett berg,har fått tag på ett tiotal raketer och lyckas lista ut att använda dem.

  Media fokuserar cirka fyrdubbelt så mycket på det palestinska lidandet, att det dör mycket mer än fyrdubbelt så många palestinier kan ju vara förklarningen? Att sedan palestinier inte har någon adekvat sjukvård för att ta hand om sina sårade gör väl bara att mediabevakningen ökar?

  Man får ju ställa ett ett massmord <300 personer, utförd av en legitim stat, mot en ett antal mord utförda av terrorister.

 64. juggen

  Essbeck: kolla Nimas tillägg till denna bloggpost så tror jag att bitarna faller på plats. Fred, vem är det? ;)

  Nima: De bore inte ha haft sex överhuvudtaget, det håller jag med om. Om de hade låtit bli så hade jag sluppit plågas genom att ta del av alla dessa ”modiga” (läs idiotiska) ställningstaganden som vissa gör och dessutom se på när de anklagar andra för att vara fega eftersom de inte tagit ställning i en fråga som ställningstagarna menar är enkel.

  Själv tycker jag att det är fegt att ta ställning och brinna för saker som man har läst mycket om i tidningen och anpassa sitt eget tyckande efter majoritetens, istället för att ifrågasätta det som sägs i media. Det är djävligt lätt att vara ”modig” på flera tusen kilometers avstånd och ”ta ställning”. Det skulle vara intressant att se vilken ställning exempelvis Bertil hade tagit om det var hans mor som hade blivit sprängd av Hamas-raketer. Hm, låt mig gissa…
  Att det då hade dött 100 ggr fler palestinier tror jag inte att han hade brytt sig om.

  Dessutom blir information som denna relevant i frågan:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=869355

  D.v.s. om palestinerna har (hade) en politiker som öppet ger sitt stöd åt självmordsbombare och en sådan omkommer till följd av Israels attack, ja då är sannolikheten att de kommer att fortsätta sitt anfall eftersom det ger ”avkastning”.

  Jag har en ”galen” teori som jag kommer att presentera nu:
  Jag tror att om Hamas och andra palestinska organisationer INTE förvarade vapen (som enligt alla här i alla fall inte åsamkar speciellt mycket skada i jämförelse) i sina bostadshus eller lät bli att använda och införskaffa vapen, så hade Israels attack varit mycket mer svårmotiverad och mötas av ett mycket större motstånd (d.v.s. utöver alla palestinasjals-människor).

  Av någon anledning så envisas Hamas med att skjuta raketer mot Israel, trots den väldigt begränsade fysiska effekten och trots att de väldigt tydligt ser (men ändå uppenbarligen inte) att resultatet av detta är att hundratals av deras ”eget” folk dör (genetiskt så är de flesta av semitiskt påbrå i området och är oerhört närbesläktade, men har olika religion). Detta innebär att de antingen är så pass dumma att de tror att en provokation av det slaget kommer att leda till något positivit (och eftersom min ständiga teori är att majoriteten av alla människor är ganska korkade så vore det inte så överraskande) för deras del, att de kanske vinner någon ”ära” för att ha tagit ”ställning” eller så är det så att de medvetet provocerar fram aggression från Israel för att försöka vinna omvärldens stöd.

  En sak är säker: de har lyckats i Sverige. Det som är intressant i detta fall (precis som med Sydossetien) är att USA/NATO inte ingriper och bombar sönder Israels infrastruktur, eller för den delen anklagar dem för etnisk rensning, vilket man gjorde efter incidenten i Racak (Kosovo) innan bombningarna av Serbien tog fart.
  Då talades det som hundratusentals mördade människor (som ingen någonsin har sett eller hittat) men i svensk media, precis som nu, togs en tydlig ställning till vilka som var de ”onda”. Att KLA stod för de flesta morden i området (inkulderat andra kosovoalbaner) innan bombningarna av Serbien verkade ingen bry sig om, inte heller om att det var många kosovoalbaner som dog av NATO-bomber.

  Nåväl, det som är mest intressant i detta fall är att se hur starkt vissa reagerar över när någon som du Nima, faktiskt INTE väljer en sida utan tycker att båda parter beter sig illa. Men jag antar att dina kritiker lider av Bush-syndromet, d.v.s. antingen är du med dem eller så är du emot dem.

  Själv menar jag att livet inte nödvändigtvis alltid är så enkelt. Det vore skönt om det vore det, men det är det inte.

 65. lee

  Se på konflikten Georgien Vs Ryssland.Så klart lilla Georgien var dom som blev anfallna ..
  Hamas har inte skjutit några raketer och det är bara barn som dör bland palestinorna..Det är alltid den starke som är den onde.Även serberna som var fler än Albanerna i kosovo på 50talet ,Och att det sen var så jäkla dåligt i Albanien så man flyttade in i kosovo och kallar sig Kosovoalban och så är landet ditt eget när du är i majoritet .och alla i väst tycker det var så bra .

 66. per

  Jag har inte kollat de senaste dödssiffrorna,men om vi utgår ifrån dom här om dan så blir jag inte mer övertygad av vissa vänsterbloggares sifferräkning.

  För att vinna mitt stöd så vrålar man i ena inlägget efter det andra att 300 civila har dött,och sen länkar man oftast till den källan som man åberopar oftast Dn,.

  Men när man klickar på länken så står det ca 300 döda av dessa 57 civila,och detta enligt hamas och röda korsets egna uppgifter.

  Blir jag mer övertyg av dessa bloggare om att jag inser att dom ljuger…eller är helt värdelösa på matematik?…svar NEJ.

  En av dessa välkända bloggare(vi kan kalla honom Dinge för att inte peka ut hans riktiga bloggnamn)skrev här om dan med stora bokstäver 57 barn dödade,när man sedan kollar runt på alla nyhetssidor som igen refererar till hamas och röda korset så står det 21!

  Jag tycker det är fruktansvärt att dessa barn har fått sätta livet till,men varför ljuga?
  Om han inte ljuger så får han i så fall genast ringa ner till hamas och tala om att dom har räknat fel!

  Jag tar nu dessa bloggar som enögda propagandamaskiner och deras åsikter förvandlar bara till en enda grumlig sörja som jag tillslut inte ägnar någon som helst tillit till.

  Ytterligare en sak som gör dessa personer icke trovärda är precis som Mikael skriver,att dom har en extremt medlidande för just palestinierna,men när det kommer till långt blodigare konflikter som har varken med usa eller israel så är man knäpptyst.

 67. Per:
  Fast 21 döda barn känns ju lika jävligt som 27.
  Men jag fattar vad du menar.

 68. Per

  Nima,57st inte 27..men som du säger det är lika jävligt.
  Problemet om man hela tiden överdriver eller ljuger är att tillslut så förutsätter läsaren att bloggen ljuger ,och i värsta fall slutar bry sig.

  Lite vargen kommer syndromet!

 69. Jan E

  Nima,
  Är du inte rätt fräck nu? Vad i det jag skrev tidigare antyder att jag skulle ha förståelse för den kollektiva bestraffning som självmordsbombare står för? Men Israel som ockupationsmakt har huvudansvaret för den uppkomna situationen och måste därför visa återhållsamhet i sina bestraffningsaktioner. I praktiken är det Israel som har gjort att Hamas blivit en maktfaktor i Gaza. En annan politik från Israels sida och en verklig vilja till fred och försoning hade gett palestinier i Gaza framtidshopp. Och Hamas hade fått sitta och virka grytlappar i gatuhörnen utan nåt som helst inflytande.

 70. Mikael

  Ær nyfiken på varfør vissa væl valda delar av ytterlighetsvænstern står på barrikaderna tillsammans med religøsa tokdårar. Hær hemma børjar dom tugga fragda om Livets ord eller några andra tokdårar yttrar sig. Varfør och hur kommer det sig?? Eller som JanE skriver – Hamas virka grytlappar?????? Tror du på det sjælv??? Før mig verkar dom ha en Agenda som inte bygger på fred eller samlevnad what so ever. Tror æven att Jan E ær emot sex før handikappade.

 71. Jan E. Varför ställer du det som en fråga ? Vet du inte om du tycker att han är lite fräck eller inte ?

  Det är bra att du tar avstånd från självmordsbombare. Vi får väl vänta på att Hamas gör det samma. Ett stort problem är att Hamas har inget förtroendekapital pga deras tidigare handlingar. Andra länder som tidigare gav pengar till Palestinierna har skurit ner.

  De gör det av rädsla att pengarna kommer att användas till saker som de inte stödjer som är grundpelaren i en demokrati.

  Effekten av detta blir resursbrist i Palestina. Vanligt folk får lida.

  Om jag har läst mina källor rätt så hade det inte blivit något val ifall vita huset inte hade pushat på för ett val.

  Vad som behövs är en förhandlingspart från Israel och Palestina som tror att förhandlingar är lösningen på problemet , inte våld.

  Har du något förslag på vilka grupper som stämmer in på denna profilen , eller anser du att det finns andra förslag som är bättre ?

 72. Jan E:
  Vad som fick mig att tro det? Att du skrev att ”bara Israel” [har] så djävulskt […] satt den kollektiva bestraffningen i system.
  Om det inte är så tar jag tillbaks den sista meningen i mitt förra kommentar. Men ett ödmjukt förslag är att du kanske ska vara noggrannare med dina formuleringar.

 73. Jan E:
  Men Israel som ockupationsmakt har huvudansvaret för den uppkomna situationen och måste därför visa återhållsamhet i sina bestraffningsaktioner.

  Jag har väl inte skrivit något i mitt inlägg som sagt emot detta? Visst, den starkare sidan har huvudansvaret. Allt jag säger är att den svagare sidan inte är befriad från ansvar.

  En annan politik från Israels sida […] hade gett palestinier i Gaza framtidshopp.

  Jo. Har jag sagt något annat? Notera, jag kom inte och började klaga på dig utan du kom in hit och anklagelser om ”fegt och slött”.
  Jag vill dock bara tillägga att Israel faktiskt drog sig ur Gaza 2005. Nej, jag vet, de fortsatte kontrollera luftrummet och blabla, men ändå. Det var ett litet steg åt rätt riktning. En motsvarande prestation från palestinsk sida hade kanske gett israeliska befolkningen framtidshopp också? Som att man inte skulle ha bränt ner synagogor, eller skjutit raketer mot södra Israel? Det kanske hade ändrat israeliska opinionen lite åt det hoppfulla? I’m just asking.

  Peace out, nu måste jag jobba.

 74. Mikael

  Undrar fortfarande varfør vissa går mer eller mindre bærsærk før Nimas vælskrivna artikel om konflikten. Att vissa tycker det ær elændigt, fruktansvært med død och lidande verkar ointressant før vissa om man inte kan implentera hat och annat i meningarna.

 75. Mikael. Det kan vara så enkelt att de har en gemensam motståndare. Jag blir väldigt rädd över folk som som har en stark grundad övertygelse och tror att de är en del av något större. Konceptet vi är de goda och de är de onda.

  Har man den tanken att man är genom god , då ser man aldrig att något man gör är fel. Politiska åskådningar, diktaturer, religiösa grupper ligger många gånger nära det konceptet.

  Att ha acceptans för ”collateral damage” tankar att om några offrar sig i striden så blir de gudomligt belönade i himlen.

  Vi mot dom , de goda mot de onda och båda sidor anser att de är de goda.

 76. Mikael

  Varit i Afrika før en del år sedan genom FN, men dær verkar folk søka fred trots enorma tragedier. Har æven varit MØ, och dær verkar det inte finnas tankar på fred whatso ever. Och att vissa anser att Israel/PA konflikten ær det værsta som hænt vår jord gør mig rædd. Att 900.000 mørdas i rwanda, 300.000 i Sudan/darfur, kanske 1.000.000 i kongo verkar gå ytterlighetsvænsterns næsa førbi. Och det finns fler konfliktområden med enormt stora dødstal som føljd, men detta ær tydligen helt ointressant før ytterlighetsvænstern. Hatet mot Israel/USA verkar øverskugga allt elænde. Varfør????????

 77. Varga Miklos

  Jan E är Jan-Inge Flüchts (jinges) altergo.

  Kom igen, bloggkungen. Är det inte lite pinsamt att en man i din ålder inte kan stå för sina åsikter?

 78. juggen

  Jan E:
  Jag har lite svårt att se det som självklart att Israel har ”huvudansvaret” som du hävdar. Är du medveten om att det efter Oktoberkriget 1973 slutligen slöts en fred mellan Israel och Egypten och att Egyptens dåvarande president (som visserligen startade Oktoberkriget) Anwar Sadat mördades några år senare av islamister p.g.a. hans fredsavtal med Israel?
  Antagligen inte. För om du hade vetat det så kanske du skulle förstå att det finns andra intressen i denna konflikt, än enbart judarnas vilja att ta över världen (som jag misstänker att du tror existerar).

  En fråga: Vem anser du dig vara eftersom du känner att du kan dela ut huvudansvar till höger och vänster? Och vem anser du dig vara att kunna säga vad Israel måste eller inte måste göra?

  Du hävdar att det är Israel som gjort att Hamas blivit en maktfaktor i Gaza. Varför är du så säker på det? Innan Hamas fanns så fanns grupperingar som kallades för fedajin som samlingsnamn (så kallade frihetskämpar) som attackerade Israel vilket i första hand var en av orsakerna till krigen innan då Israel ockuperade Gaza, Västbanken och Golan.

  Jag skulle snarare hävda att Israel lika gärna inte hade ockuperat dessa områden om de inte hade blivit attackerade från sina grannländer innan och inte var attackerade av fedajin. Men enligt dig Jan E, så är det Israel som bär huvudansvaret. Detta säger du utan den minsta tvekan, vilket jag tycker är obehagligt.

  Speciellt eftersom att alla de palestinier som flydde till Gaza inte var de enda flyktingarna i dessa krig. Det flydde nämligen fler judar från de omkringliggande länderna till just Israel eftersom de blev bortjagade från de länderna. D.v.s. dessa konflikter har haft offer på båda sidor på ett eller annat sätt. Det tråkiga är att se att människor som du fortfarande vägrar inse att det sällan är så enkelt att en är ond och att den andre är god.

 79. Jan E:
  Stämmer Varga Miklos påstående?

 80. Lee Israeli

  Juggen:
  jag är glad att dina föräldrar hade oskyddad sex, annars hade Nimas blogg varit en aning fattigare ,

 81. Lee / Juggen:
  Instämmer. Juggen hugger tag i allt sådant som jag inte hinner/har lust att tjafsa om.
  Juggen, du får tacka dina päron från oss!
  Snart kanske jag döper om bloggen till ”Nordic Dervish feat. Juggen”. ;)

 82. Jan E

  Nima,
  Vafan tror du?! Nej jag heter egentligen Ismail Haniyeh och ska bomba skiten ur dig ;-)
  Du ska inte tro allt som stollarna skriver. Kan förresten avslöja att jag praktiskt taget är portad hos Jinge, enär jag brukar framföra borgerliga åsikter. Surprise!
  Återkommer om resten, ska ha folk på middag.

 83. juggen

  Mikael:
  ”Och det finns fler konfliktområden med enormt stora dødstal som føljd, men detta ær tydligen helt ointressant før ytterlighetsvænstern. Hatet mot Israel/USA verkar øverskugga allt elænde. Varfør????????”

  Av den enkla anledningen att de själva är väldigt enkla människor. De har byggt upp hela sin identitet kring att ha en åsikt i en viss fråga. Tänk att en dag behöva ändra den. Jag menar, vad skulle det bli av dessa människor om israelerna och palestinierna fick en välbehövlig ”knäpp” och faktiskt låtsades tillhöra samma ”folk” och slutade kriga?
  Antagligen skulle dessa barrikadnissar bli ledsna innerst inne, eftersom hela deras liv är uppbyggt på just hat och inget annat. Det måste alltid finnas en övermakt som de ska hata. För dessa människor känns Afrika för långt borta antar jag, och därför fokuserar de på en sketen liten bit mark (det är faktiskt ett ytterst litet område dessutom) där några hundra personer har dött den senaste tiden.

  Jag har nämnt det tidigare och gör det igen, varför är det ingen av dessa människor som demonstrerar mot att Kina avrättar minst 3400 personer per år?

  Att situationen i vissa av de afrikanska länderna är så illa att det inte kan beskrivas i ord verkar inte ens finnas i dessa människors tankevärld. Det enda man kan konstatera är att det är väldigt sorgligt.

 84. Eleni

  Juggen, du verkar ha valdigt dimmiga begrepp om nutidshistoria. Den serbiska sidan utforde en av de varsta etniska rensningarna sedan efterkrigstiden. Att forneka detta ar oanstandigt. Natos ingripande var helt i sin ordning.
  Eleni S

 85. Mikael, kan du komma på krig och konflikter i de förflutna som burit mycket våld med sig men att det senare bara lagt ner vapnen för att skapa stabilitet ?

  Jag sitter och funderar på det nu. Min tanke är liksom. Om man hittar en sådan konflikt att kolla hur de gjorde för att få slut på det.

  Funderar på när apartheid försvann i sydafrika , amerikanska inbördeskriget ? Nog inte bra exempel alls.

 86. per

  Juggen,var lugn snart kommer nån dåre och påstår att den judiska flykten från arabländerna i själva verket var judar som orsakade med att klä ut sig till araber angripa andra judar,har själv läst det på fler vänsterbloggar!

  Sen att dra upp 1973 spelar ingen roll för då får du bara svaret att judarna har inget där att göra över huvudtaget..vips så börjar man diskutera 1948 sen 1919 sen dröjer det inte långt för än man är tillbaka i stenåldern.

  Många av dessa bloggare tror som essbeck säger att dom är del i nått stor världskrig mot kapitalismen och då usa i synnerhet.
  Israel är bara deras vakthund i MÖ som i grunden bara är ren ondska.
  Så vad än israel gör eller säger så är det bara ren lögn och en dimridå för vad deras syfte egentligen är,vilket är att utplåna alla palestiner med sin militärmakt.

  Men jag måste tillägga att dom är fan inte bra på det är ju t o m fler palestinier än någonsin,nått gör dom fel.

  OBS inte för att förringa de döda i konflikten,men nått folkmord som det gapas om är det fan i mej inte. Utan en blodig konflikt bland många andra.

 87. Eaabeck:
  Bra tanke.
  Man kan också titta på denna konflikt och fråga sig: Har aktionerna hittills hjälpt? Har beteendena fram tills nu gjort situationen bättre för parterna?

  Situationen i Gaza visar att svaret är nej.

  Ett nyckelbegrepp i Sydafrika var försoningsviljan och frånvaron av hämnd.
  En viktig anledning till att folk stödjer Tibet är att de aldrig (extremt sällan iaf) har gett igen med våld.

 88. Eleni/Juggen:
  Skippa Serbien. Very off topic.

  Vi har redan mer än munfull med Israel/Palestina. ;)

 89. juggen

  Eleni:

  Ett tips: Om du inte vill framstå som en komiker så skulle jag föreslå att du inte är så diffus själv.
  Du kan börja med att definiera vad du menar är ”efterkrigstiden”.

  Vad du tycker verkar vara på ett visst sätt kan ju givetvis vara helt felaktigt, tyvärr är du nog inte medveten om det själv och tyvärr så verkar du inte vara så insatt i ämnet. Nu råkar det vara lite off topic att gå närmare in i den diskussionen, men om du är serieöst instresserad av att kolla fakta innan du uttalar dig (vilket du än så länge inte gett sken av) så kan du bläddra i Nimas arkiv tills du kommer till en plats där jag och flera andra flitigt debatterade Kosovos självständighetsförklaring för dett tag sedan.

  Där kan du ta del av en mer objektiv syn på saker än den du tagit del av via dina sedvanliga nyhetskällor.

  Själv menar jag att det är oanständigt att anklaga ett helt folkslag för hudratusentals mord som aldrig har inträffat, och om det inträffade mord så var endast väldigt få inblandade i dessa. Dessutom skedde inte alla morden från serbisk sida, men det tankesättet passar säkert inte in i din svartvita värld.

  Och jag tycker att det är ännu mer oanständigt att uttala sig om en sak som man uppenbarligen inte vet något om, vilket jag märker att du gör.

  Att du tycker att mord av civila är helt i sin ordning får stå för dig. Själv är jag pacifist.

 90. Kulturbruden

  Sitter pa ett natcafe som ar fullsmockat med palestinier (och ags av en palestinier)i Damaskus,
  det ar ingen som firar nagra doda israeler har.

  De vill veta om deras slaktingar lever.
  De grater och kramar varandra.
  Det dricks litervis med te och kaffe och askfaten ar fulla.

  (Daremot var det en stor fest for att fira Bushdojan for en vecka sedan…)

 91. Nu hänger jag inte riktigt med Per. Jag pratade om oron att ge pengar till Hamas för att de litar inte på dem. Talar knappast om ett krig mot kapitalismen och USA.

  Jag nämde USA att de pushade på för att få till stånd val i Palestina som Hamas senare vann.

  Det är väl knappast ett ställningstagande mot kapitalism.

  När det gäller ekonomi och sådant så vet jag att Sverige skulle bli ett mycket fattigt land utan en livlig handel med andra länder. Det är en del av ekonomin.

  Isolationism jag tror inte på det. Jag är inte på det som fysiokraterna stod för heller , jag hamnar någonstans i mitten med en offentlig sektor som har möjlighet att gå in och stödja även företag om det har ett samhällssyfte.

  Bevaring av kunskap , vårda human kapitalet så även om företagen måste dra ner så hålls kunskaperna vid liv så att folk finns när de behöver folk igen.

  Så jag är varken anti kapitalistisk eller råkapitalistisk.

  Jag snubblar lite ut ur ämnet , ursäkta.

 92. Jo Nima, det var det jag tänkte på när det gällde Sydafrika , det var mycket Nelson Mandelas tankesätt som fick det att lysa igenom och att folk var berädda att lyssna på honom.

  Amerikanska inbördeskriget , då tänkte jag på att presidenten då utlyste en allmän amnesti för de som var sydstats trupperna.

 93. per

  Oj det vart nog nått syftningsfel.

  Menade det du svarade på Michael post

  ”Jag blir väldigt rädd över folk som som har en stark grundad övertygelse och tror att de är en del av något större. Konceptet vi är de goda och de är de onda”

  Michael snackade om dom som vart galna över Nimas text,vilket jag då antog att du syftade på i ditt svar.

  Inte att du tyckte att du var del i nått större!

 94. Eleni

  ”Juggen”om du ursaktar, jag litar nog mer pa domstolen i Haag an pa dig.
  Men Nima, du har ratt, jag skippar den debatten. :)

  Eleni S

 95. Per det var mer generellt om ont och gott. Att man sitter på en tro, politisk övertygelse som gör att inget man gör kan bli fel.

  Min rädsla är de som tror att det är så genomgoda och i den övetygelsen är det rätt att gå över lik bokstavligt för att de är de andra. Den onda sidan , de missledda osv.

  Det behöver inte handla om religion , det kan vara ett politiskt styre som till exempel kommunism där indoktrineringen börjar tidigt in i systemet som man tror är rätt.

  Om man skall ta det enklare så handlar det om att man tror att vissa människor har mindre värde än andra.

 96. juggen

  Eleni: Den ”domstolen” ska du lita på tycker jag, verkligen.
  Ha ha ha ha ha!

 97. Lara

  Jag har den senaste veckan följt media slaviskt o massa bloggar från bägges sidorna. Jag har då aldrig stött på http://www.Albian.ps. Ej trovärdig källa, men så läser man Israeliska (Jeruslam post, Haretz) medier som i början av denna vecka förnekar dödsantalet och hur palestinska civila drabbas. Om du nu ska göra en skilldring så sök bland dem mer omtalande arabiska nyhetsbyråer så du får rätt information. Jag menar det är ju nästan som om jag skulle kopiera en text ur sverigedemokraternas hemsida och sedan blogga om att detta är svenskens rasistiska åsikt om invandring. Eller en fundamentalistisk islamistisk hemsida och säga detta är vad Islam anser om dem otrogna (icke religiösa). Bilderna du publicerat är bara ord som media förstärkt för att förarga männiksor, det är ju egentligen handlingarna som bör räknas.

  Vi ska sörja dem i Kina, Darfur mm, men det är olika konflikter, olika aktörer osv, det är inte ens jämförbart utan såklart människors lidande. Nima med flera tycker att vi ska sörja dem 404 personer som dött av eländet, det tycker jag med. 4 israeler varav 2 utav dem var palestinska israeler. Hamas är hemska, men tror dt el ej, dem vill idag förhandla om fred, men det avslog knesset. Folk dör från bägges sida, MEN civilbefolkningen i Gaza kan inte gömma sig från raketerna eller rymma till ett tryggare land, men det kan faktis människorna i Sedroth göra. Kriget idag är mellan Hamas och staten Israel, blanda inte in palestinier i detta, VI alla stödjer inte Hamas.

  Dt jag vill säga är att dt finns en anledning till varför människor har tagit ställning till denna konflikt. Och enligt min åsikt är detta folkmord, judarna har tyvärr inte patent på det ordet!!!

 98. Rouzbeh

  Rekommenderar Robert Fisks artikel om n inte har läst den.

  ”Yes, Israel deserves security. But these bloodbaths will not bring it. Not since 1948 have air raids protected Israel. Israel has bombed Lebanon thousands of times since 1975 and not one has eliminated ”terrorism”. So what was the reaction last night? The Israelis threaten ground attacks. Hamas waits for another battle. Our Western politicians crouch in their funk holes. And somewhere to the east – in a cave? a basement? on a mountainside? – a well-known man in a turban smiles.”

  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-leaders-lie-civilians-die-and-lessons-of-history-are-ignored-1215045.html

 99. Lara om det var så lätt att inte blanda in palestinerna i detta så skulle det vara bättre än att beslut tas där man kalkylerar med att civila kommer att dö. De drabbas och blir inblandade mot sin vilja.

  Jag tycker att det är ett ställningstagande i konflikten att ta starkt avstånd från allt våld vem som än står för det.

  När det gäller Albian.ps råka jag bara hitta den på en annan blog som använde den som källa och när jag översatte det med google tools såg jag liknande saker som de exempel som Nima visat. Och den sidan representerar ingen annan än de som står bakom den sidan.

  Källor som jag anser är trovärdiga är BBC och Guardian. Men det är min åsikt. Jag säger inte att de Israeliska sidorna du lyfter fram är dåliga men jag antar att en viss typ av censur råder för tillfället.

  Man får kolla från många olika källor helt enkelt. Och det med sverigedemokraterna och att plocka information från den sidan och skildra det som svenskens rasistiska åsikt. Det är bara att sätta igång och skriva om du anser att det behövs.

 100. Lara

  Essbeck; vill inte vi alla ha fred på jorden där ingen våld råder. Dock är det inte fallet nu. Jag tar ingen ställning till våld, dvs jag stödjer inte Hamas och jag stödjer inte den israeliska staten. Min sympati finns med civila israeler och palestinier. Jag menar att dem civila i Gaza kan inte skydda sig, medan det det kan israeler i Sedroth.

  Albian.ps är fortfarande inte trovärdig bara för att en annan bloggare använder den. Jag säger inte att bilderna e felaktiga, jag vill att ni ist tittar på människors fruktansvärda handlingar i detta krig för det är den enda sanningen. Människor av alla slag, hudfärg, relgion talar om varandra på det mest vidriga sättet. Vi som människor kan ta avstånd från det. Dessa bilder finns för att göra oss upprörda, och har dem inte lyckats???

 101. Lara:
  Kära Lara. Läs om mitt blogginlägg, återkom sedan och citera mig och berätta med vilka ord jag har påstått att denna sajt skulle vara *representativ* för palestinier på något sätt.

  Vadå trovärdig källa? Sajten är själv källan till sina egna kommenterar!

  ”Skildring”? Av vad, hela Gazaattacken?
  Hur skulle ett blogginlägg kunna vara, (eller kunna anse sig vara) en täckande skildring av hela Gazaattacken?
  Jag är inte ute efter att ”skildra” Gazaattacken, det finns redan tusen nyhetsbyråer som gör det.
  Det var ett blogginlägg, om ngt i det är osant så är jag bara glad om du rättar, men klaga inte över dess existens om det inte står något som är direkt felaktigt. För det är självklart att ett inlägg som är relaterat till en konflikt som pågått i minst 60-år kommer att utelämna femhundrasjuttioelva relevanta saker.

  Som jag skrev, ”det tycks vara en palestinsk nyhetssida”. Jag kan inte veta säkert, för jag kan ytterst lite arabiska. Varför tror du jag körde den genom Google translate?! :)
  Är det en palestinsk motsvarighet till nazistsajt, then tell me! Jag vill att folk bidrar och kompletterar. Däremot är jag trött på gnäll över existensen av ett sketet blogginlägg.

  Jag menar det är ju nästan som om jag skulle kopiera en text ur sverigedemokraternas hemsida och sedan blogga om att detta är svenskens rasistiska åsikt om invandring.

  Att kopiera texter ur S-demokraternas sida vore intressant och många gör det. Den stora skillnaden är att jag, som sagt, ingenstans har sagt eller antytt att sajten skulle vara tongivande eller på ngt sätt vara representativt för palestinier.

 102. Lara:

  Jag nämnde två källor som brukar vara bra och trovärdiga. Underförstått att jag inte nämnde den i samma mening betyder jag ser knappast Albian som en saklig källa. Jag pekade också på det problemet jag såg med de källor du nämde, dock är det inte sagt att det finns relevans på de sidorna. Det som du själv pekade på att de inte rapporterar antalet döda är något du noterat av avsaknad av rapportering till exempel.

  Om man skall vara riktigt petig så kan de har tagit bilder i ett annat sammanhang och knutit an till denna situationen. Det kan vara jättesvårt att dubbelkolla. Det sidan kanske riktar sig till en speciell typ av grupp, den var ju på arabiska så det är kanske inte meningen att det skall lyftas ut från den invigda gruppen så andra får se hur tusan de resonerar.

  Lara , har du några funderingar på hur konflikten kan lösas ?

 103. Lara:
  En annan sak. Visst är det så att israeler kan fly så visst har de större valfrihet än Gazaborna. Men jag förstår inte all denna matematik som hela tiden uppstår när man pratar om just Israel vs Palestina.
  Jag är nu inte ute efter utmåla enbart Israeler som offer eller samtidigt vifta bort/förminska palestiniernas lidande. Men varför all denna matte?

  Är det på ngt sätt okej att som civil i just Sderot bli bombad med missiler? Ska inte de kunna få leva nära Gaza utan att bli dödade eller ”bara” riskera att bli det? Den döde på bilderna ovan hade kunnat flytta, men är det då därför dennes fel att han/hon fick en jävla missil på sig?

  OM Gazaborna också hade kunnat fly och söka asyl i Europa, hade det DÅ varit lite okej att Israel bombar skiten ur dem? Skulle du säga: ”Hörni kära palestinier, ni kan ju fly/flytta”.

 104. Lee Israeli

  Lara:
  Alla medier i Israel har rapporterat om att många palestinier civila och militanta har blivit dödat, från dag 1.
  du kan kolla alla arkiv på -(Jerusalem post).( Ma´’ariv) ( Ynet),(Haaretz) Och israelisk tv och Radio,
  apropå, israeler kan fly det har du rätt, jag har flytt hela vägen till Sverige, och jag är fortfarande inte på säkert mark här heller, vårt skola, synagoga, församlings huset, och allt annat som har med Judar eller Israeler i Sverige och i hela världen är bevakat dygnet runt av poliser eller annat väktarbolag, så klart vi kan fly men vi kan inte vara säkra bara får att vi är några 100 mil norr eller söder om Hamas raketer,,,,och till Nima ,,, att du bara orkar, RESPEKT mannen

 105. Rouzbeh

  liten funderng kring ställningstagande or not!
  Det var någon som tyckte att man inte borde ta ställning. Kan hålla med om. I den bemärkelsen att inte göra, som Nima anmärkte med rätta, matematik av det hela eller försöka mäta lidandet. Det blir bara sjukt. Efter sextio år av ständig konflikt så säger det sig självt också att varken palestiniernas självmordsbomber eller raketbeskjutningar har gett några resultat. Inte heller Israels bombningar av palestinier. Jag VÄGRAR också att ta ställning om vems bomber/raketer är mer legitima än andras. Trots att jag tycker att Israels motattack är oproportionligt. Men va fan det är krig.
  Däremot är det för mig ganska enkelt att ta ställning mot ockupation, för världssamfundets resolutioner om upphörandet av det. Det ställningstagandet borde man och måste man göra utan att för den sakens skull rättfärdiga att oskyldiga civila människor drabbas. Om man inte kan ta ställning mot ockupation så har man problem. (det här är bara ett inlägg. Udden är inte riktat mot någon speciell person). Ha det gott!

 106. Lee Israeli

  Rouzbeh:
  Jag håller med dig om detta med ockupationen.och jag tror inte att det är många Israeler som inte håller med dig om ockupationen, det är nästan ett måste att ta ställning mot ockupationen, det finns inget som är positive med ockupation, och jag tror(utan att ens fråga) att alla som har skrivit inlägg här(inklusive Nima) är helt emot ockupation, men det var inte det han har skrivit om
  Och ha det gott själv brother .
  PEACE

 107. Först vill tacka för ett mycket bra inlägg.

  När jag läser många de analyser som skrivs om situationen i Israel och Gaza blir jag beklämd eftersom det känns som om det finns en hel del som på allvar tror att detta är ett bråk på en skolgård och att det handlar om att heja på rätt sida.

  Vi skall inte sätta lidande mot lidande: för när man tittar på den individuella människan i den här konflikten är alla de som drabbas lika stora offer.
  Eftersom jag skriver från mitt hem i Tel Aviv och på många sätt är närmare konflikten än de flesta av de som kommenterar här kan jag bara säga att många av oss som bor i detta område inte är intresserad av fördömande och hyttande pekfingrar. Vi vill ha stöd att hitta hållbara lösningar där inga människoliv skall behöva förloras på någon sida. Det gäller såväl palestinier som judar.

 108. Per

  ” Att 900.000 mørdas i rwanda, 300.000 i Sudan/darfur, kanske 1.000.000 i kongo verkar gå ytterlighetsvænsterns næsa førbi”

  Michael,jag kollade upp Kongo.

  I Kongo dör 45 000 människor varje månad,var av hälften är barn!
  Sedan 1998 har 5,4 miljoner dödats i konflikten,lika med Danmarks befolkning.
  Konflikten är den blodigaste sedan WW2.

  Overkliga siffror!

 109. Lara

  Jag har vän i Israel som varit insatt i konflikten sedan flera år tillbaka. Jag uppmanar er som har facebook att adda honom, hans namn är Gershon Baskin.

  http://www.keshev.org.il/siteEn/FullNews.asp?NewsID=131&CategoryID=9

 110. Lara

  Nima: Dem i Sedroth har all rätt att leva där, dock menar jag att de kan gömma sig, resa ut ur landet eller flytta längre in där dem är mkt mer säkra under kriget. Medan dem i Gaza inte kan det, ser du ngr plan från Europa som är på plats för att ta emot asylsökande Gaza born. All denna mattematik är bara fakta, Israel har gått hårt emot Gaza. Jag ber er inte att ta ställning till denna konflikt, dock ber jag er endast se på sanningen. Jag uppmanar er alla att resa till landet och besöka fredsorganisationer som inte är bundna till ngn relgion. Nima jag gissar på att du har utländsk bakgrund, från mellanöstern? Om du vill resa till Israel, var bered på timmars av förhör och kropps visitering. Jag rekomenderar att du tar me alkohol, dvs om du dricker, annars blir man bara less, arg o upprörd. :-)

  Essbeck: Jag har sökt länge efter Albian, hittar inget då jag kan läsa lite arabiska. Jag menar inte att bilderna e felaktiga tycker endast att vi inte kan säkerställa dess trovärdighet. Uppmanar att ni ska läsa aljazeera eng upplaga på nätet. Dem täcker främst Gaza bombningarna men beskriver även judarnas situation i Sedroth. Anledningen varför jag inte skulle blogga om S-demokraternas åsikter representerar hela sverige är för jag vet att det inte är så.

  Lee Israeli: Det är verkligen jätte tråkigt att du var tvungen att fly ditt hemland o att du o din församling känner er hotade. Jag är själv Palestiner och att vara arab sen 2001 har inte varit lätt för mig eller min församling. Jag bor i sverige och det har jag alltid gjort. Jag önska att jag hadde den möjligheten att bo i Israel/Palestina, den rättigheten har jag inte. Jag har inte ens rätt att bo i Gaza eller Västbanken som anses vara palestinsk mark.

  Jag har en vän i Israel som varit insatt i konflikten sedan flera år tillbaka. Jag uppmanar er som har facebook att adda honom, hans namn är Gershon Baskin. Han publicerar många intressanta artiklar, skriver för jerusalem post och jobbar för en öppen dialog mellan bägge parterna. Jag har iaf skickat me 2 länkar som jag tycker att ni bör titta på.

  http://www.inss.org.il/research.php?cat=45&incat=&read=2489

  http://www.keshev.org.il/siteEn/FullNews.asp?NewsID=131&CategoryID=9

 111. Lee Israeli

  Lara , Salam leikom,
  jovisst det har inte varit lätt för araber eller moslimer efter 11 september, men du kanske har inte vetat att det hr inte varit lätt för oss Judar seden 2000 år (Jesus död) vi har fått äta upp det i 2000 år,
  Men skit samma, det är inte det vi diskuterar här, Nima har fått ta mycket skit för att han tycker det är äcklade att se såna bilder och text på en sörjande familj, och bli anklagat att ”hur i helvete kan du tycka synd om Israeler ” utan att ta ställning till femtio elva andra saker som inte har med artikeln att göra,,och din vän Gershon ,jag kan garantera dig att det finns tusen tal Israeler som han ,gå in på Betzelem eller peace now eller googla bara något med freds organisationer i Israel så hittar du massor ,
  PEACE, u aleikom il Salam

 112. Eleni schmidt

  Lee Israel, avskyvart att ni maste ha skydd dygnet runt!
  Lara, vidrigt att du mott fordomar. Vill be om ursakt a vi ”kristnas” vagar…… Du ska veta att det ar manga som lider med Gaza just nu, ja med palestiniernas situation i overhuvudtaget. Tvastatslosning och fred maste bryta ut sa snart som mojligt.

  Hoppas ni trivs i Sverige trots allt, sjalv har jag ”flytt” till London…….
  God fortsattning.
  Eleni S

 113. Lara:
  Om du vill resa till Israel, var bered på timmars av förhör och kropps visitering.

  Been there, done that. :) Fastnade på väg tillbaka eftersom jag hade varit i Västbanken med ISM.

  Anledningen varför jag inte skulle blogga om S-demokraternas åsikter representerar hela sverige är för jag vet att det inte är så.

  Som sagt, du skulle inte göra det och inte heller jag. Det var inte vad jag gjorde.

  Har addat Gershon. :) Tack för tipset.

 114. Mikael

  Sjælv har jag flytt till vårt kæra grannland Danmark;) Och trivs utomordentligt bra.

  Nima, ISM?

 115. Lee/Lara/Eleni:
  Och själv har jag flytt hit. It sucks. ;)
  Ändå är vi alla alltid hemma. Jorden tillhör alla människor.

  Eleni bad om ursäkt å kristnas vägar. Jag får väl be om ursäkt å iranienas vägnar. Det är ”vår” regering som betalar Hamas och Hizbullah för att framställa sig som arabernas vän, försvaga Egyptens regering och i slutändan stärka sin egen makt i området. @#*∞%!!
  Folk säger att Israel är det stora hindret för fred och stabilitet i regionen. Själv skulle jag säga att mullorna i Iran är detta hinder.

 116. Mikael

  Ok, undrade bara;)

 117. Mikael:
  Jag var inte MED i organisationen, men en vän var, och skulle till regionen, jag passade på att följa med.

 118. Lara

  Lee: Dt finns tusentals som Gershon. Yes, dock inte majoriteten av israeler, men sen tycker inte majoriteten av palestinierna om judar. Ond cirkel som kan brytas genom dialog, öppna för andra åsikter och försöka se bort från personlig engagemang. En annan lösning är väl tvåstatslösning, men den bör vara rättvis, dagens uppdelningen är inte det. En tredje lösning är att ge palestinier med israeilsk medborgarskap lika rättigheter (här tillhör palestinska muslimer, kristna, judar o druser).

  Nima: I hear you! Blev sj stoppad på vägen in i landet i själva landet o på vägen hem ti Sverige. Jag tillhör inte ISM, e född i Damaskus o har ett arabiskt efternamn.

  Övriga: Be inte om ursäkt, så länge ni vet vart ni själva står så ska ni ej behöva försvara andras handlingar.

 119. Lara

  Och en fjärde lösning är att inte blanda in religion med politik, detta gäller Hamas och den israeliska staten!

 120. Mikael

  Jag har æven varit i regionen, och træffat fantastiska och underbara personer från bægge sidorna.

 121. Lara:
  Amen till din sista lösning. :)

  På väg IN fick jag dra ner brallorna. :) Samtidigt var de väldigt hövliga, så trevliga man kan vara i en sådan situation och kom med kaffe och bullar som ursäkt för besväret.

 122. Rouzbeh

  Lee Israeli/Nima vänner.
  Att Nima har fått skit för sitt inlägg är inget bra förstås. Om ens han skulle ta ställning i senaste konflikten för ena beskjutningen unför den andra så måste han eller någon annan kunna göra det och bemötas med motargument.
  Så det är bara bra att diskussionen inte stannar där och handlar om vad som är palestina-Isrealkonfliktens grund och vilka kan vara hållbara lösningar som någon efterlyste.
  Det är då jag tror att nummer ett är att göra som FN gjort sedan 60-talet och TA STÄLLNING MOT OCKUPATION.
  Ockupationen är grunden för det hela enligt min mening. Och det påverkar både de två nationerna, regionen och hela världen.
  Nima: Mullorna i Iran, på samma sätt som mannen i turban i grottan (Bin laden) samt hökarna hos Hamas och fanatikerna i Israel livnär sig på en fortsatt ockupation och konflikt. Inte glömma vapenindustrin.
  Så nummer ett lämna ockuperade mark!
  Nummer två: ta in FN-styrkor för att under övergångsperiod (60 års konflikt, 60 års övergång??) bevaka gränsen.
  Nummer tre:Hamas är vald av palestinier i ett demokratikst val på samma sätt som Ariel Sharon som var krigsförbrytare valdes av israeler. Direkta dialog måste föras med dem medan andra demokratiska krafter i Palestina (tro mig. De finns) stöds.
  Nu när jag har löst den konflikten ska jag göra något åt grälet med frun hemma ;)

 123. Rouzbeh:
  Fred mellan sionister och islamister kan du få till, men att komma överens med frugan? Glöm det! ;))

  Skämt åsido, en parantes bara: Klart att ockupationen är fel och allt det där, men att ”hela världen” påverkas beror på att vissa aktörer har bestämt sig för att det är roten till all världens elände.
  Kina har ockuperat Tibet och Marocko har ockuperat Västsahara och Turkiet och Irak och Iran har kontrollerat Kurdistan, Armenien och Azerbaijan har tjafsat över Nagorno-Karabakh, Indien och Pakistan har krigat över Kashmir och Turkiet och Grekland har bråkat över Nordcypern, utan att det påverkat någon förutom just de direkt inblandade.

  Som sagt, jag menar förstås inte att ockupationen INTE skulle vara ett problem, det är en kris och som alla mänskliga kriser måste det lösas, MEN den där lilla plätten land är egentligen ganska oviktig för resten av världens välmående och tillstånd, må det vara i Japan, Tobago, Grönland eller Colombia.

 124. Lara , angånde albian, kan inte arabiska. Försök med google translate tool. Får inte upp albians sida nu förresten.

  Alla bilder kan vara icke trovärdiga beroende på att en bild kan säga mer än tusen ord. Skriver man en text till bilden och tycker till om den och sätter upp den i ett sammanhang då kan de vara intressant att belysa hur de beskriver bilderna.

  Det som jag sett på den sidan är att de zoomar in döda lemlästade kroppar och exploaterar deras misär och vädjar till att man skall ta deras parti medans de förklarar att sörjande på andra sidan av konflikten är grisar, apor , gråter smutsigt blod och detta är personer som drabbats av sorg lika mycket som på Palestinska sidan.

  Kanske du menar att bilderna inte är representativa för palestinierna ? Att de flesta Palestinier inte ställer upp på den beskrivningen som bilderna ger. Bilden , texten trovärdig ? Jag kan inte säga att de på albian inte menar det de skriver.

  Det med Al Jazeera är intressant. De verkar i ett mediaklimat där många länder har stort kontrollbehov över media. Jag ser kanalen stikt som en affärsidé riktat mot en arabisk talande värld. Emiren av Qatar pumpar in pengar i det företaget som har som mål att bli självförsörjande på reklamintäkter.

  Jag säger inte att informationen som kommer från den källan är dålig men det är viktigt att förstå vissa premisser som ligger bakom kanalens ekonomiska existens.

  Det skulle inte funka heller att blogga så om sverigedemokraterna som du sa, de flesta vet att deras stöd ligger runt 3-4 %

 125. Hittade en länk där författaren föreslår konkreta förslag :

  A. Hamas stops all firing of missiles, bombs, or any other violent action originating from the West Bank or Gaza, and cooperates in actively jailing anyone from any faction that attempts to break this cease-fire from territory controlled by Hamas;

  B. Israel stops all bombing, targeted assassinations, or any other violent actions aimed at activists, militants, or suspected terrorists in the West Bank or Gaza, and uses the full force of its army to prevent any further attacks on Palestinians living in the West Bank and Gaza, including Hebron, from any Israeli citizen or anyone based in territory under the effective control of Israel;

  C. Israel opens the border with Gaza and allows free access to and from Israel by Gazans and Palestinians, subject only to full search and seizure of any weapons. Israel allows free travel of food, gas, electricity, water, and consumer goods and materials including transports from land, air, and sea, subject only to full search and seizure of any weapons or materials typically used for weapons;

  D. Israel agrees to release all Palestinians held in detention with or without trial or in prison and to return those Palesitnians to the West Bank or Gaza according to the choice of the detainees or prisoners. Hamas agrees to release Gilad Shalit and anyone else being held involuntarily by Palestinian forces;

  E. Both sides agree to invite an international force to implement these agreements;

  F. Both sides agree to end teaching and/or advocacy of violence against the other side from within and outside mosques, educational institutions, the press, the media, etc.;

  G. This cease-fire is agreed to for the next twenty years. NATO, the UN, and the United States all agree to enforce this agreement, and impose severe sanctions on either side should either be determined to be in violation of the conditions.

  1. Implementing a massive Marshall Plan in Gaza and in the West Bank to end poverty and unemployment, rebuild all that has been destroyed of the Palestinian infrastructure, and encourage investment in a new Palestinian economy;

  2. Dismantle the settlements or tell the settlers unequivocally that they must become citizens of a Palestinian state, live by its laws, face charges if their settlements were constructed on land stolen from Palestinians, and that they will not be able to count on Israel to protect them;

  3. Accept 30,000 Palestinian refugees back into Israel each year for the next thirty years, a number that would not seriously endanger the population balance, apologize for its role in the 1948 expulsions of Palestinians (known as al Naqba), and offer to coordinate a worldwide effort to raise funds to compensate Palestinians for all that they lost during the Occupation;

  4. Recognize a Palestinian state within borders already defined by the Geneva Accord of 2003.

  Hela artikeln här http://www.religiondispatches.org/archive/rdpulpit/919/rdpulpit%3A_israel_in_gaza%3A_right_but_not_smart/

 126. Rouzbeh

  Markoffensiven har börjat :( Det är sjukt. Ingen kan försvara detta.
  Gazaborna har länge varit utan förnödenheter och nu efter en veckas bombning, minst 300 flygattacker, i en av världens mest tätbefolkade områden (bara 400 kvm) så börjas det en markoffensiv.
  Vinnarna är hökarna i Hamas och israeliska politiker som fiskar röster genom att visa kraft och förlorarna är bara Gazaborna.
  jag kände bara att jag måste säga det.

 127. Lee Israeli

  Rouzbeh,
  Gaza är inte en av världen mest tätbefolkade områden, jag vet inte vart har du fått det ifrån , Umeå är mer tätbefolkat än Gaza

 128. Rouzbeh

  Du gör matematik av det! om det bor ungefär drygt 4000 pers/kvm i Gaza remsan så kallar jag det tätbefolkad. Alla bor förstås inte i Gaza city. Om du vill matematik så bor dryga 3 000 pers/kvm i Umeå.
  Blir det mer försvarbart om de bor färre där? Har du varit med om bombning med attackflygplan någon gång?
  Bland våra nyanlända flyktingar finns många med post stress syndrom. Fråga dem om du har vägarna förbi hur det är!

 129. Från SR

  Fadia Aiad boende i Gaza berättar om situationen i Gaza på lördagskvällen.

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1531310&BroadcastDate=&IsBlock=

 130. Lee Israeli

  Rouzbeh:
  Jag försvarar inga attacker mot någon människa i världen, jag bara korrigerar dina uppgifter
  Om att Gaza är en av världen mest tätbefolkade område
  Jag har bott 600m från gränsen i norra Israel hela 19 år av mitt liv och har varit med alla sort bombningar ,från flyg och på marken , och har varit soldat i två krig innan jag fyllde 25 ,så my dear friend , jag vet exakt vad dem känner och upplever ,och önskar ingen människa i världen VEM DEN NU ÄR ATT KÄNNA ELLER UPPLEVA DET
  PEACE

 131. Lee jag beklagar. Närmast jag kommer krig är två generationer tillbaka i släkten på min pappas sida. Finska vinterkriget, min farmor fick fly från Petsamo när Stalins trupper kom dit , farfar och alla bröder gick ut i kriget, farfar fick krigsskador medans en annan bror blev dödligt skadad av granat attack 1944 och dog tre månader senare.

  Allt detta berättat för mig av en djupt alkoholiserad far som pratade och pratade om finska vinterkriget , hur modiga alla var, visade bilder på vapen som användes pratade om hur stolt hans farbror var över honom när han gjort militära i Finland.

  Allt detta berättat till mig när jag var runt 7 till 11 år gammal sedan ville jag inte gå dit mer. Min far förlorade sin far när han var 11, han har sagt att kriget kortade hans liv.

  Effekten hos mig blev att jag kände mig väldigt tacksam att få slippa allt det trauma som min farsa växte upp i skuggorna av.

  Lee, jag vet nog om effekterna av krig utan att ha upplevt det men jag kommer aldrig säga att jag verkligen vet hur det känns.

  En sak skiljer våran tid från tidigare århundranden det är uppfinningar som bilder och film. Det är fruktansvärt viktigt att bevara bilder på konflikter och krig i det förflutna för att kunna visa så att man slipper att uppleva det igen.

  Som ett minne som sträcker sig längre än ett liv.

 132. Per

  ”Folk säger att Israel är det stora hindret för fred och stabilitet i regionen. Själv skulle jag säga att mullorna i Iran är detta hinder”

  I dag skriver Andreas Malm på Newmill om Irans progressiva funktion i MÖ likt

  ”sovjetunionen stödde befrielserörelser från Sydafrika till Centralamerika till Vietnam”

  Man skulle nästan tro att man fördes tillbaka till 70 talet när man läser hans artikel.

 133. Rouzbeh

  Nima!
  Nej, frugan är rätt så överens med sig själv så jag får gilla läget. Och det kanske är delvis en analys av Palestina-Israel konflikten.
  Har man inte tagit tag i problemet och hittat en vettig kompromiss i tid så förvandlas konflikten till något annat än det var från början.
  Det finns faktiskt liknande mönster i alla konflikter, om globalt än grälet hemma vid köksbordet.
  Låsta positioner, motattacker, att ha sista ordet, att konflikten blir en del av förhållandets karaktär/identitet så att man nästan inte vet vad man skulle hitta på om det alla knutar plötsligt löstes, att man inte ser konfliktens kärna längre för alla bråken…..
  För Israel borde veta vi det här laget att de aldrig kommer att lyckas bomba bort Hamas eller Hezbolla. Och Hamas vet att de slår, militärt från underläge.
  Hoppas att min fru läser det här ;)

 134. Rouzbeh:
  Säg till om du behöver FN-medling broder. ;)